buna-hunor-de-decupat-mod-cmykBuna Hunor Attila este președintele „Asociației Salvatore” din Sfântu Gheorghe, un tânăr de doar 26 de ani, pasionat de voluntariat și de munca în sprijinul comunității. Spune că de mic și-a dorit să îi ajute pe cei nevoiași, să salveze vieți, și visează ca într-o bună zi să devină asistent medical la Serviciul de Ambulanță. A urmat cursurile Școlii Postliceale „Puskas Tivadar” din municipiu, în specializarea Asistent medical generalist, iar în luna aprilie a anului trecut, sub deviza „Trăim pentru a salva!”, alături de alți tineri pasionați, a înființat o asociație a cărei scop principal este salvarea vieților omenești și ajutorarea celor nevoiași. În cele ce urmează vă prezentăm un scurt interviu cu cel care încă din băncile școlii și-a dedicat o bună parte din timpul său, comunității și celor aflați în nevoie.    

– Pentru început, spune-ne te rog câte ceva despre tine.

– M-am născut în municipiul Sfântu Gheorghe, aici mi-am terminat studiile, la Liceul Teoretic Székely Mikó, și am urmat apoi cursurile Școlii Postliceale „Puskas Tivadar”, specializarea Asistent medical generalist. Îmi place să călătoresc, să ascult muzică și să citesc.

– Știu că ai fost o perioadă voluntar la Crucea Roșie. Cum și când ai început munca de voluntariat?

– Mi-am început munca de voluntar în anul 2007, la Crucea Rosie, unde am activat și am condus o echipă numeroasă de voluntari, 50 mai exact, fiind coordonatorul voluntarilor până în anul 2012.

– Cum s-a născut „Asociația Salvatore”? De unde a pornit ideea și cine te-a ajutat să dezvolți Asociația?

În Europa anual se înregistrează aproximativ 700 – 750 de mii de stopuri cardiace. Șansa de supraviețuire a acestor persoane este foarte mică, deoarece foarte mulți oameni nu știu să acorde corect primul ajutor. De aici a pornit ideea de a înființa o asociație.

– Cu câți oameni ai început munca la „Asociația Salvatore” și câți sunteți acum?

– La început de drum am pornit cu cinci voluntari foarte ambițioși, tineri, dornici să promoveze „noul”. Astăzi avem două departamente, Departamentul de prim ajutor, unde avem trei medici, patru asistenți medicali și șase voluntari, și Departamentul umanitar, unde avem șapte voluntari. În total suntem 20 de persoane.

– Cât de greu ți-a fost să deschizi o asociație de acest fel, în condițiile în care există o oarecare concurență? (Crucea Roșie, Serviciul de Ajutor Maltez, au și ei multe programe asemănătoare).

Nu a fost ușor să pornim o astfel de activitate care necesită timp, efort, o muncă susținută, idei noi, creativitate, și flexibilitate, însă ONG-urile existente, cu programe asemănătoare, au avut o deschidere bună față de noi, venind cu inițiative de colaborare.

– Ce te motivează să continui să faci munca aceasta și care sunt beneficiile și satisfacțiile pe care le-ai obținut pe parcursul perioadei de voluntar?

– Sub deviza „Trăim pentru a ajuta!” desfășurăm o activitate susținută, pe baza unui grafic, plan de măsuri întocmit din timp. Toate acestea ne aduc beneficii și satisfacții foarte mari, prin participarea noastră la foarte multe concursuri sportive, la evenimente culturale, Zilele orașelor, și ale comunelor.

– Ai terminat Școala de asistenți, unde te vezi peste 10 ani? Ce meserie vrei să îmbrățișezi?

Am terminat Școala Postliceală Sanitară din Sfântu Gheorghe și sunt asistent medical. Visul meu din copilărie este de a lucra pe ambulanță, să pot ajuta oameni oricând, în orice clipă. Este un lucru deosebit să poți fi un adevărat salvator atunci când vezi un om suferind.

– Aveți multe acțiuni cu instutuțiile statului, cu Poliția, Pompierii, dacă ar trebui să te gândești la cea mai frumoasă activitate avută până acum cu ei, care ar fi aceea?

Încă de la înființarea asociației am avut multe inițiative, colaborări, acțiuni cu diferite instituții ale statului. Am lucrat cu Poliția Română, cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihai Viteazul”, Inspectoratul Școlar Județean Covasna. Este o întrebare foarte grea, este foarte greu să alegi cea mai frumoasă activitate. Consider că fiecare acțiune organizată a avut o frumusețe aparte, fiecare a adus ceva nou și ceva semnificativ.

– Mai demult spuneai că plănuiești să faci demonstrații de salvare de la înec. Încă mai ai în plan acest lucru?

– Printre activitățile planificate a fost și este o prioritate organizarea unei demonstrații de salvare de la înec. Urmează să facem toate demersurile pentru a putea desfășura o astfel activitate, care necesită o organizare foarte bine pusă la punct, ținând cont de toate riscurile care pot apărea.

– Care sunt planurile Asociației, pe viitor?

– Avem foarte multe planuri, dar desigur le vom putea realiza doar cu pași mărunți. O prioritate a Asociației este aceea de a organiza cât mai multe cursuri de prim ajutor de bază – „Acordarea primului ajutor oriunde și oricând”, unde vrem să includem personalul din unitățile de învățământ, dar și părinții elevilor. Dorim să urmărim câteva competențe: să evaluăm corect starea de sănătate a victimei, să acordăm primul ajutor în cazul diferitelor tipuri de accidente, să dobândim cunoștințe teoretice și practice necesare atât în mod invidual, cât și într-un cadru organizat.

. . – Care este cel mai mare succes pe care l-ai avut cu Asociația?

De-a lungul activității noastre am avut foarte multe succese, am fost înconjurați de foarte mulți oameni inimoși, dornici de a ne ajuta în vederea promovării lucrurilor noi. Cel mai mare succes al nostru a fost acelea când am participat cu voluntarii noștri la cel mai mare curs de resuscitare din lume, care a fost organizat în București, unde au participat circa 10.000 de persoane. Chiar dacă nu a fost doborât recordul mondial, pentru voluntarii noștri a fost un lucru deosebit, au fost motivați, au primit un impuls pentru activitatea viitoare.

huni-salvatore-2– În momentul de față, care sunt lucrurile care mai lipsesc în cadrul Asociației? Ce trebuie să mai dezvolți în cadrul ei ca să fie așa cum ți-ai dorit?

– Sunt foarte multe lucruri pe care trebuie să le dezvoltăm, în anul 2017. Ne gândim la înființarea unui nou departament.

– Suntem în sezonul rece, se apropie Sărbătorile de iarnă. În această perioadă se derulează programul „Cumpără cu unul în plus”, iar produsele urmează să le oferiți cadou familiilor nevoiașe. Cum alegeți familiile și cum te simți când vezi bucuria de pe chipul celor nevoiași?

– Pe lângă Departamentul de prim ajutor, în cadrul Asociației noastre există și Departamentul umanitar, unde voluntarii participă la foarte multe acțiuni caritabile. Într-adevăr, suntem în sezonul rece iar Sărbatorile de iarnă bat la ușă. Noi, voluntarii „Asociației Salvatore” ne-am propus ca anul acesta să ajutam un număr de 400 de familii nevoiașe și trei orfelinate. Este de nedescris acel sentiment pe care îl trăiești atunci când vezi reacția unei familii nevoiașe, când primește un pachet de alimente consistent, iar pentru noi, cei care le oferim cu multă dragoste, este o mare bucurie, o adevărată satisfacție.

– În încheiere, spune-ne te rog, de ce este important să știi să acorzi primul ajutor? Ce le poți transmite celor care ar dori să fie voluntari, sau care ar dori să înceapă un curs de prim ajutor?

– Primul ajutor este foarte important. Foarte puțini oameni cunosc technicile de acordare a primului ajutor, drept pentru care facem un apel către locuitorii județului să participe la cât mai multe acțiuni, activități și evenimente. Să fii voluntar este un lucru demn de apreciat, un lucru nobil. Chemăm în rândul voluntariilor noștri cât mai mulți tineri care doresc să ajute oamenii în diferite momente ale vieții.

A consemnat Ioana Ardeleanu

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail