Farmecul Sărbătorilor de Iarnă este inegalabil, aprinderea luminițelor în Bradul din Piața Sfatului din municipiul de sub Tâmpa dând startul evenimentelor cultural-distractive.

Sunt manifestări așteptate cu mare interes de cei mici și cei mari, de localnici, vecini și de turiști. Instituțiile de artă  vor oferi programe diverse,  reprezentații adecvate acestei perioade încărcată de magie, cum ar fi concerte de colinde, cântece de Crăciun, piese muzicale religioase, obiceiuri dedicate Nașterii Domnului.

În acest context se înscrie și Programul special de colinde și muzică sacră organizat de Opera Brașov (manager interimar Marilena Aldea și director artistic Mihai Irimia) în colaborare cu Muzeul „Casa Mureșenilor” (manager dr. Valer Rus), Recital tradițional ce va avea loc miercuri 7 decembrie 2022, de la ora 17.00 în primitoarea incintă  a renumitei instituții muzeale din Piața Sfatului  nr. 25.  După cum ne-au informat colaboratoarele noastre Cecilia Maria Toma și Lorena Domocoș vor cânta și…incânta fidelul public al acestor plăcute serate muzicale sopranele Valentina Mărgăraș, Anda Pop, Cristina Radu, Corina Klein, mezzosoprana Sonia Hazarian, baritonii Lorand Cristian și Valentin Marele, precum și  bas-baritonul Marian Rește. Invitată special: actrița și poeta Nora Vlad, care va delecta asistența de-a lungul recitalului cu mai multe momente de factură lirică. La pian  va acompania Sena Ducariu. Prezintă: Simona Manole.

Programul cuprinde muzică sacră „Agnus Dei” – G. Bizet, „Noapte de vis” – Fr. Gruber, „Laudamus te” – W. A. Mozart, dar și colinde din repertoriul românesc și cel internațional: „Dimineața lui Crăciun” – Ion Borgovan, „Sus la Poarta Raiului”, „Astăzi s-a născut” sau „Winter Wonderland”, „Silver Bells” și „O Holy Night”.

                                                 Actrița Nora Vlad

În cele ce urmează vom creiona  portretul profesional al invitatei speciale, actrița și poeta brașoveană Nora Vlad. De mică a urmat cursuri de balet sub îndrumarea prof. Hambrodi și Guth Marilena la Școala Populară de Artă. Paralel, cu clasa de balet, ia lecții de actorie cu Mihai Arnăutu.

Încă din poerioada școlii apare în piese de teatru și scrie poezii publicate în presa vremii. Mai târziu avea să joace doi ani pe scena Teatrului Dramatic din Brașov și o stagiune întreagă la Teatrul „Ion Creangă” din București. În 1969, debutează pe scena Teatrului Muzical din orașul natal, pleacând apoi în turneu în Olanda. În 1974 este distribuită într-o coproducție româno-franceză „Dosarele secrete”, în regia lui Jean Jack Sirkis și Dan Necșulea, alături de artiștii Lazăr Vrabie, Ion Marinescu și Neamțu Otonel.
În perioada 1977 – 1998, susține nenumărate emisiuni la TV: „Album duminical”, „Satiră și umor”, spectacole de Revelion etc.Participă la spectacole de varietăți alături de Draga Olteanu-Matei, Stela Popescu, Florin Piersic, Horațiu Mălăele, Mirabela Dauer, Gabriel Cotabiță, Loredana Groza, Jean Constantin,  Rodica Popescu Bitănescu, Gabriel Dorobanțu  etc.
Merge în turnee alături de Janos Koos, Dekany Sarolta, trupele de muzică pop, rock ”Grup 74”, ”Academic”, ”Iris”, ”Holograf”. Efectuează  turnee în Bulgaria, Rusia, Ungaria, Germania, Olanda, Polonia, în fosta Iugoslavie. A fost amfitrioana a peste 90 de baluri susținute de teatru.
O perioadă a activat ca șefa Secției de Estradă a Teatrului Muzical Brașov. În 1991 participă la cursuri de actorie la Școala Regală de Artă (clasa de limba franceză) din Amsterdam. Joacă în spectacole precum „Liliacul” și „Sânge Vienez” de Strauss, „Vânzătorul de păsări” de Zeller sau „Bimbo și Pantera Roz” de Gh. Mihalache.
Are prezențe scenice, de asemenea, în „My Fair Lady” de Loewe și „Contesa Maritza”, ca și în spectacolele de succes „M’amzelle Nitouche”, „Micuța Dorothy”, „Mușchetarii măgăriei sale”, „Povestea soldățelului de plumb”, „Un lup, o capră și trei iezi”, numeroase alte spectacole, recitaluri, încununând, împreună, peste 40 de ani de activitate artistică la nivel înalt. Timp de 15 ani a prezentat „Recitalul de la ora cinci”, susținut de Opera Brașov în colaborare cu  Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov.

Așadar, o seară specială de muzică și poezie, într-un spațiu de poveste.

Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail