Interviu cu campionul național la tenis în scaun rulant și vicepreședintele Comitetului Paralimpic Român, Ciprian Anton.

 Agenda pe anul 2017 a fost și este plină de activități pentru sportivul Ciprian Anton, din Sfântu Gheorghe. În luna martie (a.c.), el a fost numit în funcția de vicepreședinte al Comitetului Paralimpic Român și și-a fixat ca obiectiv promovarea sportului adaptat. După cum ne-a declarat, un alt obiectiv al său este acela de a găsi fondurile necesare şi o locaţie ideală pentru a construi prima bază sportivă destinată în exclusivitate sportivilor paralimpici din ţară.

În ceea ce privește competițiile, primele șase luni ale anului au fost bogate în evenimente și au cuprins momente frumoase. Unul dintre aceste momente a fost în mai, când Ciprian Anton a fost desemnat, pentru a treia oară, campion național la tenis în scaun rulant.

Ieri, sportivul covăsnean a pornit spre Croația, unde va participa la un important turneu de tenis. Despre activitatea sportivă, realizările și planurile pe care le are până la finele anului, Ciprian Anton ne-a spus mai multe în cadrul unui  interviu, înainte de a pleca.

 

  • Ciprian, cum au trecut primele șase luni ale acestui an, pentru tine, în ceea ce privește activitatea sportivă?
  • Recunosc că în primele săptămâni ale acestui an, am întâmpinat probleme în ceea ce privește pregătirea fizică, dar şi antrenamentele de tenis. Am avut o perioadă în care o răceală mai puternică mi-a dat bătăi de cap şi am avut sistemul imunitar uşor scăzut. Încet, încet am revenit pe terenul de tenis indoor – aflat în incinta sălii mici a sporturilor „Szabo Kati” și mi-am reluat programul de antrenament alături de partenerul și prietenul meu de joc Toth Laci.

În data de 26-28 mai 2017, s-a desfăşurat Campionatul Naţional de tenis în scaun rulant pe terenurile centrului national de tenis din Bucureşti, acolo unde am reuşit să obţin al treilea titlu de campion național, asta după ce am avut de jucat două meciuri extrem de grele în fața colegilor mei de echipă de la Bucureşti, Gaiţă Mihai şi Filişan Stancu Ionuţ.

În 21-25 martie 2017, împreună cu echipa reprezentativă a României, formată din Filişan Stancu Ionuţ (căpitan jucător) Mihai Gaiţă şi eu, ne-am deplasat în Portugalia la calificările Turneului Mondial „BNP Paribas World Team Cup European Qualification” – unde ne-am calificat în turul doi şi din 12 echipe participante în grupa Europeană, noi ne-am clasat pe locul opt. Personal, o numesc o performanţă pentru echipa României, asta în condiţiile în care de fiecare dată luptăm împotriva celor mai buni jucători din lume.

Al doilea mare obiectiv al acestui an a fost participarea din nou a echipei reprezentative a României (Filișan, Gaiţă, Anton) în cele două turnee internaționale de tenis ce s-au desfăşurat în Franţa între 01 iunie și 12 iunie – din Antibes şi Cagnes- sur – Mer, turnee de categoria „ITF Futures Series”. La turneul din perioada 01-05 iunie 2017 – „Antibes Open”, am pierdut în primul tur împotriva lui Majdy Lahcen (FRA), cu scorul de 2-6, 0-6, un jucător mult mai bine clasat ca mine în clasamentul internaţional, dar am reuşit să câştig două meciuri maraton la categoria „Consolation Main Draw” împotriva lui Kevin Piette (FRA) 7-6(5), 7-6(3) – şi al doilea meci împotriva lui Samuel Chanderis (FRA) cu scorul de 6-4, 1-6, 6-4 şi astfel m-am calificat în semifinala turneului, acolo unde am pierdut împotriva lui Jose Conorado(SPA) 3-6, 4-6.

După terminarea acestui turneu din Antibes, organizatorii ne-au invitat să participăm într-o tabară de pregătire tehnico-tactică pe terenurile bazei sportive Cagnes –Sur – Mer. La această tabără am participat nouă sportivi din mai multe ţări, dar şi un număr de trei fete. În aceeaşi locaţie, pe terenurile Cagnes – Sur – Mer avea să înceapă al doilea turneu,  unde în urma tragerii la sorți, am jucat împotriva lui Alessandro Bernardi (ITA), cu scorul de 6-0, 6-0 şi am acumulat 17 puncte ITF Ranking. În turul doi am întâlnit un sportiv foarte bun, Laurent Giammartini (FRA) şi am pierdut cu scorul de 1-6, 0-6. La categoria dublu „Main Draw” l-am avut ca partener pe Dănilă Daniel, un jucător de tenis român, stabilit în Italia. Ca şi concluzie a acestor perioade în care am participat la turnee, mă bucur că mă aflu în formă de vârf şi sunt convins că mai am suficiente resurse ca până la sfârşitul anului să pot face şi mai mult.

 Acum te pregătești să pleci în Croația, la „Sirius Open”. Spune-ne mai multe despre această competiție! Cât de importantă este aceasta pentru tine?

  • Pentru fiecare turneu la care vrem să participăm, trebuie să ne facem înscrierea cu cel puțin 30 de zile înainte. Asta inseamnă că trebuie să fiu sănătos şi în toată acestă perioadă să fac pregătire de cea mai bună calitate. Trebuie să anticipez anumite situaţii şi să îmi rezerv timpul necesar participării în caietul de turneu. Participarea la turneul „Sirius Open” din Croaţia este foarte importantă pentru mine, pentru că fiecare meci îmi aduce un plus de încredere și bineînțeles, puncte ITF care mă ajută să urc în clasamentul internațional. Acumulez experienţă şi îmi cunosc mai bine adversarii. La acest turneu vom participa cinci români: eu – din partea Clubului Sportiv „Show Time” Sfântu Gheorghe, Cristina Deac – din partea„Show Time” Sfântu Gheorghe, Fustos Szilard, Gaiţă Mihai, Bucureşti, Filişan Stancu Ionuţ.
  • Cum te-ai pregătit, cum te pregătești pentru un asemenea eveniment?
  • Pregătirea dinaintea unui turneu internaţional sau competiţie naţională se face în funcție de categoria acestui turneu, şi mereu în funcţie de cât de dificile se preconizează a fi meciurile. Pregătirea mea personală este constantă. Indiferent cât de bine sunt pregătiţi posibilii mei adversari, eu trebuie să fiu mereu într-o formă foarte bună de joc, şi niciodată să nu îmi subestimez adversarii. Cel mai important aspect este acela că, făcând cât mai multe turnee, practic rămân într-o formă bună de joc şi sunt familiarizat cu stilul de joc al adversarilor. Pentru ca organismul meu să mă asculte, înainte de fiecare competiţie trebuie să fiu odihnit, hrănit bine şi hidratat.
  • Diferă antrenamentele pentru astfel de competiții de antrenamentele obișnuite?
  • Bineinţeles că înainte de fiecare turneu important antrenamentele sunt mai ample, şi mereu exersez lovituri de bază, pun accent pe un serviciu eficient, fac scheme de joc şi atunci când am posibilitatea, primesc sfaturi şi indicaţii de la antrenori de tenis, aceste discuţii fiind, de regulă, de natură a unui bun comportament mental pe terenul de joc. Antrenamentele obişnuite sunt mai lungi şi de obicei mai solicitante fizic. Aceste antrenamente de dinaintea unui concurs sunt mai concentrate şi încerc, pe cât posibil, să îmi dozez efortul.

 

Agendă încărcată…

 

  • Ce alte activități mai cuprinde agenda ta, din punct de vedere competițional, până la finele acestui an?
  • Din punct de vedere competiţional, după turneul din Croaţia intenţionez să particip la Turneul „BRD Argeş Open Wheelchaire Tennis”- în data de 3-6 august 2017, şi apoi între 8-12 august 2017 la „Bucureşti Open”, acesta din urmă fiind un turneu internaţional organizat pe terenurile centrului național de tenis din București. La sfârşitul lunii august, intenţionez să merg din nou la turneul „Return Cup-Budapesta”, iar pentru lunile septembrie şi octombrie va trebui să consult din nou calendarul competiţional şi să aleg încă două turnee. În luna noiembrie voi participa din nou la Turneul Internațional „Gyor Cup” – Ungaria. În altă ordine de idei, până la sfârşitul anului rămân foarte activ şi sunt convins că voi prticipa la multe alte activităţi sportive. Împreună cu comitetul Paralimpic Român, intenţionăm să organizăm la Bucureşti sau Izvorani „Paralimpic Days”, eveniment demonstrativ la care se vor prezenta mai mulţi sportivi paralimpici sportivi de performanţă, dar şi începători, pe mai multe discipline sportive.
  • Ce obiectiv ți-ai fixat în ceea ce privește activitatea sportivă, în acest an?
  • Ca şi obiectiv din punct de vedere sportiv mi-am propus, ca în fiecare an, să particip la cât mai multe turnee internaţionale, să acumulez puncte importante şi cu multă muncă, anul acesta să ajung cel puţin în primii 100 la nivel mondial.

 

Campion național, pentru a treia oară…

 

  • Aș dori să ne oprim puțin la una dintre competițiie din acest an, despre care ai amintit – Campionatul Național, din luna mai. În urma acestuia ai obținut, pentru a treia oară, titlul de campion național la tenis în scaun rulant. Cum a fost competiția și ce ai simțit la aflarea rezultatului?
  • Pentru mine, de departe campionatul naţional este cel mai important eveniment sportiv la care îmi place să particip. Consider că este o bună ocazie să ne demonstrăm abilităţile sportive în faţa organizatorilor români, antrenorilor noştri şi tuturor celor care ne susţin. La acesată ediţie a Campionatului Naţional au participat şase băieţi şi o fată, toţi aceşti sportivi făcând parte din mai multe cluburi din ţară. Arbitrul Federației şi organizatorii acestui concurs au ales să jucăm în sistem fiecare cu fiecare, iar cel care obţine cele mai multe victorii, să fie desemnat câştigător. Am simţit o mare bucurie să ştiu că din nou am reuşit să devin campion naţional, asta în urma meciurilor jucate împotriva colegilor mei de echipă, sportivi care muncesc la fel de mult ca şi mine şi care şi-au dorit la fel de mult ca şi mine să câştige. În sport se întâmplă să avem zile bune în care să câştigăm tot ce ne-am propus, sau să pierdem cu o foarte mare uşurinţă meciuri pe care credem noi că le avem în mână. Sunt cel mai longeviv campion naţional la tenis în scaun rulant, ceea ce mă face să fiu foarte mândru de munca depusă pe terenul de tenis.
  • Un alt moment important a fost cel din luna martie, când ai fost desemnat vicepreședinte al Comitetului Național Paralimpic Român. Care sunt atribuțiile tale din această funcție?
  • Mă bucur să ştiu că sunt membru al Comitetului Naţional Paralimpic Român şi că de data aceasta îi pot reprezenta, într-un mod cât se poate de oficial, pe toţi sportivii cu diferite tipuri de dizabilitate de la noi din ţară. Prin activităţile individuale pe care le-am desfăşurat, până în prezent, am demonstrat că pot să promovez foarte uşor şi bine sportul adaptat de la noi din ţară. Odată cu acestă funcţie vin şi responsabilităţi mai mari, lucru deloc uşor, dar atât de plăcut. În ciuda handicapului de care sufăr, mulţumirea mea cea mai mare este aceea de a mă putea face util.

 

Obiective fixate ca vicepreședinte al Comitetului Național Paralimpic Român (CNPR)

 

  • Ce planuri și obiective ai, în această funcție?
  • Obiectivul numărul unu este acela de a promova sportul adaptat şi de a atrage cât mai mulţi tineri şi persoane cu dizabilităţi spre a socializa, prin programele pe care Comitetul Paralimpic Român le va derula. Doresc să fiu cât mai aproape de nevoile sportivilor şi să mă fac util în a-i ajuta să redevină independenţi. Un alt obiectiv prioritar pentru mine este acela de a găsi fondurile necesare şi o locaţie ideală pentru a construi prima bază sportivă destinată în exclusivitate sportivilor paralimpici de la noi din ţară. Ca şi locaţie mă gândesc la Braşov, pentru că acest oraş este amplasat în centrul ţării şi ar fi destul de accesibil sportivilor noştri. În acest complex sportiv, pe care ni-l dorim atât de mult, am putea practica sporturi ca tenis, tir cu arcul, tenis de masă, judo-nevăzători, sitting volei, atletism şi multe alte sporturi paralimpice. De asemenea, îmi doresc să atrag sponsori importanţi care să ne pună la dispoziţie resursele financiare cu ajutorul cărora să ne fie facilitată o pregătire de cea mai bună calitate, înaintea participării la Jocurile Paralimpice de la Tokyo. Rolul meu principal în cadrul CNPR este acela de ambasador, şi îmi doresc să îmi fac treaba exact așa cum trebuie de cuviinţă, cu mult devotament şi respect faţă de colegii mei.

 

Activitate în cadrul Clubului Sportiv  „Show Time” din Sfântu Gheorghe

 

  • În cadrul Clubului Sportiv „Show Time” – al cărui președinte ești, ce activități sunt planificate pentru perioada următoare? Ce planuri ai în ceea ce privește Clubul?
  • În continuare sunt foarte mândru de clubul nostru, dar mai ales de rezultatele obţinute de sportivii noştri în toți aceşti şapte ani de când activăm ca structură sportivă. Asociaţia Club Sportiv „Show Time” a fost înfiinţată tocmai în scopul de a promova conceptul de viaţă sănătoasă şi din dorinţa de a contribui cumva la imaginea oraşului nostru, prin rezultatele obţinute de către sportivii noștri, atât în ţară, cât şi în străinătate.

Pe viitor, antrenorii şi coordonatorii secțiilor de arte marțiale vor demara mai multe programe sportive la care vor participa sportivii legitimaţi în cadrul clubului nostru, dar şi persoane adulte sau copii care vor să încerce un sport de contact sau de autoapărare. În calitate de preşedinte al clubului nostru, sunt onorat de fiecare dată să laud seriozoitatea şi perseverenţa de care dă dovadă antrenorul şi bunul meu prieten Şchiopu Cristian, și de care dau dovadă Pall Szabolocs, Duculeţ Cornel, Carp Ionuţ şi Popa Ramona Georgiana. Această echipă de antrenori şi instructori mă inspiră zilnic prin exemplul dat copiilor pe care îi antrenează, să îmi doresc întotdeauna mai mult, şi cu multă răbdare să devin şi mai bun decât sunt! În viitorul apropiat, ne-am planificat următoarele activităţi sportive: 1. În perioada 19 iunie – 10 septembrie 2017, Club Sportiv „Show Time” din Sfântu Gheorghe desfășoară cursuri de vară în artele marțiale Ne-Waza (BJJ), Ju-Jitsu Sportiv, Shotokan Karate-Do și Autoapărare pentru toate categoriile de copii și adulți. La terminarea cursurilor, participanții vor putea fi evaluați și beneficiați de gradație în arta marțială aleasă, eliberându-se certificat de competență marțială; 2. În 29 iunie 2017 este programată o sesiune de examinare a copiilor de la secția de Ju-Jitsu; 3. În  2 iulie – „Tomis Open BJJ Belt League 2017” – la Constanța. Aici se decernează titlurile de campioni și cele 14 centuri de „Campion Belt League”. Avem speranța că din cei 4 sportivi participanți, unul să primească centura de campion; 4. Între 14 și 18 august va avea loc o tabără / Cantonament Show Time (Ju Jitsu + Shotokan), la Cernat. Vor participa 70 de persoane (adulți și copii) din cadrul clubului.

În ceea ce privește planurile mele legate de acest club sportiv, spun doar că fac parte din „marea familie <<Show Time>>” şi pentru o foarte lungă perioadă de timp voi fi alături de antrenorii şi sportivii noştri, cu tot ce pot, necondiţionat!

  • Care consideri că este cel mai frumos moment din activitatea ta sportivă de până acum?
  • Cel mai important moment și frumos, totodată, din întreaga mea carieră sportivă, este acela când câştig campionatul naţional de tenis în scaun rulant.

 

Dotări și nevoi în ceea ce privește sportul paralimpic din România

 

  • Ai participat la numeroase competiții internaționale de tenis în scaun rulant. Cum ți se pare modul de organizare acestor evenimente, în afara țării?
  • Organizarea turneelor internaţionale este una de cele mai multe ori, impecabilă – începând de la transportul sportivilor de la aeroport spre hotel şi baza sportivă, până la cazarea de cea mai bună calitate, mâncare, lichide şi felul în care sunt trataţi sportivii înainte, în timpul şi după turneu. Se pune accent pe felul în care suntem transportaţi, în maximă siguranţă şi mereu cu mijloace de transport super accesibile şi comode. Spaţiile de cazare sunt accesibile şi foarte confortabile nouă, utilizatorilor de scaun rulant. Întotdeauna organizatorii comunică foarte mult cu sportivii şi încearcă să ne pună la dispoziţie asistenţă medicală şi voluntari, dacă este cazul. Este o plăcere să ştii că cineva veghează în permanenţă la starea ta de sănătate şi la faptul că eşti bine cazat. Există o bună relaţie de prietenie între noi şi foarte mult fair-play.
  • Cum stă România la capitolul terenuri, dotări, în ceea ce privește sportul paralimpic?
  • Din fericire pentru lotul naţional de tenis în scaun rulant, ne bucurăm să avem susţinerea Federaţiei Române de Tenis de la Bucureşti şi ori de câte ori avem nevoie, aceasta ne pune la dispoziţie terenurile de joc din incinta Centrului Naţional de tenis din Bucureşti. De mulţi ani, Federația ne sprijină în organizarea competiţiei naţionale sau chiar a stagiilor de pregătire periodice pe care noi le susţinem pe terenurile Federaţiei.

Din păcăte, România stă extrem de prost la capitolul infrastructură şi deocamdată nu ne putem compara cu foarte multe ţări care, probabil că nu au nici măcar jumătate din resursele noastre. Începând de la transportul accesibil sportivilor, până la o bază sportivă accesibilă şi ofertantă unui program bun de pregătire; nu mai zic de organizarea unui turneu internaţional de tenis, moment în care mai bine de 24 sau 32 sportivi în scaun rulant trebuie să joace tenis în acelaşi timp pe 4-6 terenuri; să asigurăm o cazare accesibilă şi transport constant între hotel şi terenurile de joc. În luna august, Federaţia Română de Tenis va organiza un turneu internaţional de tenis în Bucureşti, şi sperăm să putem respecta toate condiţiile impuse de Federatia Internațională de Tenis în ceea ce priveşte buna desfăşurare a acestui eveniment sportiv. Dorinţa sportiviilor paralimpici este aceea de a beneficia constant de sprijinul marilor cluburi sportive prin punerea la dispoziție a unor condiţii foarte bune de antrenament. Nu mulţi ştiu că în toată ţara avem sportivi cu handicap care ne reprezintă cu mândrie prin competiții internaţionale şi care obţin de fiecare dată rezultate remarcabile, din nimic, de cele mai multe ori (mă refer la pregătire de bună calitate).

  • În opinia ta, ce ar mai trebui schimbat în România, în acest sport?
  • În tenisul pe care îl jucăm noi? Poate că ar trebui să fim puţin mai mult monitorizaţi. Să fim întrebaţi despre felul în care ne pregătim şi ce nevoi avem ca să facem performanţă. Să ni se cunoască şi mai bine rezultatele. Poate că ar trebui să se investească mai mult în pregătirea noastră. Ar trebui să ni se ofere spaţiu ideal şi constant pentru o pregătire de calitate. Avem nevoie de un număr mare de turnee internaţionale, pentru a putea avansa în clasamentul mondial. Echipa reprezentativă de tenis în scaun rulant a României se bazează, de foarte mult timp, pe cel mult patru sportivi, aceiaşi sportivi. Nu suntem cât o echipă de fotbal, suntem doar o mână de oameni, călătorim în lume cu steagul după noi şi fiecare încearcă să îşi reprezinte ţara, oraşul natal şi clubul din care face parte, cât mai bine. Cred că un aspect foarte important este acela de a promova acest sport şi de a atrage noi sportivi pe care tot noi să îi inițiem în acest sport, să vină din urma noastră. Dacă ne gândim mai bine, ne vom da seama că această problemă a finanţării sportivilor de performanţă există la nivelul fiecărei federaţii din ţară. Atât FRT, cât şi Comitetul Paralimpic Român, fac eforturi considerabile ca să ne sprijine, dar nu este suficient, asta în condiţiile în care aceste instituţii trebuie să susţină alte sute de sportivi. De ani buni, trag speranţa că şi la noi va fi mai bine! Şi va fi, cu puţină răbdare şi mai mult interes din partea tuturor celor care sunt implicaţi sau pasionaţi de sport.

 

„Îmi doresc să împărtăşesc din experienţa acumulată în aproximativ 10 ani de tenis”

 

  • Știu că ești și antrenor. Câți copii ai în prezent, „sub aripă”?
  • Sunt asistent-antrenor şi mi-am dorit să predau tenis atât copiilor şi persoanelor cu diferite tipuri de dizabilitate, cât şi persoanelor fără dizabilități, indiferent de vârstă. Într-o perioadă de aproximativ două luni, am reuşit să iniţiez în tenis un număr de patru copii de la noi din oraş. În timp, mi-am dat seama că aveam nevoie de teren de tenis constant şi uneori programul meu competiţional întrerupea procesul de predare pentru copii, tocmai pentru că eram nevoit să lipsesc din ţară pentru o perioadă de cel puţin o săptămână pe lună. Mă bucur că am reuşit să iniţiez şi apoi să antrenez, timp de mai bine de trei luni, o echipă formată din şase jucători de tenis în scaun rulant. Cel puţin trei dintre aceştia joacă tenis şi acum, ba chiar participă alături de noi în turnee internaţionale. Consider un mare câştig pentru ţara noastră,  şi mă mândresc cu asta. În cadrul Clubului nostru sportiv „Show Time”, în fiecare an organizăm o tabără de vară, pentru copiii de la secţiile de arte marţiale,  iar în programul acestei tabere avem şi antrenamente de tenis. Din fericire, dispun de materialele necesare şi de sprijinul colegilor mei antrenori din cadrul clubului. Nu mai am activităţi de antrenorat pentru că nu mai am timp fizic pentru acest gen de activitate, dar ofer întotdeauna sfaturi şi idei celor care sunt pasionaţi de acest sport. Ajut cât pot de mult persoanele în scaun rulant cu materialele necesare începerii acestui sport şi cu relaţii în vederea programării orelor de antrenament, antrenor, locaţie. Îmi doresc să împărtăşesc din experienţa acumulată în aproximativ 10 ani de tenis şi să mă fac util în acest sens.
  • Tu unde te antrenezi, de obicei?
  • Înaintea participării la un turneu mare, merg în Bucureşti pe terenurile Centrului Național de Tenis, acolo unde mă antrenez alături de ceilalţi colegi ai echipei naţionale. Acest stagiu de pregătire centralizată durează în medie şapte-zece zile. Când sunt acasă, pe timp de iarnă, mă antrenez în Sala mică a Sporturilor din Sfântu Gheorghe, iar pe timp de vară, pe terenurile cu suprafaţă de zgură din incinta Direcţia Generală de Sport şi Tineret (piaţă).
  • Ce îi trebuie unui tânăr ca să ajungă să facă performanță în acest sport?
  • Oricine doreşte să facă performanţă într-un sport, trebuie să înceapă foarte devreme. În cazul tenisului, vârsta ideală pentru un copil pentru a începe practicarea acestui sport este de 5-6 ani. La modul general, să faci performanţă înseamnă, în primul rând, multă ambiţie şi perseverenţă. Înseamnă susţinere necondiţionată din partea unor oameni care cred în tine. Înseamnă, de cele mai multe ori, să ai un model pe care ţi-l doreşti să-l urmezi. Performanţa cere sacrificii – program strict de antrenamente, refacere, odihnă, alimentaţie, vitaminizare şi pregătire de cea mai bună calitate alături de antrenori şi oameni profesionişti. De cele mai multe ori, un tânăr care vrea să facă performanţă în sport trebuie să ştie să combine învăţatul la şcoală cu sportul. Sportul dezvoltă abilităţi nenumărate, lucru care ajută la dezvoltarea copilului, atât fizic cât şi intelectual, îl ajută să aibă o minte sănătoasă într-un corp sănătos!
  • Ce înseamnă, în prezent, tenisul, pentru tine?
  • Aş începe prin a spune, ce a însemnat tenisul pentru mine: în perioada anului 2007, atunci când am luat pentru prima dată racheta de tenis în mână, a fost ceva nou pentru mine şi am simţit o mare plăcere de a juca tenis oricum ar fi, chiar şi aşa la nivel de începător. Mă deconectam total şi jucând tenis eram foarte relaxat şi mereu aveam o stare de bine. După terminarea unui antrenament, mereu rămâneam cu gândul la cât de mult aş vrea să joc din nou, acum, dacă se poate, din nou, încă o oră. Dar eram condiţionat de program. Acum, după zece ani de practicare a acestui minunat sport, m-am transformat într-un alt om. Am reuşit să mă dezvolt foarte bine pe mai multe direcţii. Acest sport m-a ajutat să redevin şi mai independent decât credeam că sunt. Mi-a dezvoltat spiritul competitiv, m-a făcut să sper în fiecare zi că pot să fiu mai bun, m-a determinat să fac sacrificii foarte mari şi să am planuri pe termen lung, să sper şi să muncesc din ce în ce mai mult pentru a-mi îndeplini anumite dorinţe cum ar fi achiziționarea unui scaun de tenis mai bun, rachete mai bune, mingi, şi să câștig bani pentru deplasări în străinătate. Toate aceste acţiuni mă determină în continuare să nu am timp să mă plictisesc. Știu că de multe ori am fost un model pentru multe alte persoane cu handicap, ba chiar şi pentru persoane fără handicap, lucru care mă face să mă simt atât de bine şi de mulţumit de ceea ce am realizat. Constat că uneori poate că am fost supraevaluat pentru tot ceea ce am realizat pe terenul de tenis şi nu numai, dar în opinia mea cred că nu am făcut nimic special sau nimic mai mult decât poţi face TU, doar m-am simțit bine şi mi-am urmat chemarea spre sport şi efort fizic. Tenisul, pentru mine, înseamnă mod de viaţă. Tenisul m-a transformat în Ciprian de acum, cel cu bune şi cu rele, dar mereu atent la aprecierile care vin din partea dumneavoastră, aprecieri cu care mă hrănesc şi care mă ajută să am mereu puterea necesară să mă autodepăşesc.
  • Cât de costisitor este acest sport?
  • Ca în orice sport sau hobby există cheltuieli considerabile. Se ştie că tenisul este un sport scump pentru că toate materialele şi accesoriile de bună calitate sunt scumpe şi consumabile. Modelul şi caracteristicile unei rachete de tenis profesionistă se schimbă frecvent, iar noi trebuie să ţinem pasul cu aceste modificări. Trebuie să jucăm tenis cu aceleaşi materiale cu care joacă şi adversarii noştri. Costă închirierea terenurilor de joc şi plata antrenorilor. Cea mai mare investiţie în materiale pe care o face un jucător de tenis paralimpic este chiar scaunul lui de tenis. Acest scaun personalizat se achiziţionează doar din străinătate şi costă între 3000 euro şi 10000 euro. Un alt aspect foarte important al cheltuielilor noastre este deplasarea în turnee. Costurile unui turneu internațional la care noi participăm sunt de aproximativ 600-700 euro.
  • Cine te–a susținut de-a lungul timpului?
  • În fiecare material scris şi oriunde mă deplasez prin ţară şi străinătate, mulţumesc Consiliului Judeţean Covasna şi Primăriei Sfântu Gheorghe, pentru susţinerea de care am avut parte de-a lungul carierei mele sportive, prin aprobarea proiectelor mele sportive, dar şi prin susţinerea activităţilor pe care le desfăşurăm în cadrul Clubului Sportiv „Show Time”. Pe plan local, aduc aprecieri următorilor: nu uit că am fost ajutat de aceştia, de două ori cu banii necesari achiziţionării a două scaune rulenate pentru tenis -îi mulţumesc lui Mădălin Guruianu, bun prieten care m-a susţinut întotdeauna necondiţionat în demersul meu de a avea cele mai bune condiţii de antrenament şi sfaturi referitoare la proiectele pe care le-am înaintat spre Primărie; vouă celor din mass – media care m-ați ajutat cu promovarea activităţilor mele sportive. Am un respect deosebit pentru domnul Ştiopu Marian, directorul Direcției de Sport și Tineret Sfântu Gheorghe, pentru punerea la dispoziţie a terenurilor de joc, antrenorilor care activează pe terenurile de la piaţă, domnul Biro Endre, administratorul Sălii Sporturilor, colegului şi bunului meu prieten Şchiopu Cristian şi echipei „Show Time”, antrenor de arte marţiale în cadrul clubului nostru şi nu în ultimul rând, lui Toth Laci, partenerul meu de joc de mai bine de şapte ani, prieten căruia îi sunt foarte recunoscător pentru toate orele petrecute alături de mine pe terenul de joc şi fără de care nu ajungeam să joc. Desigur că mulţumesc conducerii Comitetului Paralimpic Român, prin reprezentantul direct Sally Wood Lamont – preşedinte, personalului FRT, conducerii Hotel „Sport” Bucureşti – Tatiana Petrescu şi tuturor prietenilor şi oamenilor care mi-au fost alături cu un sfat sau cu banii necesari practicării acestui sport. Anul acesta, pentru prima dată mă bucur de susţinerea Companiei „Samsonite” Bucureşti şi „Coca Cola”. Această susţinere mă ajută să îmi respect calendarul competiţional şi să particip în cât mai multe turnee internaţionale, să îmi plătesc orele de antrenament, deplasările şi să îmi achiziţionez materialele necesare. Prin intermediul domnului Mogoşeanu Cătălin – din Bucureşti, am fost pus în legătură cu conducerea firmei „Wilson” România şi am putut să beneficiez de tot ce înseamnă echipament sportiv şi accesorii.  Lista cu cei care m-au susţinut şi care mi-au fost alături în tot acest timp poate să continue la nesfârşit, pentru că sunt foarte multe persoane care au contribuit la dezvoltarea mea ca sportiv. Nu uit să menţionez faptul că familia mi-a fost alături în tot ceea ce înseamnă aceşti ani petrecuţi pe terenul de tenis în diferite locaţii din ţară şi străinătate. Prietenii apropiaţi şi toate aprecierile pe care le primesc de la voi în reţelele de socializare, mă ajută să îmi doresc şi mai mult din punct de vedere sportiv; îmi dau putere şi mereu încerc să nu dezamăgesc pe nimeni atunci când rezultatele sportive nu sunt chiar cele dorite. Dar, aşa este în sport. Avem zile bune şi zile mai puţin bune. Respect prea mult zona în care locuiesc şi oamenii din comunitatea noastră şi nu ezit niciodată să vorbesc despre asta oriunde m-aş afla în lume. Promovez sportul paralimpic, oraşul Sfântu Gheorghe şi România!  ÎNTOTDEAUNA!
  • Ce mesaj ai pentru covăsneni?
  • Mulţumesc covăsnenilor pentru toate aprecierile pe care le-am primit şi pentru sprijinul moral sau financiar pe care l-am primit în demersul meu de a fi un sportiv şi mai bun. Mulţumesc pentru ocazia pe care mi-ați oferit-o uneori să fiu implicat în proiecte locale, şi că prin intermediul acestora, m-am putut face util.

Pentru că locuim împreună în această mică şi cochetă localitate, îmi place să spun că suntem o mare familie pentru că ne cunoştem între noi. Propun să fim solidari în continuare unii cu alţii, să dăm dovadă de multă înţelegere şi de acel bun simţ care ne caracterizează pe toţi.

Atât eu, cât şi colegii mei de echipă şi club, încurajăm practicarea cât mai des a sportului. Propun să fim în continuă mişcare, o mişcare sănătoasă!

A consemnat Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail