Rata șomajului din județ a ajuns la finele lunii martie (a.c), la 3,90%, fiind în scădere față de cea înregistrată în luna anterioară și la cea mai mică valoare din ultimele luni.
Directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că numărul total al persoanelor înregistrate în evidenţa instituției, ca fiind în căutarea unui loc de muncă, era la data de 31 martie 2018, de 3363, astfel că valoarea ratei şomajului înregistrată la nivelul judeţului Covasna a ajuns la 3,90%, în scădere faţă de cea înregistrată la finele lunii februarie 2018, cu 0,10 puncte procentuale, fiind sub valoarea înregistrată la nivel național.
„În județul Covasna, rata șomajului, mai nou, a ajuns să fie mai mică decât cea înregistrată la nivel național, asta însemnând că avem în evidență doar 3363 de persoane, din care în plată avem doar 534 de persoane. Este o cifră destul de redusă, în sensul în care raportat la cele cinci localități pe care le evidențiem, în Sfântu Gheorghe avem în plată 138 de persoane, în Baraolt, în plată, 77, la Târgu Secuiesc, în plată 143, la Covasna, 129, iar la Întorsura Buzăului, 49 de persoane, și am putea să ne întrebăm cu cine mai lucrăm, efectiv. (…) În ultimele luni nu am atins această rată.”- a declarat directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.
3000 de persoane „dispărute” din evidența AJOFM
Potrivit acestuia, printre posibilele explicații ale scăderii ratei șomajului ar fi și faptul că aproximativ 3000 de persoane nu mai apar în evidențele AJOFM Covasna ca fiind asigurați la șomaj, prin prisma unor erori de completare a formularului 112 de către firme.
„Există un scurtcircuit în ceea ce privește ANAF și noi, în sensul în care nu avem date la zi privind numărul angajatorilor, și nu avem date la zi privind numărul angajaților. Este și o problemă, pe care am verificat-o – și nu este o situație întâlnită doar în județul Covasna – pentru că în declarația 112 s-a uitat să se pună o bifă, astfel că angajatul nu mai figurează în evidență. Apelul nostru este ca firmele de contabilitate să opereze bine în formularul 112 (Declarație privind obligațiile de plată a CAS, CASS, impozit pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate- n.r.) și să pună bifele necesare – asta înseamnă că în computer se deschide o fereastră prin care poți selecta statutul persoanei în cauză și să se marcheze dacă aceasta intră în categoria de angajat. Dacă nu, noi nu mai vedem că acea persoană are contribuție la șomaj sau la alte sisteme de asigurare. (…) Așadar, situația în ceea ce privește declarațiile, descreșterea numărului de asigurați, ca firme sau persoane contribuabile la bugetul asigurărilor de șomaj, din ianuarie nu o mai putem reactualiza, din lipsă sursă, respectiv din eroarea făcută de agenții economici sau contabilii acestora. Noi, teoretic, față de luna decembrie, am pierdut 3000 de persoane din evidență – nu știm ce se întâmplă cu cele 3000 de persoane, din cauza acelei erori despre care vă aminteam.” – a spus directorul executiv Kelemen Tibor.
Potrivit acestuia, un alt posibil motiv al scăderii ratei șomajului este fluctuația mai mică de persoane pe locurile de muncă anunțate.
„Există locuri de muncă anunțate permantent. Lunar anunțăm circa 250 de locuri de muncă, în medie, sigur, câteodată sunt aceleași, pentru că nu se ocupă; unele dintre ele sunt anunțate și pentru că agenții economici își doresc să se asigure că vor avea personal, pentru că, dacă în trecut aveai 5-10 oameni la poartă, în momentul de față nu mai ai oameni la poartă, și e bine să fii pregătit. (…) Multe dintre locurile de muncă au în subsidiar și fonduri europene – (…), au fost create prin proiecte cu fonduri europene și mai mult ca sigur, implicarea banilor europeni face ca unii să fie chiar obligați să creeze locuri de muncă, iar alții să le mențină.”- a spus directorul executiv Kelemen Tibor.
Mai mulți bărbați în evidența AJOFM Covasna
Datele AJOFM Covasna arată că din totalul șomerilor aflați în evidența instituției, majoritatea sunt persoane de sex masculin.
„Rata șomajului feminin în județul Covasna a ajuns la 3,4%, iar rata șomajului masculin, 4,35%. În concluzie, sunt mai mulți bărbați în evidența noastră, situație care este, în general, influențată și de faptul că femeile sunt gospodine și că nu întotdeauna se înregistrează în evidența noastră, faptul că avem industrii care sunt mai degrabă feminine, deși este o greșeală să spui că industria confecțiilor este una ușoară (…). ”- a spus directorul executiv Kelemen Tibor.
15% din totalul persoanelor din evidența AJOFM Covasna beneficiază de indemnizație de șomaj
Datele AJOFM Covasna arată că în perioada 1 – 31 martie 2018 au intrat în evidenţa instituției un număr de 351 persoane (160 femei) şi au ieșit din evidenţa AJOFM Covasna 436 persoane (201 femei).
În perioada de referință, prin acordarea serviciilor de măsuri active de ocupare prevăzute de Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu completările şi modificările ulterioare, au fost încadrate în muncă un număr de 244 persoane. Serviciile de care au beneficiat persoanele încadrate în muncă sunt: medierea muncii, informarea şi consilierea profesională, formarea profesională, subvenţionarea locului de muncă pentru persoanele peste 45 de ani, unici întreţinători ai familiilor monoparentale, persoane care mai au 5 ani până la pensie, absolvenţi, arată datele AJOFM Covasna.
Din totalul persoanelor aflate în evidenţa agenţiei (3363 persoane), 534 persoane (270 femei) beneficiază de indemnizaţie de şomaj (cf. Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare – privind acordarea de venit minim garantat), în timp ce 2829 (1122 femei) sunt şomeri neindemnizaţi, majoritatea acestora fiind beneficiari ai Legii 416/2001.
„Din totalul șomerilor din evidență avem doar 15% care mai beneficiază de indemnizare. În ceea ce privește indemnizarea, nu avem în evidență persoane care să fi avut venituri foarte mari, media șomajului fiind în jur de 400 de lei pe lună, ceea ce stimulează persoana să nu mai stea în șomaj. Totuși, salariile au crescut și chiar dacă vorbim despre salariul minim pe economie, este mult mai bine să fii salariat, decât să stai în șomaj (…). O altă situație delicată este a celor neindemnizabili, care sunt în proporție de 85% din totalul șomerilor, cu ponderi foarte mari în Baraolt, unde peste 92% din șomeri sunt neindemnizabili. Cea mai mică valoare de neindemnizabili – 71% – este înregistrată în zona Târgu Secuiesc. În ceea ce privește situația pe medii de proveniență, din mediul urban sunt mai puțin de o treime din totalul șomerilor noștri, fapt demonstrat și de situația locurilor de muncă – mai ușor de accesat sau creată mai repede în mediul urban.”- a spus directorul Kelemen Tibor.
În ceea ce privește repartizarea în teritoriu a şomerilor înregistrati în evidenţa AJOFM Covasna, datele arată că din zona Sfântu Gheorghe provin 1149 persoane (464 femei), din care în plată 138 (77 femei), din zona Baraolt – 1022 persoane (388 femei), din care în plată 77 (31 femei), Târgu Secuiesc – 510 persoane (234 femei), din care în plată 143 (62 femei), Covasna – 476 persoane (230 femei), din care în plată 129 (79 femei), Întorsura Buzăului – 206 persoane (79 femei), din care în plată 47 (21 femei).
Datele privind rata șomajului pe localități ilustrează că, în Sfântu Gheorghe, valoarea acesteia este de 0,9%, la fel ca și în Târgu Secuiesc; 1,8% în orașul Baraolt; în Covasna, 2,13% și 2,9% în Întorsura Buzăului. În mediul rural, procente mai mari sunt la Bățani, peste 15%, la Belin, 13%; 6% la Comandău, 13% la Vâlcele și zona aferentă.
AJOFM Covasna arată că în cursul lunii martie nu s-au înregistrat disponibilizări colective și că angajări mai multe s-au făcut în domeniul confecțiilor, dar și în cel al serviciilor.
„Foarte multe angajări se fac în continuare pentru muncitori necalificați, dar alături de ei s-au făcut angajări și în comerț, transporturi, prelucrări mecanice.”- a precizat directorul Kelemen Tibor.
Peste 500 de „NEETS” în evidența AJOFM Covasna, majoritatea, persoane „foarte greu ocupabile”
Datele AJOFM Covasna arată că în evidența instituției sunt înregistrați, momentan, peste 500 de tineri din categoria „NEET” („NEET” fiind acronimul formulării „Not in Education, Employment or Training”, tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională). AJOFM Covasna a realizat o profilare a acestor tineri, în urma căreia i-a încadrat în patru categorii: „ușor ocupabili”, „mediu ocupabili”, „greu ocupabili” și „foarte greu ocupabili”. În momentul de față, în evidențele instituției sunt, în total, 518 de tineri „NEET”, dintre care 431 în categoria „foarte greu ocupabil”, 64 „greu ocupabili”, 15 – „mediu ocupabili” și 8 „ușor ocupabili”. Acești tineri ar putea fi angrenați în proiecte europene care îi au ca public țintă. Proiecte în scopul integrării pe piața muncii și a îmbunătățirii competențelor acestor persoane au fost create, la nivel național și regional. De altfel, datele privind situația persoanelor „NEET” sunt în permanență actualizate pe site-ul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, pentru a veni în sprijinul celor care doresc să depună proiecte de finanțare cu obiective ce vizează acest grup țintă.
La nivelul Serviciului Public de Ocupare au fost depuse deja proiecte, la nivel național, în sprijinul tinerilor NEETs. AJOFM Covasna este partener în două astfel de proiecte.
Primă de angajare de 1.500 de lei, pentru absolvenți
Directorul executiv Kelemen Tibor a adus în atenție și informații privind anumite noutăți legislative referitoare la stimularea angajării tinerilor absolvenți. Începând de anul acesta, absolvenții instituțiilor de învățământ și absolvenții școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire se înregistrează la Agențiile pentru ocuparea forței de muncă și se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, pot beneficia de o primă de inserție în valoare de 1500 de lei.
„Ne apropiem de data absolvirii, ceea ce face ca modificările legislative să fie din ce în ce mai important de cunoscut pentru tineri. Sistemul a rămas la fel în sensul în care <<absolvent>> nu înseamnă persoana cu bacalaureat, ci <<absolvent>> înseamnă că (…) după ce s-a împlinit termenul de absolvire – persoana a finalizat studiile. Dacă a promovat școala, deci nu a intrat în corigență sau în repetenție, persoana este absolventă, iar legea o ia cu drepturi în evidența șomajului. Modificarea legislativă care a apărut și care implică, pentru prima dată, această promoție, este faptul că absolvenții trebuie ca în termen de 60 de zile de la absolvire să se înregistreze în evidență, și dacă în termen de 60 de zile se angajează, și nu mai târziu, beneficiază de 1500 de lei, plătiți în două tranșe. Este încă un element prin care se dorește ca acești tineri să nu se piardă. Ei pot să se ducă și la facultate, pentru că nimeni nu interzice acest lucru, dar cei care se înregistrează în termen de 60 de zile de la absolvire și se și angajează, vor beneficia de stimulentul de 1500 de lei, plătit în două tranșe (…). Concret, absolvenții instituțiilor de învățământ și absolvenții școlilor speciale în vârstă de minim 16 ani, care în termen de 60 de zile de la absolvire se înregistrează la Agențiile pentru ocuparea forței de muncă și se angajează cu normă întreagă pe o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază din bugetul asigurărilor de șomaj de o primă de inserție egală cu 1500 de lei. Prima de inserție se acordă în două tranșe: tranșa întâi, la data angajării, și tranșa a doua, la expirarea perioadei de 12 luni.” – a spus directorul Kelemen Tibor.
Ana Ciorici Costache