Vineri-seara s-a tras cortina peste cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional al Muzicii de Cameră derulat sub genericul Marile Serate Muzicale, organizat de Fundația „Euterpe” cu finanţare din Bugetul municipiului Braşov, manifestare muzicală de prestigiu care s-a înscris în suita evenimentelor artistice estivale ce au avut loc în municipiul de la poalele Tâmpei.

Între 4 și 6 septembrie 2024, la Centrul Cultural „Reduta” începând cu ora 19.00 melomanii au avut parte de niște concerte excepționale susținute de mari muzicieni din 16 țări. Director artistic și mentor al Regalului muzical a fost ca de fiecare dată maestrul violoncelist Anton Grigore Niculescu. A fost ajutat nemijlocit de ”o minte limpede” și o organizatoare fără pereche, în persoana Annei Niculescu. Ca moderatoare am recunoscut-o și apreciat-o pe Alexandra Grancea, PR cultural de notorietate, realizatoare TV și animatoare a numeroase proiecte artististice.

              Marile Serate Muzicale o bucurie a spiritului

Am asistat cu emoție și satisfacție la o nouă ediție a Festivalului, ca și la celelalte VIII episoade anterioare, și pot mărturisi că satisfacțiile au fost depline. La fel au simțit și ceilalți spectatorii cu care am stat de vorbă, Marile Serate Muzicale reprezentând o bucurie a spiritului. Ne-au încântat prestațiile impecabile ale unor virtuozi din România, Italia, Germania, Austria, Ungaria, Belgia, Franţa, Turcia, Bulgaria, pasionați ai Muzicii de Cameră, un gen dificil pe care nu orice ascultător îl savurează.

Pentru citiorii mai puțin avizați precizăm că Muzică de cameră înglobează creații pentru un număr restrâns de instrumente, reprezentând o formă de exprimare a sonorităților culte. În secolul al XVI-lea conceptul îngloba doar lucrări muzicale laice, spre a le deosebi de cele religioase. În accepțiunea actuală acest gen de creații include lucrările scrise pentru formații al căror efectiv cuprinde între două („duo) și zece („dixtuor) instrumente.

Ca atare, în funcție de numărul interpreților formația se numește duo, trio, cvartet, cvintet, sextet, septet, octet, nonet. De regulă, o astfel de orchestră înglobează instrumente cu coarde, la care uneori, se adaugă și unele instrumente de suflat. Ansamblurile standard, așa cum au evoluat și în cadrul Festivalului despre care relatăm, au inclus trioul de coarde (vioară, violă, și violoncel), cvartetul de coarde (două viori, violă, violoncel), cvintetul de coarde (două viori, două viole și violoncel), trioul de pian (pian, vioară, violoncel) sau cvartetul de pian (pian, vioară, violă, violoncel).

 Maestrul violoncelist Anton Niculescu, directorul Festivalului

Au fost interpretate lucrări de excepţie ale compozitorilor F. Mendelssohn – Bartholdy, U. A. Vesje, G. Pierne, N. Paganini, P. Vladigherov, F. Borne, G. Rossini, F. Schubert, G. Faure, J. N. Hummel, A. Arensky, P. Dheur, F. von Vecsey, E. Wellesz, F. Kreisler, I, Scărlătescu, S. Rachmaninov.

Au evoluat cunoscuții instrumentiști Mario Hossen – vioară (Bulgaria/Austria), István Kosztándi – vioară (Ungaria), Cihat Așkin – vioară (Turcia), Mircea Lazăr – vioară, Liliana Lazăr – vioară, Luiza Iorga – violă, Marian Movileanu – violă, Anton Niculescu – violoncel, Frédéric Audibert – violoncel (Franța), Evelina Andrieș – harpă, Mario Carbotta – flaut (Italia), Kristina Miller – pian (Rusia/Germania), Patrick Dheur – pian (Belgia), Michel Bourdoncle – pian (Franța). Bertrand Giraud – pian (Franța).

Brașovul a redevenit …Capitala muzicii clasice

Aflat la cea de-a IX-a ediţie, Festivalul Internațional al Muzicii de Cameră Marile Serate Muzicale a reprezemtat un Proiect cultural finanțat din Bugetul municipiului Brașov și s-a desfășurat în parteneriat cu Centrul Cultural „Reduta”.

După un hiatus datorat unor evenimente obiective, inclusiv Pandemia, iată că o manifestare muzicală de prestigiu a revenit cu brio la Brașov.

Și recenta ediție a readus în atenția publicului grandoarea şi valorile universale ale muzicii clasice de cameră, fiind un festival de un prestigiu remarcabil, cu solişti de nivel european şi mondial, spre mare bucurie a melomanilor.

Felicitări protagoniștilor și organizatorilor ! Să ne revedm cu drag la ediția viitoare, care fiind a zecea se anunță una de…colecție.

      Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail