Pandemia – care ne dă în continuare mari bătăi de cap, ca și vremea instabilă, au impus niște replieri pentru diriguitorii evenimentelor culturale din Brașov, dar și din zonele adiacente. Opera a început spectacolele în aer liber cu succes la public (recitaluri din arii, spectacole de balet, concert cu muzică din filme, reprezentații pentru copii) în curtea interioară amenajată foarte cochet și eficient. Distanțare fizică există pentru spectatori, s-a realizat o scenă acoperită, de asemenea, sunt decoruri, costume, sonorizare, lumini. Totul decurge forte bine, reprezentațiile se bucură de succes iar ambianța creează un cadru inedit. Cine ar fi crezut în urmă cu câteva luni că se pot derula spectacole și în asemenea condiții?
O altă soluție viabilă
Din păcate soluția inițială de desfășurare a concertelor și altor manifestări artistice în aer liber pentru Filarmonică și Teatru în Piațeta de pe strada Sf. Ioan (din spatele Hotelului „Aro”) nu s-a dovedit, deocamdată, viabilă. Pe de-o parte, din pricina ploii abundente care a perturbat evenimentele muzicale, dar și a costurilor inerente legate de amplasarea echipamentelor, decorurilor etc. Așa că s-a găsit o viarntă mult mai convenabilă. La inițiativa Muzeului Județean de Istorie din municipiul de sub Tâmpa, împreună cu Teatrul ,,Sică Alexandrescu”, Filarmonica, Centrul Cultural ,,Reduta” și Teatrul pentru copii ,,Arlechino” (toate din Braşov) s-a lansat începând din aceasta lună într-un spațiu splendit, cu parfum de legendă, prima Stagiune estivală în aer liber de muzică, teatru și film al Proiectului denumit explicit ,,Bastionul Artiștilor”. Sub sloganul ,,Dacă vă place arta, puteți să ne priviți de sus!”, Stagiunea estivală de la „Bastionul Țesătorilor” din Brașov de pe strada George Coșbuc nr. 9 readuce etajele curții interioare în aria evenimentelor culturale, oferind spectatorilor posibilitatea să urmărească reprezentațiile de muzică, teatru sau film de pe galeriile etajelor I și II ale celebrei fortificații istorice.
Ca atare, astă-seară, marți, 23 iunie 2020, de la ora 19.00, Filarmonica braşoveană invită iubitorii muzicii de cameră la primul Concert susținut de cunoscuta formație “Gaudeamus Quartet”.
Inviatație la „Bastionul Țesătorilor”
Situat în zona sud-vestică al cetății Brașov, ansamblul arhitectural „Bastionul Țesătorilor” ocupă o suprafață de 1.616 de metri pătrați, zidurile având o grosime cuprinsă între patru metri la bază și un metru la cel de-al patrulea nivel al construcției. Ridicat de către Breasla țesătorilor pe patru nivele, cu goluri de tragere, guri de păcură și cu două turnuri de strajă, edificul are o arhitectură unică în Sud-Estul Europei.
Fiind cruțat de marele incendiu de la 1689, se păstrează în forma sa originală.
Cele dintâi lucrări de construcție au avut loc între 1421 și 1436, fiind ridicate primele două nivele. În anul 1522 a fost atestat documentar. Între 1570 și 1573 a fost ridicat cel de-al treilea etaj, iar între 1750 și 1910 au fost executate importante lucrări de restaurare, după ce bastionul se prăbușise parțial în 1701. În anul 1908, după ce a slujit mult timp numai ca depozit, bastionul a căpătat clădirea adiacentă (sediul breslei), și, din ce în ce mai mult a fost folosit pentru petreceri și mai ales concerte de operă, datorită extraordinarelor calități acustice de care dă dovadă. În 1950, în interiorul bastionului s-a amenajat Muzeul Țării Bârsei, în care este expusă macheta vechii cetăți a Brașovului și a Șcheiului așa cum arăta la sfârșitul secolului al XVII-lea, precum și arme și produse ale Breslei țesătorilor.
Recital de excepție
Recitalul Cameral „Gaudeamus Quartet” se bucură de susținerea unui pogram muzical complet și complex, din repertoriu făcând parte următoarele lucrări: W. A. Mozart – Divertisment în Re major KV 136, L. Boccherini – Menuet , J. S. Bach – Aria, J. S. Bach – Badinerie, A. Dvořák – Humoresca, J. Strauss – Sperl-Polka, J. Massenet – Meditație din „Thais”, J. Brahms – Dans ungar nr. 5, S. Joplin – Heliotrope Bouquet, S. Joplin – The Entertainer, D. Șostakovici – Polka Allegretto, A. Schnittke – Polka.Cvartetul „Gaudeamus” s-a înfiinţat în anul 1987 la Iaşi, ne-a informat Alexandra Grancea, PR al Filarmonici. După absolvirea studiilor, membrii componenţi (Lucia Neagoe – vioara I, Raluca Irimia – vioara a II-a, Leona Varvarichi – violă, Ştefan Neagoe – violoncel) devin solişti ai Filarmonicii din Braşov. De atunci susţin o bogată activitate concertistică în numeroase oraşe din România şi din străinătate, în Franţa, Italia, Anglia, Germania, Spania, Ungaria, Croaţia, Polonia şi Japonia.
S-au perfecţionat la cursuri de măiestrie din Marea Britanie cu profesorul Hugh Maguire şi membrii Cvartetului „Alban Berg”, la Salzburg cu profesorul Walter Levin, membru al Cvartetului „La Salle” şi la Londra cu membrii Cvartetului „Amadeus”.În anii 1997 şi 1998 Cvartetul „Gaudeamus” este invitat în calitate de „cvartet în rezidenţă” să concerteze la Jubilee Hall din Aldeburgh, Marea Britanie.
Dintre distincţiile şi premiile acordate amintim: Premiul al II-lea la Concursul de Muzică de Cameră „V. Bellini” (Caltanissetta – Italia, 1995), Premiul Special la Concursul de cvartete de coarde „Mozart” (Salzburg – Austria, 1995), Marele Premiu la Concursul „Rovere d’Oro” (San Bartolomeo – Italia, 2000).Cvartetul „Gaudeamus” a efectuat numeroase înregistrări TV la posturile TVR, RAI şi Televiziunea Rusă, precum şi înregistrări pe CD.Repertoriul cuprinde peste şaptezeci de lucrări aparţinând tuturor perioadelor stilistice.
ooo
Biletele se vor pune în vânzare la Bastionul Țesătorilor, începând cu ora 17.00, prețul unui bilet pentru recital fiind 10 lei, tarif unic. Vă dorim audiție plăcută, stimați melomani, și dă Doamne să nu…plouă diseară!
Horia C. Deliu