Vizita oficială pe care primarul orașului Întorsura Buzăului, Raul Urdă, a efectuat-o în orașul Massa, regiunea Toscana, Italia, la invitația președintelui Asociației „Comunitatea Română Daciada”, a avut o dublă importanță: întâlnirea și sărbătorirea Zilei Unirii Principatelor Române  împreună cu întorsurenii ce trăiesc și lucrează departe de casă,  precum și întâlnirea cu primarul din Massa, Francesco Persiani, dar și cu primarul comunei Cruzești, Republica Moldova, cu care a discutat despre viitoare colaborări.

Despre modul în care a decurs această vizită, dar mai ales despre întâlnirea cu românii ce-și au rădăcinile în  Întorsura Buzăului,  Raul Urdă ne-a spus:

„A fost extraordinar de bine, ne-am întâlnit cu întorsurenii, cu oamenii noștri dragi. Am simțit că am fost util pentru cei care au plecat din localitate și s-au bucurat enorm de faptul că cineva din partea autorităților locale nu i-a uitat. Le-am mulțumit din partea bugetului local, ei aduc foarte mulți bani la bugetul local, se întorc la noi din taxe și impozite pe care le plătesc la noi în țară, din cheltuielile pe care le fac pentru a-și moderniza casele și ajung la comercianți, și din nou de la taxe și impozite care ajung la noi, la primărie. Adică o mare parte din bani vin și de la ei, și le-am mulțumit pentru treaba asta. În prima zi duminică am fost la biserica din Carrara împreună cu părintele Ciprian Popica, fiind invitații părintelui Armand, un om deosebit. Biserica de acolo a fost donată Episcopiei Ortodoxe Române din Italia de către biserica catolică, și a fost transformată în biserică ortodoxă Deci românii de acolo au o biserică a lor, unde se ține slujba în limba română”.

Primarul orașului Întorsura Buzăului ne-a vorbit și despre întâlnirea cu omologul său din orașul Massa, Francesco Persiani, precum și despre surpriza pusă la cale de organizatorii care au avut-o ca invitată și pe doamna Violeta Crudu, primarul comunei Cruzești, Republica Moldova.

„Am avut o surpriză din partea organizatorilor pentru că la eveniment a mai fost invitată o doamnă primar din Republica Moldova, doamna Violeta Crudu din satul Cruzești, de lângă Chișinău, și atunci am dat o notă internațională semnificației acestei zile de 24 ianuarie, în sensul că ne-am unit Italia cu România și cu Moldova. Așa se va face unirea Basarabiei cu România prin aceste uniri și înfrățiri, prietenii între localități din România și Moldova și, ulterior, unirea va veni doar ca o consecință a faptului că noi suntem deja prieteni și înfrățiți. La acest eveniment a participat și primarul din Massa, Francesco Persiani. I-am mulțumit domnului primar din Massa pentru faptul că localitatea Massa și Carrara, și toată zona de acolo, nu este doar masă ci este și casă pentru mulți dintre întorsurenii noștri. I-am spus că putem colabora pentru orice fel de plan, pentru a ajuta cetățenii noștri.”

În ceea ce privește o posibilă înfrățire a celor trei localități, Raul Urdă a menționat:

„Le-am făcut o propunere ambilor primari ca localitatea Massa, împreună cu localitatea Cruzești și cu Întorsura Buzăului să fie înfrățite, legate de această zi specială a Micii Uniri. Au spus că se gândesc, propun consiliului local și comisiei de cultură din orașele lor, iar domnul Vasile Ababei președintele asociației Daciada a zis: Domnilor primari, pentru a vă înfrăți aveți nevoie de un naș și eu mă ofer, cu această asociație, să fim noi nașii acestei frumoase înfrățiri. De asemenea i-am invitat pe domnul părinte din Carrara și pe primarii din Cruzești și din Massa la  «Ciobănașul»,  ținând cont de faptul că anul acesta se vor aniversa 50 de ani ai acestui festival”.

Primarul orașului Întorsura Buzăului, Raul Urdă, adresează mulțumiri, si pe această cale, președintelui Asociației „Comunitatea Română Daciada”, Vasile Ababei,  pentru invitație și pentru faptul că asociația a suportat toate cheltuielile legate de  deplasarea care a facilitat întâlnirea cu o parte a întorsurenilor „acasă” la ei, în Italia.

Georgiana-Mădălina COMAN

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail