Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Npoca, academicianul Ioan-Aurel Pop, a declarat vineri, la Târgu Mureş, că este în pregătire al patrulea volum din „Istoria Transilvaniei”, lucrare scrisă de istorici români, maghiari, germani şi evrei, pe care a coordonat-o de alături de Thomas Nägler şi András Magyari.

Academicianul Ioan-Aurel Pop şi istoricul Ioan Bolovan s-au aflat, vineri, la Universitatea Petru Maior din Târgu Mureş pentru a lansa volumul „Istoria Transilvaniei” o variantă de aproape 400 de pagini, destinată publicului larg, care reprezintă o sinteză a celor trei volume care însumează circa 1600 de pagini, care se adresează mai mult specialiştilor în domeniu.

„Istoria Transilvaniei în varianta lărgită a însemnat cam 8-10 ani de documentare a autorilor şi apoi, publicate pe rând volumele, o muncă în total de vreo 15 ani după căderea regimului comunist. Iar această lucrare, ea a fost mai uşor de alcătuit pentru că, hai să zicem, e un rezumat a ceea ce era deja în cele trei volume (…) Pentru ediţia mare, cea în trei volume, pregătim al patrulea volum, care să ducă istoria Transilvaniei până la zi”, a declarat presei Ioan-Aurel Pop.

Potrivit academicianului, în timpul documentării la „Istoria Transilvaniei” s-au semnalat şi o serie de surprize, corecturi, însă nu au fost „schimbări revoluţionare”, deoarece „istoria Transilvaniei e frământată şi studiată sistematic cam de la 1700 încoace”.

„Gândiţi-vă câţi ani au trecut de-atunci. Nicolae Iorga zicea că noi trăim în aceste locuri de ispititor belşug şi de trecere a oştilor. Şi aceste locuri nu rămân necunoscute. Arhivele sunt bogate încă şi vor fi surprize de-acum încolo, pentru că niciodată viaţa nu poate fi cunoscută în întregime, dar a fost o muncă fascinantă, pe care au făcut-o specialiştii, o muncă care a însemnat cunoaşterea limbilor izvoarelor, cunoaşterea locurilor unde pot fi găsite aceste izvoare şi mai ales interpretarea izvoarelor. Eu rămân la ideea că istoria trebuie făcută de istorici, matematica de matematicieni, fizica de fizicieni şi medicina s-o lăsăm pe seama medicilor. De aceea pledez pentru specialitate”, a arătat Ioan-Aurel Pop.

Ediţia prescurtată a „Istoriei Transilvaniei”, lansată vineri, la Târgu Mureş, poartă semnătura rectorului UBB, Ioan-Aurel Pop, şi a prorectorului UBB, Ioan Bolovan, şi este concepută în perspectiva centenarului Marii Uniri, a centenarului de la sfârşitul Primului Război Mondial şi a Conferinţei de Pace de la Paris.

Academicianul Ioan-Aurel Pop a precizat că el a scris partea întâi a lucrării, care se referă la istoria mai îndepărtată, inclusiv perioada medievală, iar Ioan Bolovan a scris perioada mai nouă, sfârşitul secolului XVIII, secolele XIX şi XX.

„Cartea pe care o lansăm la Târgu Mureş acum este deja ediţia a doua a acelei istorii a Transilvaniei, care poate fi citită de toţi, cu foarte multă pasiune, să zicem, şi cu înţelegere pentru că e scrisă respectând criteriul adevărului, atât cât este el omeneşte posibil, dar este scrisă într-un limbaj accesibil, nu chiar jurnalistic, dar într-un limbaj accesibil. Această ediţie este şi ilustrată, o carte de istorie este bine să aibă câte un document fotografiat, câte o clădire, câte un chip de om care a făurit istoria, şi de aceea sper să aibă succes, mai ales că ne apropiem de centenarul acesta al nostru, al Marii Uniri, ne apropiem şi de alte centenare de la sfârşitul Primului Război Mondial, Conferinţa de Pace de la Paris, unii dintre oamenii care trăiesc astăzi vor celebra şi sărbători, alţii vor comemora, gândindu-se fiecare la câştiguri şi la pierderi, cum se întâmplă mereu în lumea asta”, a precizat academicianul.

Ioan-Aurel Pop a subliniat că în „Istoria Transilvaniei”, lansată la Târgu Mureş, a fost scrisă istoria tuturor locuitorilor Transilvaniei, cu accent pe majoritate, „pentru că românii sunt majoritari, dar o să vedeţi că este cuprinsă şi istoria maghiarilor, şi istoria saşilor, şi istoria secuilor, pentru că până la un punct secuii au fost naţiune separată şi, mai puţin evident decât istoria românilor, ele se regăsesc şi sunt chiar poziţiile pe care le exprimă domniile lor”.

„Acolo însă unde polemicile sunt foarte grave, şi sunt, pentru că aşa se întâmplă în istorie, şi mai ales în raporturile astea ale noastre de vecinătate, acolo ne-am mărginit să consemnăm aceste poziţii, fără să spunem care sunt bune şi care sunt rele, pentru că numai Dumnezeu ştie uneori”, a conchis Ioan-Aurel Pop.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail