O campanie de prevenire a unor boli provocate de stilul de viațã nesãnãtos va demara curând la Sfântu Gheorghe, la inițiativa dieteticienei si nutriționistei Domokos Izabella. Campania, derulatã sub genericul „Schimbarea stilului de viață”, va consta în consultaţii, dar şi prezentãri pe tema rezistenței la insulinã.
Rezistența la insulină, este unul din cele cinci simptome ale sindromului metabolic, un cumul de semne care anunță iminența instalării unei boli. Nimeni nu este ferit de rezistența la insulină, atâta timp cât stilul de viață este alterat de obiceiuri nesănătoase. Aceste obiceiuri nu se referă doar la vicii, cum ar fi consumul de băuturi alcoolice, tutun ori alte substanțe, ci și la ignorarea semnelor pe care ni le dă organismul, atunci când ceva nu funcționează corect, și anume insomnia, oboseala, stările de iritabilitate ori chiar foamea.
Insulina este un hormon, secretat de pancreas, care ajută la metabolizarea glucozei, substanța care oferă organismului energia pentru ca acesta să funcționeze. În condiții normale, pancreasul secretă exact atâta insulină, câtă este nevoie. Însă, în momentul în care ignorăm foamea, de exemplu, și nu îi oferim corpului substanțele nutritive de care acesta are nevoie, la timp, receptorii insulinei, de la nivel celular se închid, uneori permanent. Astfel se instalează rezistența la insulină. Din clipa în care acest hormon nu mai este metabolizat de organism, nici glucoza nu mai este procesată, aceasta rămânând în circulația sanguină, deschizând astfel calea instalării diabetului zaharat.
Toate aceste lucruri ni le poate explica mult mai în detaliu Domokos Izabella, nutriționist și dietetician, în cadrul programului său de prevenție „Schimbarea stilului de viață”. În perioada 13-24 noiembrie, toți cei interesați vor beneficia de o reducere substanțială la consultații.
„Programul nu este gratuit, întrucât atâta vreme cât oamenii încă mai consideră că ce este gratuit, pare lipsit de valoare. Eu m-am gândit că ar fi binevenit să știm câte ceva despre unele lucruri despre care până acum foarte puțină lume știa, lucruri cunoscute mai mult de către medici decât de populația generală. Am decis să facem o prevenție a bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat și a rezistenței la insulină, care, din păcate, nu se mediatizează. Rezistența la insulină apare în general la pacienți care par, sau se cred sănătoși. Din acest motiv am dorit să inițiez acest program. Consultația costă 30 de lei și durează aproximativ o oră. Concret, cântăresc pacientul, în funcție de aceasta aflăm greutatea corporală, grăsimea corporală, grăsimea viscerală, care este grăsimea din jurul organelor interne și mai departe facem măsurători talie-șold, din care reies niște indici care ne duc spre rezistența la insulină sau la sindromul metabolic. Dacă este cazul, trimitem pacientul la laborator, să verifice nivelurile de insulină din sânge, după care dăm niște sfaturi generale, dar și personalizate, sfaturi despre alimentație. Datorită faptului că alimentația și obezitatea au puncte comune cu stresul și cu insomnia, voi da câteva sfaturi și despre acestea, pentru diminuarea stresului și pentru un somn mai bun.”, a precizat aceasta.
În ceea ce privește pregătirea sa în nutriție – dietetică, Domokos Izabella este absolventă a programului de studii de licență derulat de Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș și a celui de studii de masterat la Facultatea de Biologie, din cadrul Universităţii „Babes – Bolyai” din Cluj Napoca.
„Eu mi-am făcut lucrarea de disertație din rezistența la insulină. Foarte multă lume nu știe că rezistența la insulină se poate influența și că rezistența la insulină, totodată, este anticamera diabetului zaharat. Din păcate, toată lumea încearcă să controleze acest lucru doar prin recoltarea sângelui pentru glicemie. Ce pot să spun eu e că prin insulinemie + recoltarea sângelui pentru glicemie se poate calcula rezistența la insulină. Insulinemia nu este o analiză uzuală, ca atare, ea nefiind gratuită (și costă in jur de 50 de lei).” – a spus Domokos Izabella.
Campaniile pentru promovarea stilului de viață sănătos, nu par să aibă eficiența scontată
Deși este la modă promovarea stilului de viață sănătos, cu toată mediatizarea sa, populația încă nu dă o suficientă importanță sănătății, luând în considerare toți factorii care ne mențin organismul în parametrii normali de funcționare. Este foarte simplu să cădem în cercul vicios format din stress, sedentarism, mâncat nesănătos și în final, boală. Într-adevăr, primul pas în ruperea acestui tipar este schimbarea celui mai accesibil element: fie trecerea la o alimentație sănătoasă, fie practicarea unui sport, în mod regulat. Însă acest lucru ține de voința fiecărui individ în parte și, cum psihicul uman funcționează pe principiul inerției, omul nu este deschis spre schimbare, decât în momentul critic, în care constată că s-a îmbolnăvit, acest moment fiind adesea tardiv în remedierea răului făcut prin propria lipsă de voință.
Despre prevenția bolilor favorizate de rezistența la insulină, Domokos Izabella explică: „Insulina poate fi un instrument de screening înainte de glicemie. În primul rând facem rezistență la insulină în clipa în care noi simțim foamea și nu mâncăm. Sau facem diete de tot felul. În acest caz, celulele noastre devin insensibile la insulină. (…) Acest lucru se poate preveni, este un proces reversibil. Foarte mulți factori declanșatori ai bolilor cardiovasculare, chiar și câteva cancere se datorează rezistenței la insulină. Rezistența la insulină este o stare reversibilă, dar încă această informație este puțin mediatizată.”
Diagnosticarea rezistenței la insulină se face destul de simplu, printr-un test de laborator, dar există anumite semne pe care o persoană l-ar putea prezenta, și pe care nutriționistul le poate observa în timpul unei consultații, cum ar fi obezitatea abdominală, hipertensiunea arterială ori incapacitatea organismului de a-și controla singur nivelul de glicemie. Cel din urmă semn, poate fi ușor identificat, atunci când, în timpul anamnezei – aflarea istoricului pacientului – acesta se plânge de „căderi de glicemie” frecvente.
Rezistența la insulină și chiar sindromul metabolic sunt din ce în ce mai răspândite, însă încă nu li se acordă o suficientă importanță, întrucât nu pun viața în pericol, pe termen scurt. Pe termen lung, ele aștern „un covor roșu” pentru instalarea unor boli cronice, ireversibile. Din păcate, consultațiile și analizele pentru depistarea rezistenței la insulină și a sindromului metabolic nu sunt decontate de către casele de asigurări de sănătate, acestea nefiind considerate încă afecțiuni destul de grave, pentru a fi luate în considerare ca punând în pericol sănătatea populației. Conform declarațiilor lui Domokos Izabella, până când un număr destul de mare de oameni nu vor solicita medicilor consultații pentru depistarea acestor afecțiuni, și nu va fi cerut un număr suficient de mare de analize de laborator, pacienții nu vor putea beneficia de ele în mod gratuit. Un alt aspect care împiedică statul să asigure gratuitatea acestor analize, este lipsa unei legislații complete, care să reglementeze statutul dieteticianului. În anul 2015 a fost adoptată Legea nr. 256 privind exercitarea profesiei de dietetician, precum și înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Dieteticienilor din România, însă normele de aplicare a acestei legi se află încă în dezbatere.
„Dacă ar înțelege mai multă lume că înaintea diabetului zaharat apare rezistența la insulină, care nu este mediatizată, și pentru care nu se face screening (decât la cerere – n. red.), (…) atunci s-ar putea ca și casa de asigurări să recunoască necesitatea decontării insulinemiei (în vederea stabilirii unui diagnostic corect – n. red.). Dar dacă nu facem nimic și ne gândim că presupune costuri suplimentare, atunci nu putem decât să stăm și să așteptăm până se autosesizează cineva. Iar asta nu se va întâmpla prea curând.” a punctat Domokos Izabella.
Oricine poate urma cursuri pentru adoptarea unui stil de viață sănătos
Nutriționista Domokos Izabella a observat că „Lumea nu este receptivă la acest gen de educație. Oamenii, aflați în situații critice, în urma unui infarct miocardic acut, de exemplu, nu se gândesc că ar fi putut ei înșiși preveni acest lucru. Tu însuți trebuie să faci ceva pentru tine, înainte să ajungi într-o stare ireversibilă. Viața unui om trebuie gândită, într-un fel, ca și o construcție a unei clădiri. Medicul nu poate să scoată și să repare cărămida de la bază, dacă nu ai fost în stare să le așezi corect de la început. Viața noastră depinde de construcția pe care noi am făcut-o.”
Pentru ca oamenii să înțeleagă mecanismele și procesele instalării bolilor, dar și prevenirea acestora, Domokos va ține cursuri pentru cei interesați să adopte un stil de viață sănătos.
„Urmează să ținem cursuri de alimentație, pentru schimbarea stilului de viață, să învățăm să mâncăm sănătos. La aceste cursuri vom prezenta noțiuni de bază: ce înseamnă glucoza, grăsimea, proteina, și alte elemente, de ce este important ca organismul să le primească pe toate acestea. Din ianuarie aș dori să încep un curs în limba română, deoarece cel în limba maghiară deja are succes. Cursul va dura aproximativ 14 ore, iar costul va fi de 20 de lei pe modul. Cele mai importante module sunt primele cinci, în care se vor prezenta noțiunile de bază, iar cursanții pot opta pentru modulele la care vor să participe. Cursurile se vor desfășura la cabinetul din strada Pescarilor, sau într-o altă locație.” a precizat aceasta.
Oana-Mihaela Bărzic