Laudatio: Pr. protopop Gheorghe CHIVULESCU, protopop de Târgoviște, fervent susținător al românilor din Eparhia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei


Pr. prot. Gheorghe Chivulescu împreună cu pr. Constantin Stroilescu
alături de pr. prot. Florin Tohăneanu și pr. prot. Ioan Bercu, Marșul Unirii, Ziua Națională a României, Sf. Gheorghe, 1 Decembrie 2012

Începând din anul 1998, în zilele de 30 noiembrie – sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul românilor şi 1 decembrie – Ziua Națională a României, în comunitățile românești din Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghita sunt organizate itinerare religios-istorice cu participarea tinerilor ASCOR, ai Asociației Pro Vita, Ligii Tineretului Creştin Ortodox Român din Sibiu, București, Brașov, Târgoviște, de la Seminarul Teologic Ortodox din Buzău, Asociaţia „Neamunit” Bucureşti, Asociația „Calea Neamului” Brașov, Frăția Ortodoxă ş.a., în parohiile ortodoxe din judeţele Covasna şi Harghita. Cu această ocazie, mesagerii solidarității românești, îmbrăcați în frumoasele costume tradiționale, participă la manifestările dedicate marcării Zilei Naţionale a României.

La acest superb proiect, inițiat împreună cu părintele prof. dr. Ilie Moldovan și foștii săi studenți: Violeta Popescu (n. Pătrunjel), Alin Vasile Câmpean, Constantin Stroilescu, participă, an de an, prof. univ. dr. Sebastian Moldovan din Sibiu, părintele profesor dr. Mihai Milea din Buzău și părintele protopop Gheorghe Chivulescu din Târgoviște, însoțit de credincioșii păstoriți de Sfinția Sa.

Reluând tradiția din perioada interbelică, când parohii ortodoxe și școli din întreaga țară s-au înfrățit (au încheiat parteneriate de colaborarea și sprijin) cu parohii și școli din fostele județe Odorhei, Ciuc și Treiscaune, azi județele Covasna și Harghita, părintele Chivulescu, în anul 2007, a înfrățit o parohie din Târgoviște cu parohia Dobolii de Jos, din protopopiatul Sfântu Gheorghe. De atunci, în fiecare an, de Sfântul Andrei, credincioșii din Târgoviște participă la Sfânta Liturghie la frații întru credință și neam din Dobolii de Jos, iar aceștia, la rândul lor, au fost în vizite în Târgoviște.

Atât la seara românească, organizată în seara zilei de 30 noiembrie, la Muzeul Spiritualității Românești de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, cât și în predicile rostite cu aceste ocazii, părintele Gheorghe Chivulescu transmite auditoriului cuvinte pline de har și înțelepciune, îndemnând la apărarea valorilor neamului românesc. „România – afirma cu convingere părintele Chivulescu – se va salva prin credința în Hristos și prin nașterea de prunci”.

O statornică și pilduitoare prietenie a existat între părintele protopop Gheorghe Chivulescu și regretatul părinte Gheorghe Avram-starețul mănăstirii Vale Marea. Părintele Chivulescu și credincioșii și-au înscris numele în rândul ctitorilor și binefăcătorilor îndrăgitului așezământ monahal din Depresiunea Întorsurii Buzăului.

Părintele Gheorghe Chivulescu s-a născut într-o familie care a dat, cel puțin din secolul al XVIII-lea încoace, numeroși preoți-ctitori și cântăreți de biserică. Are șapte frați, din care trei surori sunt maici la Mănăstirea Nămăiești, și doi preoți. „Poate că mulțimea de troițe din satul natal mi-a prefigurat această vocație, precum și faptul că strămoșii mei au ctitorit biserici în sat”.

Între 1984 și 1988 a construit o biserică la Căprioru, în satul natal, căci cea veche fusese deteriorată de cutremurul din 1977. După evenimentele din 1989, în climatul de deplină libertate, pe un teren din sudul orașului Târgoviște, în iunie 1991, părintele Chivulescu începea, cu binecuvântare arhierească, lucrul la Catedrala Eroilor Neamului. „Întotdeauna m-am gândit că trebuie să ne cinstim eroii și mai ales pe martirii care şi-au pierdut viaţa în 1989” – mărturisea părintele Chivulescu. Pentru proiectul locașului l-a invitat pe Voicu Florea, arhitect la Patriarhia Română. Nu s-a temut nici o clipă că îi va fi greu să strângă fondurile necesare. După 12 ani, timp în care, de multe ori, a muncit efectiv alături de constructori, la 25 septembrie 2003, în prezența a 5.000 de credincioși, catedrala a fost sfințită de IPS Nifon, Mitropolitul Târgoviștei. În 2005 a fost încheiată și construcția la așezământul social. Din 2006, aici se oferă servicii de calitate pentru persoanele vârstnice la un preț mult mai mic decât majoritatea centrelor similare din țară. Coordonatoarea centrului este soţia preotului Chivulescu, Sabina, suflet harnic și luminos. Urmașii părintelui Chivulescu îi calcă pe urme. Dintre copiii săi, doi sunt preoți și o fată este căsătorită cu părintele Lucian Constantin Mileșan. La Protopopiatul Târgoviște Sud, părintele protopop Gheorghe Chivulescu a desfășurat o bogată activitatea catehetică și social-filantropic, organizând numeroase acțiuni de ajutorare a familiilor cu copii mulți, activități la care a angrenat pe foarte mulți tineri.

De fiecare dată, când ne bucurăm de prezența Sfinției Sale, părintele protopop Gheorghe Chivulescu este însoțit de mulți tineri și de finul său, părintele Constantin Stroilescu, fiu duhovnicesc al părintelui profesor Ilie Moldovan, bun cunoscător al problemelor cu care se confruntă românii din Covasna și Harghita. Pentru tot ceea ce a făcut și face, părintele protopop Gheorghe Chivulescu și credincioșii săi, pentru românii din Arcul Intracarpatic, îi mulțumim „din cer până în pământ” și îi urăm multă sănătate alături de frumoasa sa familie.

Dr. Ioan LĂCĂTUȘU

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail