Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, luni, proiectului legii pensiilor speciale, pe care l-a pus în acord cu decizia Curţii Constituţionale.

„Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 221 alin. (1), cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării”, se arată în proiectul de lege.

Potrivit acestuia, cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

„De pensia de serviciu beneficiază, la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzute de sistemul public de pensii, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de la Curtea Constituţionala şi personalul de specialitate juridică prevazut la art. 221 alin. (1) cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în aceste funcţii, în acest caz cuantumul pensiei fiind micşorat cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală de 25 de ani în aceste funcţii. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”, mai subliniază proiectul.

Persoanele care au o vechime de cel puţin 25 de ani numai în funcţiile enumerate la alin. (1) se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzute de sistemul public de pensii şi pot beneficia de pensie de serviciu, chiar dacă la data pensionării au o altă ocupaţie.

„În acest caz, pensia de serviciu este egală cu 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data eliberării din funcţie, raportate la un judecător sau procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad profesional. De această pensie de serviciu pot beneficia numai persoanele care au fost eliberate din funcţie din motive neimputabile acestora. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net aferent venitului brut din ultima lună de activitate înainte de data eliberării din funcţie, raportate la un judecător sau procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad profesional”, se mai arată în proiect.

Ludovic Orban: Forţa Dreptei strânge semnături pentru reviziuirea Constituţiei în privinţa calculului pensiilor

Deputatul neafiliat Ludovic Orban a declarat, luni, că parlamentarii Forţa Dreptei şi-au propus ca până la finalul acestui an să strângă numărul de semnături necesare revizuirii Constituţiei, în sensul introducerii în Legea fundamentală a obligativităţii calculului pensiei pentru toate categoriile de angajaţi doar în baza principiului contributivităţii.

„Parlamentarii Forţa Dreptei au votat împotriva acestei parodii penibile şi acestei păcăleli noi pe care o administrează actuala coaliţie către cetăţenii români (proiectul privind pensiile speciale – n.r.). În Constituţie se prevede că toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii şi autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări. Pensiile speciale reprezintă un privilegiu pentru beneficiarii acestora. (…) Obiectivul Forţa Dreptei este de a readuce litera şi spiritul Constituţiei în legea care reglementează calculul pensiei cetăţenilor români. (…) Concluzia la care am ajuns, este o decizie pe care a luat-o conducerea Forţa Dreptei este aceea de a iniţia revizuirea Constituţiei. Ne-am propus ca până la sfârşitul anului să strângem numărul de semnături necesare, peste un milion de semnături, pentru iniţierea revizuirii Constituţiei în sensul introducerii în Constituţiei a unei explicitări a principiului egalităţii în faţa legii pentru ceea ce înseamnă calculul pensiei şi anume să introducem în Constituţie obligativitatea calculului pensiei pentru toate categoriile de angajaţi doar în baza principiului contributivităţii”, a spus Orban la Palatul Parlamentului.

El a menţionat că nu are nimic împotriva judecătorilor, militarilor sau categorii de cetăţeni care astăzi beneficiază de pensii speciale, dar nu mai poate accepta „discriminarea care există” în privinţa pensiilor.

„Atât timp cât Curtea Constituţională îşi bate joc de Constituţie, concluzia la care noi am ajuns este foarte simplă. Până să reuşim reforma Curţii Constituţionale vom face apel la cetăţeni să semneze proiectul de revizuire a Constituţiei iniţiat de Forţa Dreptei care să includă în Constituţie prevederea clară care să nu mai dea dreptul judecătorilor CCR, indiferent ce partid i-a pus în funcţia respectivă, să dea decizii pentru ei înşişi, să menţină privilegii şi discriminări”, a afirmat Ludovic Orban.

Acesta a menţionat că Forţa Dreptei caută parteneri pentru a depune contestaţie la CCR împotriva proiectului de lege privind pensiile speciale care a fost adoptat luni de Camera Deputaţilor.

 AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail