Societatea de salubritate Tega din Sfântu Gheorghe extinde programul de colectare a deşeurilor biodegradabile de la populaţie şi în alte zone ale municipiului, prin urmare, începând de luni , va distribui recipiente locatarilor din străzile vizate.
„Acţiunea va începe în zona străzilor Grigore Bălan, Daliei, Lăcrămioarei şi Crizantemei. Cei care nu sunt acasă în momentul distribuirii pot veni personal la sediul TEGA (str. Crângului 1) pentru a prelua găleţile (…) Atragem atenţia că la punctele de colectare se găsesc pubele special marcate cu eticheta roşie pentru deşeurile BIO”, menţionează reprezentanţii societăţii, într-un comunicat de presă.
Colectarea selectivă a deşeurilor biodegradabile, cum ar fi coji de fructe şi legume, flori, resturi de mâncare, etc, a fost introdusă experimental în vara anului trecut în mai multe blocuri din Cartierul Simeria din municipiul Sfântu Gheorghe, iar apoi a fost extinsă treptat.
Directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sistem de Management Integrat al Deşeurilor din judeţul Covasna, Ambrus József, a declarat, pentru AGERPRES, că în ciuda impresiei generale, deşeurile biodegradabile sunt mai numeroase decât cele din plastic.
„Foarte mulţi cred că problema cea mai mare a deşeurilor din România sunt deşeurile de plastic. E un pic fals, toţi cei care deja am pornit aceste sisteme şi sunt funcţionale ştim foarte bine că cea mai mare parte din deşeurile municipale sunt deşeurile biodegradabile. Peste 50% din ceea ce se depune astăzi în groapă este deşeu biodegradabil, nu PET-uri. Dacă ai o colectare selectivă, cum are judeţul Covasna, atunci în deşeul menajer ajunge destul de puţin, sub 10% în momentul de faţă. Deci, în groapă ajunge mai puţin de 10% deşeu reciclabil, dar 60% din deşeurile noastre sunt încă biodegradabile şi atunci de doi ani de zile se fac eforturi pentru a devia de la depozitare aceste deşeuri biodegradabile. Şi în cazul municipiului Sfântu Gheorghe şi al municipiului Târgu Secuiesc s-a ajuns la nişte rezultate foarte bune, adică deşeurile reciclabile plus deşeurile biodegradabile care se compostează au atins deja un nivel de peste 33%, ceea ce este o cifră enormă numai din colectare (…) Deci drumul este bun. Până acuma, la deşeuri biodegradabile se colecta separat, în general deşeu verde, adică iarbă, crengi şi aşa mai departe, însă ne-am dat seama, din analiza compoziţiei deşeurilor, că deşeurile biodegradabile din bucătărie reprezintă o cantitate foarte mare”, a declarat Ambrus Jozsef.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES