Programul de evaluare a posturii şi coordonării mişcărilor elevilor din clasele primare, iniţiat de Primăria Sfântu Gheorghe, a relevat că platfusul este una dintre cele mai frecvente deficienţe.

Potrivit coordonatorilor programului, lansat în luna mai a.c, în cadrul acestuia au fost evaluaţi 2.202 elevi de clase primare din Sfântu Gheorghe.

„Programul ‘Csiki Sandor’ se concentrează pe postura corectă şi pe coordonarea mişcărilor. În cadrul acestui program, denumit după profesorul de educaţie fizică laureat Pro Urbe în Sfântu Gheorghe, 16 fizioterapeuţi au evaluat în perioada mai-iunie mişcarea şi postura a 2.202 elevi de clase primare din 12 unităţi de învăţământ din Sfântu Gheorghe şi le-au făcut recomandări părinţilor, dacă a fost cazul (…) Fizioterapeuţii au luat în considerare înălţimea şi indicele de masă corporală al copiilor, verificând dacă există probleme la nivelul picioarelor, gleznelor, genunchilor, umerilor şi coloanei vertebrale. Fizioterapeuţii au înregistrat rezultatele prin completarea unui formular de evaluare standardizat şi apoi au oferit feedback şi sugestii părinţilor în fiecare caz”, se arată într-un comunicat de presă, postat joi pe pagina de internet a Primăriei.

Cele mai frecvente probleme au fost picioarele plate (platfus), picioarele în X, picioarele în O şi problemele de coloană vertebrală. De asemenea, s-au depus eforturi pentru a depista leziuni mai grave, cum ar fi pieptul în formă de pâlnie, hiatusul toracic sau scolioza, deoarece acestea pot afecta capacitatea pulmonară. „Acestea din urmă sunt rare (…), dar 90% dintre copiii evaluaţi au avut diferite forme de platfus”, se menţionează în comunicatul citat.

Programul „Csiki Sandor” va continua cu evaluarea celorlalţi elevi din clasele primare şi există planuri de extindere a acestuia şi la clasele gimnaziale şi chiar liceale.

„Am dori să folosim rezultatele acestui program pentru a sensibiliza părinţii şi profesorii cu privire la aspectele la care ar trebui să fie atenţi pentru a preveni apariţia unei probleme la copii. E important şi să depistăm eventualele probleme cât mai devreme posibil, astfel încât aceştia să poată solicita ajutor profesional în timp util”, a declarat consilierul local Kondor Agota.

 

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail