Oraşul staţiune Covasna a fost puternic afectat din punct de vedere social şi economic în contextul pandemiei de coronavirus, printre cele mai mari probleme numărându-se faptul că foarte mulţi localnici au rămas fără locuri de muncă după încetarea activităţii turistice, iar încasările la bugetul local au scăzut considerabil, afirmă primarul localităţii, Gyerő József.

Acesta a declarat luni, pentru AGERPRES, că structurile de cazare turistică, împreună cu Spitalul de Cardiologie din localitate asigurau aproape 1.000 de locuri de muncă, dar o mare parte dintre angajaţi au fost trimişi în şomaj după închiderea unităţilor de cazare şi tratament.

Potrivit acestuia, lipsa turiştilor a afectat indirect şi salariaţii din alte domenii, cum ar fi alimentaţie publică sau transporturi.

„Sunt foarte mulţi oameni care lucrau în hoteluri, în restaurante, care câştigau bani pentru traiul pe o lună şi care au rămas fără resurse financiare. Unii au probleme de sănătate în familie (…) şi resimt foarte tare încetarea activităţii. Vom avea probleme şi cu cotele defalcate din impozitul pe venit pentru că sunt mai puţini angajaţi”, a declarat primarul Gyerő József.

Edilul a mai spus că din taxa de staţiune de 2 lei de persoană pe noaptea de cazare, în bugetul local au intrat anul trecut peste un milion de lei şi a estimat că numai la acest capitol pierderea din acest an va fi de circa 500.000 de lei.

„Deja primele serii de turişti cu bilete prin Casa Naţională de Pensii trebuiau să fie aici. Spitalul de Cardiologie unde veneau pacienţii prin CAS şi-a suspendat activitatea. (…) Avem pierderi mari, iar din câte văd eu nici luna viitoare nu o să avem turişti. Şase luni fără nicio încasare pe taxa de staţiune asta înseamnă o pierdere de aproape 500.000 de lei”, a declarat primarul staţiunii.

Acesta a mai adăugat că şi hotelurile de patru stele, unde veneau şi turişti străini, au avut pierderi în contextul pandemiei de coronavirus.

Gyerő József a ţinut să sublinieze, totodată, că unităţile de cazare şi de servicii turistice contribuie cu sume importante de bani la bugetul local prin plata impozitelor pe teren, pe clădiri, pe mijloace de transport etc.

„Pentru o mai bună înţelegere a situaţiei, este de remarcat că din totalul de 8.200.000 lei reprezentând veniturile bugetului orăşenesc încasate cu titlu de taxe şi impozite locale în anul 2019, suma de 3,700.000 lei a fost plătită de către operatorii în turism. Adică, un procent de 45% din totalul încasărilor cu titlu de impozite şi taxe locale”, a mai spus edilul, arătând în context că reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna au trimis o scrisoare Guvernului prin care au solicitat scutirea de la aceste plăţi a firmelor afectate de efectele noului coronavirus.

Primarul a mai menţionat că anul trecut numărul sosirilor înregistrate în structurile de primire turistică din staţiunea Covasna a fost de 57.859, la care se adaugă 12.247 de pacienţi internaţi pentru tratament balnear la Spitalul de Cardiologie.

Totodată, numărul înnoptărilor turistice la hoteluri, vile şi pensiuni s-a cifrat la 436.523, la care se adaugă 132.684 de înnoptări de la Spitalul de Cardiologie.

 

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail