Grupul Pont din Cluj-Napoca şi Primăria Sfântu Gheorghe lansează două proiecte dedicate tinerilor, intitulate Com’ON Sepsi şi Sepsi INNOVATORY, marcând în acest fel deschiderea „Anului elevilor”.
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a precizat că proiectele sunt cofinanţate de Guvernul Ungariei cu suma de 10 milioane de forinţi şi din bugetul local şi au ca scop sprijinirea iniţiativelor tinerilor.
„Prin aceste proiect dorim să identificăm acei tineri, acei elevi, dascăli, care au idei bune, dar până acum nu au avut posibilitatea financiară de a le pune în aplicare. (…) Eu cred că e foarte important şi pentru noi, pentru oraş ca aceşti tineri de 14-18 ani, care s-au născut după 1989, să petreacă cât mai mult timp împreună, să facă proiecte comune şi să crească împreună cu oraşul, tocmai pentru ca mai încolo să simtă o apartenenţă şi să aibă o legătură mai strânsă cu oraşul”, a declarat primarul Antal Arpad, potrivit unui comunicat de presă remis marţi AGERPRES.
Co-fondatorul grupului PONT, Farkas András, a precizat că proiectul Com’ON Sepsi se bazează pe principiile „bugetării participative”, care, în fapt, îşi propune să implice cetăţenii în procesul de deliberare.
„Scopul Com’ON Sepsi este ca tinerii de 14-35 ani care locuiesc, învaţă sau lucrează la Sfântu Gheorghe să iniţieze activităţi culturale, sociale etc., iar iniţiativele lor vor primi finanţare în cadrul programului. Procesul este bazat pe principiile bugetării participative, care îşi propune implicarea cetăţenilor într-un proces democratic de deliberare şi decizie pentru stabilirea modalităţii optime de cheltuire a unei părţi a bugetului public. În acest caz, iniţiativele propuse de tineri şi votate de locuitori primesc o sumă fixă de finanţare, care nu poate depăşi 2.500 de lei de proiect”, se mai arată în comunicat.
Potrivit acestuia, Com’ON Sfântu Gheorghe se conectează organic şi la platforma Com’ON Europe lansată de Grupul PONT cu doi ani în urmă cu participarea a şapte oraşe europene, printre care Cluj-Napoca şi Timişoara.
Tema primei ediţii a proiectului este „Sfântu Gheorghe Plus” şi doreşte să încurajeze implicarea tinerilor în ceea ce înseamnă „spaţii în Plus”, respectiv identificarea, activarea sau regândirea unor spaţii publice, „subiecte în Plus”, adică aducerea în atenţia publică a unor teme, idei şi iniţiative noi în viaţa comunitară din Sfântu Gheorghe şi generează o dezbatere şi un schimb constructiv de opinii, „experienţă în Plus”, ce vizează procesul de maturizare al membrilor comunităţii locale, „poveşti în Plus”, care presupune evidenţierea şi punerea sub „lumina reflectoarelor” a poveştilor individuale ce evidenţiază aspectul de diversitate şi de multiculturalitate al oraşului şi „relaţii în Plus”, ce are ca scop consolidarea relaţiei dintre locuitorii municipiului Sfântu Gheorghe şi cei plecaţi în străinătate.
Iniţiativele pot fi înscrise între 4 şi 31 martie pe platforma www.comonsepsi.ro. Votul public va avea loc, potrivit calendarului estimativ, între 19 aprilie şi 19 mai, iar aplicaţiile câştigătoare vor fi implementate între lunile iunie şi noiembrie a.c.
În ce priveşte cel de-al doilea proiect, Sepsi INNOVATORY, care este o combinaţie între cuvintele inovaţie şi laborator, Farkas Andras a menţionat că acesta este „un mecanism de dezvoltare a competenţelor tinerilor de identificare a problemelor din societate”, urmărind dezvoltarea gândirii critice şi a unui nucleu de formatori capabili să faciliteze activitatea tinerilor în acest proces creativ.
„Activităţile principale ale proiectului iau naştere sub forma unor sesiuni de formare a formatorilor, întâlniri şi sesiuni creative cu implicarea unor echipe formate din liceeni, precum şi prezentarea publică a soluţiilor create de tineri la problemele societăţii. O activitate complementară a proiectului se focusează pe diseminarea publică a rezultatelor. Scopul final nu este neapărat o soluţie implementată, ci procesul în sine: gândirea creativă, identificarea problemelor şi abordarea acestora, munca în comun şi verificarea ideii. Ediţia pilot s-a desfăşurat în 2018 la Cluj-Napoca, cu participarea a 119 elevi din 10 licee clujene”, se mai arată în comunicat.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES