Doar şase persoane mai erau înscrise, joi dimineaţă, pe listele de vaccinare anti-COVID-19 în judeţul Covasna, în condiţiile în care erau disponibile un număr de 4.725 doze în centrele deschise pe teritoriul acestuia, a declarat primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.

Edilul consideră că nu este vorba despre scăderea interesului cetăţenilor pentru vaccinare, ci despre o mai bună aprovizionare cu vaccinuri, care a făcut posibilă accelerarea ritmului de imunizare.

„Am ajuns în situaţia în care, la nivelul judeţului Covasna, în acest moment sunt şase persoane pe lista de aşteptare şi sunt 4.725 de locuri libere. În municipiul Sfântu Gheorghe, pe strada Sporturilor nr. 6, sunt 457 de locuri pentru vaccinul Moderna, tot acolo, pe a doua linie de vaccinare, mai sunt încă 166 de locuri tot pentru Moderna, iar pe strada Daliei sunt 1.369 de locuri pentru vaccinuri Pfizer. Pentru AstraZeneca în judeţul Covasna sunt centre la Baraolt, Covasna şi Întorsura Buzăului, în Sfântu Gheorghe nu sunt disponibile. (…) Exact, şase persoane în tot judeţul pe lista de aşteptare, o persoană la Întorsura Buzăului, una la Târgu Secuiesc, una la Covasna şi 3 în Sfântu Gheorghe”, a spus Antal Arpad.

El a adăugat că, totodată, a crescut foarte mult şi numărul dozelor de vaccin disponibile, fiind redus cu mult timpul de aşteptare.

„Pe de o parte vorbim de faptul că a crescut foarte mult numărul de vaccin disponibil, deci nu se mai pune problema să aştepţi foarte mult, pentru că livrarea vaccinului la nivel naţional, în acest moment, este bine organizată, aţi văzut că Guvernul României a dat şi pentru Republica Moldova, şi pentru Ucraina, a donat, respectiv a vândut vaccin AstraZeneca, înseamnă că avem suficiente doze. Din câte am citit şi ieri a fost un nou record în ceea ce priveşte numărul de vaccinaţi, deci nu putem spune că a scăzut interesul în ceea ce priveşte vaccinarea, ci a crescut numărul de doze disponibile, ceea ce a redus lista de aşteptare, ceea ce este lucru bun şi tocmai acesta este şi motivul pentru care am vrut să vorbesc la această conferinţă de presă, că poate nu a ajuns această informaţie la toţi cetăţenii că nu mai trebuie să aştepte săptămâni întregi până reuşesc să se vaccineze. Practic, de pe o zi pe alta se poate rezolva această problemă”, a mai spus Antal Arpad.

Acesta a făcut un apel către cetăţeni să se informeze cu privire la avantajele şi dezavantajele vaccinării din surse autorizate, pentru a putea lua o decizie în cunoştinţă de cauză.

„Apelul meu către populaţie este ca cei care doresc să se vaccineze să facă acest lucru, pentru că există această posibilitate. Rugămintea mea este ca cetăţenii să se informeze în primul rând din zona medicală înainte de a lua o decizie cu privire la a se vaccina sau a nu se vaccina, eventual şi în ceea ce priveşte decizia privind alegerea vaccinului cu care doresc se vaccineze. (…) Fără să comentez că e bine sau e rău, asta vom afla în timp, dar foarte probabil vor fi reglementări europene şi lumea va fi împărţită între cei vaccinaţi şi nevaccinaţi, vor fi drepturi şi obligaţii pentru cei vaccinaţi şi cei nevaccinaţi, cu siguranţă în ceea ce priveşte mobilitatea, această discuţie cu paşaportul verde sau paşaportul de sănătate va ajunge, la un moment dat, să influenţeze mobilitatea, deci rugămintea mea este ca toată lumea să decidă în cunoştinţă de cauză ce va face. Evident (…) lumea are şi dreptul de a nu se va vaccina” , a mai spus primarul.

Potrivit acestuia, specialiştii afirmă că persoanele vaccinate împotriva noului coronavirus sunt mai bine protejate, dacă se infectează fac forme mai uşoare, însă, desigur, există şi riscuri ce nu pot fi negate, întrucât niciun vaccin nu e sigur 100%, putând genera reacţii adverse.

„Nimeni nu spune că a te vaccina nu are riscuri şi este valabil pentru orice fel de vaccin. (…) Dar eu sunt sociolog şi cred în cifre, cred şi în medici, pentru că, până la urmă, într-o societate sănătoasă trebuie să avem încredere în medici (…) şi e important ca toată lumea înainte să se decidă dacă se vaccinează sau nu se vaccinează să discută cu un medic în care are încredere. (…) În acest moment eu sugerez oamenilor care nu au trecut prin boală să se protejeze şi să se vaccineze”, a declarat Antal Arpad, menţionând că, dacă nu ar fi fost diagnosticat în urmă cu câteva luni cu COVID-19, nu ar fi ezitate să facă acest lucru.

În opinia sa, una dintre cele mai mari probleme legate de campania de vaccinare vizează mediul rural, unde sunt multe persoane vârstnice care nu ştiu să se înregistreze online sau cărora le este greu să meargă în două rânduri la centrele urbane de vaccinare, pentru prima doză şi rapel, prin urmare consideră că ar trebui implicaţi medicii de familie şi făcute caravane mobile care să acopere localităţile rurale.

 

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail