Peste optzeci de tineri din 14 țări europene au participat pe 5 decembrie la Conferința Internațională de Tineret, organizată la Centrul de Studii din Arcuș. Acești tineri au participat la un program și formare profesională în județul Covasna, finanțat prin programul Erasmus+, conferința fiind parte a programului.

La conferința pentru tinerii voluntari, invitații evenimentului au vorbit despre ce înseamnă în viața lor voluntariatul, astăzi (5 decembrie) fiind Ziua Internațională a Voluntariatului.

Éva Grüman, președintele Asociației InnoEdu – Inovație în Educația Adulților a vorbit despre importanța voluntariatului în viața ei profesională și personală, fiind coordonatoarea Centrului de Voluntariat din județul Covasna timp de 14 ani.

„Pe 5 decembrie sărbătorim voluntarii, care sunt un model pentru comunitățile locale.  În această zi putem să mulțumim tuturor celor care s-au implicat în viaţa comunităţilor locale, care rareori primesc public un cuvânt de mulţumire. Activitatea de voluntariat depusă de ONG-urile din acest județ, este un model pentru toată țara.” – a declarat Éva Grüman.

Președintele Asociației InnoEdu a vorbit și despre beneficiile programelor Erasmus +, prin care tinerii din județul Covasna au oportunitatea de a valorifica posibilitățile de dezvoltare profesională și personală, de învățare, într-un mediu nou, într-o altă țară din Europa. Acest program și această conferință a oferit prin programul Erasmus+ tinerilor locali și pentru oaspeți să prezinte exemplele bune care au fost implementate în comunitățile lor. Întâlnirea dintre tineri sunt și un schimb de experiență din care se vor forma noi parteneriate.

La Conferința Internațională de Tineret  Szilárd Kelemen, președintele Asociației HARIT a vorbit despre importanța voluntariatului pentru tineri și despre importanța ONG-urilor în comunitățile rurale din județ. Sub umbrela asociației HARIT funcționează mai multe organizații din județ, și în ultimii ani sute de tineri din județul Covasna au reușit să participe la schimburi de experiență și programe de tineret, programe Erasmus+, în străinătate prin organizația lor.

Din partea Asociaţia Junior Business Club (JBC), președintele Zsolt Karácsony  a prezentat scopurile asociației, activitățile organizate pentru tinerii antreprenori, cât și pentru voluntari. Cel mai important scop al asociației este să ajute tinerii din județ, care vor să facă primul pas spre antreprenoriat, vor să fie  întreprinzători. JBC ajută tinerii prin diferite programe, tabere, competiții să-și dezvolte noi competențe și să-și îmbunătățească șansele de angajare sau de a iniția o afacere.

Antónia Marhát, din partea Asociației Salvatore, a vorbit despre programele derulate în acest an de către organizație. Asociația are un serviciu de voluntariat dezvoltat, cu mai multe programe de focusate pe cursuri de prim ajutor, programe pentru vârstnici, colectare de donații pentru sute de familii nevoiașe din județ.

La sfârșitul conferinței tinerii invitați din diferite țări europene (Portugalia, Bosnia și Herțegovina, Azerbaidjan, Turcia) au prezentat exemple de bune practici privind voluntariatul din țările lor.

Ziua Internațională a Voluntarilor  este pe 5 decembrie, și oferă o oportunitate pentru organizațiile și persoanele care implică voluntari pentru a promova voluntariatul.

Sursa: startup-hub.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail