Primăria Baraolt a reuşit să închidă definitiv rampa de gunoi din localitate, con­for­mându-se astfel termenului prevăzut de Agenţia de Protecţie a Mediului.

Nagy Istvan, primarul oraşului Baraolt

Primarul oraşului Baraolt, Nagy Istvan, a declarat luni pentru AGERPRES că lucrările de închidere a rampei au costat 30.000 de lei, iar în urma finalizării acestora a fost reintrodusă în „circuitul verde” o suprafaţă de 1,2 hectare de teren.

„În această rampă au fost depozitate deşeuri menajere începând cu anii 90 (…) Exista varianta de a evacua gunoaiele din zonă, dar era extrem de costisitoare, aşa că am optat pentru acoperirea cu un strat de pământ cu o grosime de peste un metru, iar cheltuielile au fost incomparabil mai mici”, a declarat Nagy Istvan.

Acesta a mai adăugat că, în prealabil au fost efectuate lucrări de colectare a materialelor refolosibile, s-au montat ţevi de drenaj şi de colectare a gazelor din rampă, iar în final suprafaţa a fost semănată cu iarbă cu ajutorul persoanelor care beneficiază de ajutor social.

„A mai rămas de cimentat un canal de scurgere a apei pluviale în lungime de aproximativ 200 de metri, dar putem spune deja că lucrarea e încheiată şi că ne-am încadrat în termen”, a declarat primarul.

Depozitarea deşeurilor menajere în rampa de la Baraolt a fost sistată în vara anului 2009, iar autorităţile locale au primit termen pentru ecologizarea acesteia. Purtătorul de cuvânt al Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu, a declarat luni pentru AGERPRES că simultan a fost sistată activitatea tuturor rampelor de gunoi neconforme normelor europene, respectiv cele aflate în mediul rural, precum şi în oraşele Covasna şi Întorsura Buzăului.

Singurele depozite care au rămas în funcţiune sunt cele din municipiile Târgu Secuiesc şi Sfântu Gheorghe, care vor trebui închise până în anul 2017.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail