Trei asociaţii din judeţul Covasna au derulat în această vară un proiect social, intitulat simbolic „Dincolo de zid”, care a avut ca scop socializarea şi integrarea în societate a copiilor romi din municipiul Sfântu Gheorghe.
Iniţiatorii proiectului, care au prezentat marţi bilanţul acestuia, au declarat că au reuşit să angreneze în programele didactice, educative, sportive şi de divertisment peste 30 de copii romi din cartierul Orko, cu vârste cuprinse între 7 şi 10 ani.
„Sunt copii foarte isteţi, dar, din păcate, needucaţi. Aş putea spune că la capitolul pragmatism îi întrec pe mulţi dintre copiii din oraş, dar la nivelul educaţiei sunt deficitari. (…) Să ştiţi că părinţii au fost foarte interesaţi de ceea ce am făcut noi aici şi nu este adevărat că nu sunt preocupaţi de copiii lor”, a declarat Rozalia Gruman, unul dintre coordonatorii proiectului.
Ea a adăugat că în urma sondajului pe care l-a realizat a constatat că majoritatea familiilor rome din Sfântu Gheorghe trăiesc în condiţii precare – au între 2 şi 8 copii, locuiesc de regulă în case mici, cu una – două camere, nu au baie şi nici apă curentă, dar nu le lipseşte televizorul.
Pe parcursul verii, copiii implicaţi în proiect au învăţat numeroase lucruri, de la cele mai simple, cum ar fi importanţa igienei zilnice, până la poveşti şi calcule aritmetice. De asemenea, au făcut diverse excursii, printre obiectivele vizitate fiind adăpostul pentru câini comunitari şi parcul din centrul municipiului Sfântu Gheorghe.
„Am rămas surprinşi când am aflat că mulţi dintre aceşti copii nu au coborât niciodată din cartierul lor până în parcul din centrul oraşului şi şi-au dorit foarte mult acest lucru. (…) Un copil care are acasă tot ce-i trebuie, căruia nu-i lipseşte nimic nu poate înţelege acest lucru”, a mai spus Rozalia Gruman, adăugând că această vizită i-a relevat, totodată, că în rândul populaţiei majoritate persistă prejudecăţile legate de etnia romă, unii dintre părinţi luându-şi copiii şi părăsind locul de joacă pe motiv că „au venit ţiganii”.
Coordonatorii proiectului au menţionat că sunt conştienţi că activităţile derulate pe parcursul verii nu au ‘schimbat lumea de aici’ şi nici nu au reuşit să dărâme zidul existent între comunitatea romă şi restul cetăţenilor municipiului Sfântu Gheorghe, dar reprezintă un început, care dovedeşte că e nevoie şi de alte proiecte şi de mai multă implicare.
Practic, denumirea proiectului a fost inspirată de zidul de beton ridicat înainte de 1989, care desparte, la modul propriu, cartierul Orko de restul oraşului.
Proiectul „Dincolo de zid” a fost organizat de asociaţiile HARIT, HITI şi Clubul Sfântu Gheorghe cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României şi al Consiliului local municipal.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES