Prima zi a anului este, poate, o zi de bilanț, o zi în care ne gândim la trecut, în care privim spre viitor și în care să lăsăm în urmă ceea ce a fost negativ, iar pentru a putea face acest lucru, trebuie să credem în puterea rugăciunii. (…) Dumnezeu nu va întârzia să își pună palma acolo unde creștinul are cu adevărat nevoie!”- afirmă părintele Mihai Șraer, preot în Parohia Ozun, în cadrul unui interviu pe care l-a acordat ziarului nostru și pe care vi-l prezentăm astăzi, în ultima ediție din acest an a ziarului „Mesagerul de Covasna”.

 

Părinte, cum considerați că ar trebui să se pregătească un creștin ortodox pentru intrarea în noul an?

  • În primul rând, trebuie să fim capabili să ne debarasăm de tot ceea ce a trecut în anul anterior și a fost negativ, și anume, păcatele. De altfel, o pregătire firească pentru întâmpinarea Nașterii Domnului nu poate fi făcută decât printr-o perioadă de post, prin spovedanie, prin împărtășanie, prin participarea la toate slujbele pe care Biserica Ortodoxă le-a rânduit, și prin participarea la tainele care completează Taina Spovedaniei și Sfânta Liturghie, și anume, Taina Sfântului Maslu. Taina Sfântului Maslu este foarte importantă pentru vindecarea trupească, dar înainte de vindecarea trupească, omul trebuie să se îngrijească de vindecarea sufletească și aceasta nu se poate face decât prin post și rugăciune, spovedanie și Sfânta Împărtășanie, dacă duhovnicul ne dă dezlegare.

Cum va marca biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Ozun, prima zi a anului 2018?

  • Vom avea o slujbă de 1 ianuarie, în mod tradițional, de Sfântul Vasile, de la ora 8.30 dimineață. Vom începe cu Utrenia și cu Sfânta Liurghie, urmate de un Te Deum. Cea mai mare importanță pentru Biserică, pe 1 ianuarie, o are sărbătoarea consacrată Sfântului Vasile cel Mare. Sfântul Vasile a instituit Liturghia care îi poartă numele, Liturghie care se săvârșește doar în anumite perioade ale anului. În rest, când mergem la biserică, în zi de sărbătoare, preoții săvârșesc Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur. Sfântul Ioan Gură de Aur este un sfânt foarte important pentru Biserica Ortodoxă. Ne-a lasat moștenire omilii, multe cateheze, foarte multe predici și, în același timp, noi săvârșim, în ortodoxie, Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur. Alături de Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Vasile cel Mare a instituit această Sf.Liturghie a lui pe care, cum spuneam, Biserica ortodoxă  o face doar în anumite situații din an, la anumite sărbători.

 

  • Va fi prima slujbă de 1 ianuarie pe care o veți oficia în calitate de preot paroh la Ozun. Ce sentimente vă încearcă, legate de acest moment?
  • Simt că este un lucru firesc, pentru că face parte din cumulul de cunoștințe dobândite de-a lungul anilor de studiu. Ce simt legat de slujba pe care o voi oficia atunci? Sfânta Liturghie, în esență, este o complexitate, o minune. Cu atât mai importantă este Sfânta Liturghie de la 1 ianuarie, când începem anul caledaristic.

 

  • În februarie 2018 se va împlini un an de când sunteți preot paroh la Ozun. Cum a trecut primul an de când aveți această misiune?
  • A fost un an care a trecut foarte repede. Avem destule proiecte în desfășurare. Suntem într-o continuă mișcare, să spun așa. Am reușit să terminăm de reparat biserica, pe exterior, cu ajutorul Lui Dumnezeu. Reamintesc că biserica din Ozun a fost finalizată în 1830, așadar, ortodoxia în Ozun are origini străvechi și trebuie să îi facem mândri pe cei care, cu atâta greutate, în acele timpuri, au reușit să construiască o biserică atât de trainică și de frumoasă. Cum spuneam, biserica a fost recent reparată în întregime, pe exterior, este zugrăvită, are „haină” nouă, de Crăciun.

Pentru anul care vine, îl rugăm pe Dumnezeu să ne dea sănătate, putere de muncă și oameni care să ne fie alături cu inima, cu sufletul, ca să putem duce mai departe crucea lăsată de cei de dinaintea noastră.

 

  • Ce mesaj aveți pentru locuitorii județului Covasna, în preajma intrării în noul an?
  • Să își pună nădejdea în Dumnezeu, pentru că doar Dumnezeu este cel care poate să facă ceea ce omul doar cu gândul poate face. Noi trebuie să cerem, să fim convinși că vom primi, și atunci Dumnezeu va pune degetul acolo unde pe fiecare dintre noi ne doare. Trebuie doar să cerem, și când cerem, să fim convinși că vom primi și cu adevărat Dumnezeu își va pogorî harul și lucrurile vor merge din ce în ce mai bine. Trebuie să credem în puterea rugăciunii. Să nu uităm că atunci când suntem în necaz, când avem probleme, când avem momente de restriște, singurul prieten care ne poate scoate din orice durere este Dumnezeu, și atunci când noi îi cerem, trebuie să fim convinși că vom și primi. Dumnezeu nu va întârzia să își pună palma acolo unde creștinul are cu adevărat nevoie! Sărbători fericite tuturor românilor !

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail