Gospodărie Comunală SA încearcă să își reducă creanțele, în condițiile în care și creșterea prețurilor la energie îngreunează funcționarea companiei. Astfel, în perioada următoare vor fi luate măsuri mai dure împotriva datornicilor.
Directorul societății, Kozsokár Attila, a explicat că în timpul pandemiei Covid-19 legea nu a permis sistarea serviciilor către populație, însă odată cu ridicarea restricțiilor această regulă nu mai e în vigoare.
„Autoritățile au considerat că dacă cineva este în incapacitate de muncă din cauza bolii, nu trebuie lăsat în frig, pe întuneric, sau fără apă. Cu toate acestea, odată cu ridicarea restricțiilor, nu mai există o asemenea expunere. Întrucât mulți oameni nu și-au plătit facturile de apă, valoarea creanțelor noastre a crescut semnificativ”, a declarat Kozsokár Attila.
Și costurile au crescut odată cu creșterea prețurilor la energie și, la fel ca în cazul multor consumatori industriali, Gospodărie Comunală SA nu a primit încă toate facturile, însă conducerea societății se așteaptă la o creștere de cel puțin 3 ori mai mare față de anul tercut.
„Atât sistemul de apă, cât și cel de canalizare funcționează pe bază de electricitate cu sute de pompe. Dacă rămân fără curent electric, se oprește și serviciul, lucru pe care noi trebuie să îl evităm cu orice preț”, a declarat Kozsokár Attila, care a precizat că nu este corect ca în timp ce majoritatea consumatorilor plătesc în mod corect pentru serviciile de apă și canalizare, altora să nu le pese.
„Nu am mai făcut acest lucru de mult timp, dar acum vom sista furnizarea către consumatorii care au acumulat datorii grave și nu au intenția de a le achita”, a subliniat directorul. Acțiunea va începe în primele săptămâni ale lunii aprilie.
Kozsokár Attila a amintit și că, din acest an, persoanelor care doresc să se racordeze la rețeaua de apă operată de Gospodărie Comunală SA nu li se va mai solicita un plan tehnic în cazul lucrărilor simple (majoritatea situațiilor sunt de acest gen, fiind necesară doar montarea unei conducte drepte), iar măsura ar putea duce la o economie de până la 1.000 de lei pentru cei care doresc să se racordeze.
Gospodărie Comunală SA, Biroul de presă