Ediția a patra a concursului de resurse educaționale deschise #Digitaliada și-a desemnat câștigătorii. La categoria Proiectare Didactică, premiul pentru învățământ primar i-a revenit doamnei Laura Mitrofan, profesor pentru învățământ primar la Școala Gimnazială nr. 3 Sita Buzăului, județul Covasna, pentru proiectul didactic Mate cu Pinocchio.

Vorbindu-ne  despre participarea la concurs  precum și despre  premiul primit, prof. Laura Mitrofan ne-a spus:„ Am ales să particip la acest concurs pentru că am citit pe platforma ”Digitaliada” anunțul ”Căutăm creatori de conținut educațional…” și pentru că mă bucur să folosesc de acolo și de pe alte platforme materiale create de colegi, așa că mi se pare corect să contribui și eu la îmbogățirea platformei, atât cât mă pricep.

Se spune că noi pregătim elevii pentru viitor, iar viitorul înseamnă tehnologie. Eu nu văd tehnologia ca pe un scop în educație, dar o văd ca pe un mijloc extrem de valoros și ofertant, ce poate aduce în sala de clasă și munți, și fenomene fizice, și cele mai mari muzee ale lumii… Poate aduce Universul întreg în fața copilului pentru ca acesta să-l înțeleagă. Întrebuințarea tehnologiei în scop educativ este o realitate în majoritatea statelor dezvoltate, iar țara noastră face pași importanți în acest sens. Proiectul ”Digitaliada” este unul dintre ei.

Folosesc de mulți ani softuri educaționale la clasă, însă uneori simți nevoia să particularizezi conținutul pentru acei copii pe care îi ai în față, să răspundă nevoilor lor. Asta m-a determinat să-mi doresc să realizez propriile materiale digitale. Primul pas a fost să urmez un curs numit ,,Profesorul, creator de soft educațional”. Firește, acel curs nu a răspuns tuturor întrebărilor mele, dar a fost un început care mi-a dat curaj și mi-a arătat că se poate.

Faptul că mă aflu printre câștigători e foarte important pentru mine deoarece crearea de soft educațional, chiar și la nivel de proiectare, mă scoate oarecum din zona de confort. Am luat-o ca pe o provocare și mă bucur că i-am făcut față. Este de fapt un premiu pentru copilașii mei care mă motivează și care mă așteaptă în fiecare zi în clasă cu ochișori isteți și sete e cunoaștere.”

Premiul constă într-un telefon smart cu accesorii video, în valoare de aprox. 800 euro.

Potrivit  www.digitaliada.ro, în cadrul ediției de anul acesta, creatorii de conținut digital educațional au pus la dispoziția publicului larg peste 160 de resurse originale care pot fi folosite în mod gratuit atât de profesori pentru dezvoltarea și evaluarea competențelor elevilor din învățământul gimnazial și primar, cât și de către copii și părinți, de acasă,  pe perioada suspendării cursurilor școlare. „Am parcurs câteva zeci de aplicații la Digitaliada și am simțit ca m-am întors la școală. Este extraordinar cum profesorii reușesc să construiască altfel de materiale educaționale pentru elevii lor. Este, în acelasi timp, și o muncă a lor de învățare a unor tehnologii noi de animație, învățare online sau instrumente vizuale. Digitaliada îmi redă speranța în sistemul de educație din România.” a declarat Ciprian Stănescu, co-founder Social Innovation Solutions.

Ca element de noutate, participanții au înscris materiale în patru categorii de concurs: Aplicații, Conținut video, Proiectare didactică și Alte materiale educaționale,  iar o comisie de elevi a evaluat materialele create de adulți și a acordat un Premiu de Popularitate. Din acest an, elevii cu vârsta peste 14 ani s-au înscris într-o categorie dedicată exclusiv lor. Câștigătorii primesc echipamente digitale performante, în valoare totală de 8.000 euro, pentru a continua munca de dezvoltare și creare de conținut educațional digital. „Materialele educaționale s-au dovedit cu atât mai mult utile pe perioada suspendării cursurilor școlare. Resursele sunt permanent gratuite și pot fi accesate pe perioada suspendării cursurilor fără niciun cost de trafic de către clienții Orange, pe www.digitaliada.ro .” a declarat Amalia Fodor, director Fundația Orange.

***

#Digitaliada este un concurs care încurajează crearea de materiale digitale cu conținut original și open source, utile procesului de învățare. Concursul de materiale digitale este organizat în cadrul Digitaliada, proiect de educație digitală al Fundației Orange, și se adresează în principal cadrelor didactice din orice școală din România, dar și persoanelor de peste 14 ani interesate să creeze și să distribuie publicului larg materiale didactice în format digital, ce pot fi folosite în predarea oricărei discipline școlare din ciclul primar și gimnazial. Mai multe detalii despre materialele câștigătoare găsiți in pagina Materiale Premiate.

Maria Crețu-Graur

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail