Cu 21 de copii entuziasmați și cu 4 cadre didactice inimoase, așa a intrat în al doilea an de derulare programul de afterschool desfășurat în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 3 Sita Buzăului, susținut de Fundația „Nouă ne pasă”.

Cuvintele doamnei Otilia Buzea care ne-a spus că „sunt profesor în program și coordonator și vă spun sincer că sunt mai mari satisfacțiile în  momentul în care vezi acel mic progres din partea acestor copii decât progresele acelea mari din partea unor copii cu potențial mult mai mare”, însumează cel mai bine ceea ce înseamnă acest program, ceea ce își propune dar și reușește să facă.

De la domnia sa am aflat că programul a debutat în anul școlar 2021, cu 4 grupe, și că anul acesta  a mai fost adăugată încă o grupă.

„În 2021 a fost primul an de proiect, atunci am obținut proiectul și finanțarea și l-am demarat undeva în ianuarie. În 2021 erau în program 18 copii iar acum s-a mai adăugat o grupă, în sensul că a mai intrat o clasă în program și sunt 21. Am început cu 4 grupe iar acum ne-au fost acceptate 5 grupe, însemnând de la clasa a III – a la a VI – a la început, iar acum de la clasa a III – a până la a VII – a. An de an apar aceste întrebări dacă se mai acceptă o nouă grupă și dacă există copii care să se încadreze într-o nouă grupă. Proiectul o să se deruleze pe parcursul mai multor ani, dar an de an se înnoiește în sensul că an de an înnoim grupele, deși este de preferat și indicat să rămână copiii cu care s-a început”- ne-a spus prof. Otilia Buzea.

În afară de ajutorul important pe care îl primesc din punct de vedere didactic,  cei mici se bucură și de o masă caldă.

„Este un proiect foarte bine susținut și ne bucurăm că am fost selectați ca școală să ținem proiectul de afterschool. Totul este susținut de Fundația „Nouă ne pasă”, de la masa copiilor și a cadrelor didactice, și e foarte interesant și foarte bine pentru că se lucrează cu grupuri mici, în sensul că vorbim despre copii din zone vulnerabile, copii care nu au posibilitatea de a face meditații.  Aici ne putem ocupa mai bine de ei pentru ca ei să devină absolvenți, pentru că asta e ideea ca ei să treacă examenul de evaluare națională.”

Deși la nivel național există 88 de astfel de centre, cel de la Sita Buzăului este singurul din județul Covasna.

„Școala noastră este singura din județ care beneficiază de program. Eu am mai făcut lobby și le-am mai spus colegilor din județ că e un program care merită, și îmi place foarte mult seriozitatea cu care se lucrează în acest program. Sunt 88 de centre la nivel de țară susținute din sponsorizări prin Fundația «Nouă ne pasă». Noi ne bucurăm că am fost aleși, că au încredere în noi și că mergem mai departe, pentru că acest program va funcționa până când copii vor ajunge în clasa a VIII – a. (…) Cel mai mic progres contează, la ei se urmăresc progresele cu pași mici. Sunt copii care vin dintr-un colectiv mai amplu și ei sunt acei copii care nu reușesc să țină pasul cu ceilalți. Într-o clasă mai numeroasă este mai complicat să te ocupi de fiecare în parte, și-atunci la ei orice progres contează. Copii sunt bucuroși și participă cu drag chiar dacă avem program după-masă, se simt valorizați, simt că și ei contează și au altă energie.”

Într-un scurt filmuleț de prezentare a acestui proiect, realizat de fundație, copiii și-au exprimat mulțumirea față de orele „after” : „La clasă e cam greu și nu se înțelege nimic, și aici la after e mai ușor. Adică suntem numai noi cei ce suntem în spate, nu sunt cei ce să ne judece”, a spus unul dintre ei;  „Ne explică mai bine și când e liniște așa înțeleg mult mai bine, dar când toți vorbesc, nu pot să înțeleg. Mie mi-ar plăcea să-mi pună notă la after,  pentru că acolo mă descurc mai bine”, a afirmat un alt elev.

Învățătoarea Mihaela Banciu, care este implicată în acest proiect, ne-a vorbit, la rândul ei, despre modul în care se derulează programul didactic. „La orele „Nouă ne pasă» încercăm să desfășurăm activități dinamice, plăcute în care să îmbinăm utilul cu plăcutul, copii  să nu simtă povara exercițiilor, povara muncii. Ce am observat că îi încântă mult este că nu primesc teme pentru acasă”, a menționat acesata.

Conform site-ului fundației, „programul inițiat în anul 2016 își propune implementarea de centre de tip afterschool în școli din zone rurale pentru copiii care au nevoie de sprijin la învățătură și se adresează copiilor care provin din familii cu dificultăți socio-economice și funcționează cu ajutorul profesorilor din fiecare comunitate care nu rămân indiferenți față de situația acestor copii. Aici, copiii recuperează materia restantă și totodată sunt ajutați să descopere importanța studiului și să capete încredere în propriile puteri. În fiecare centru afterschool se formează grupe de maxim 10 copii care vor rămâne în program minim 3 ani. Copiii merg la after-school trei zile pe săptămână, primesc o masă caldă și reiau lecțiile de matematică și română într-o variantă adaptată nivelului lor de pregătire. Grupele sunt formate din copii de la clasa a III-a până la clasa a VIII-a”.

Cei 4 profesori care participă la acest programul derulat la Școala Gimnazială nr. 3 Sita Buzăului sunt: prof. înv. primar Mihaela Banciu și Simona Gheorghița Darie, prof. de matematică Oana Bularca și prof. de limba și literatura română și coordonator proiect, Otilia Buzea.

Bugetul pentru acest an școlar este de 93.750 lei.

Georgiana- Mădălina Coman 

Sursa foto : Facebook/Școala Gimnazială Nicolae Russu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail