Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, susţine că instituţia pe care o conduce a rezolvat solicitările pe Legea 18/1991, Legea fondului funciar, însă soluţionarea cererilor depuse pe Legea 10/2001, privind restituirea imobilelor naţionalizate, este mai complicată.

Antal Arpad a declarat că, din păcate, conducerea Prefecturii Covasna, care l-a criticat pentru întârzierea aplicării Legii 10, nu vede problema în ansamblul ei.

„Prefectura ar trebui să vadă şi câte solicitări au existat, pentru că jumătate dintr-un adevăr poate să nu reflecte adevărul absolut. Unele unităţi administrativ-teritoriale au avut mai puţine cereri sau nu au avut deloc. (…) E bombastic să spui că Sfântu Gheorghe nu a rezolvat problema şi că în judeţ doar Sfântu Gheorghe nu a rezolvat problema, dar contextul este mult mai complicat. Pentru că noi, de exemplu, am rezolvat Legea 18, dar domnul prefect nu vorbeşte despre câte unităţi administrativ-teritoriale nu au rezolvat Legea 18. (…) Legea 10 e mult mai complicată, pentru că, practic, atribuţiile sunt împărţite între anumite instituţii din Bucureşti, de restituire a proprietăţii, de instituţii care trebuie să acorde despăgubiri şi aşa mai departe. Deci, e foarte uşor să arăţi cu degetul, să scoţi ceva dintr-un context mai larg şi să arăţi doar jumătate din adevăr. Deci, pentru o imagine clară ar trebui prezentată o situaţie pe Legea 10 şi pe Legea 18, defalcată pe toate localităţile din judeţ”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul Antal Arpad.

Potrivit conducerii Prefecturii Covasna, Primăria Sfântu Gheorghe este singura din judeţ care nu a soluţionat cererile depuse pe Legea 10/2001.

Potrivit unui bilanţ al Prefecturii Covasna, prezentat în cadrul Colegiului prefectural, în luna noiembrie 2018 figurau ca nesoluţionate, la nivelul judeţului, un număr de 481 de notificări pe Legea 10, toate fiind înregistrate la Primăria municipiului Sfântu Gheorghe.

Prefectul judeţului, Sebastian Cucu, a apreciat că numărul este foarte mare, amintind, totodată, că deşi primarul a mai fost amendat în urmă cu câţiva ani pentru nesoluţionarea la termen a cererilor depuse pe Legea 10, lucrurile tot nu s-au mişcat.

„La Sfântu Gheorghe stăm rău, sunt un număr mare de notificări. În urmă cu câtva timp am aplicat o sancţiune (…), dar rezultatele tot nu se văd. (…) Primăria Sfântu Gheorghe a invocat tot felul de argumente, că nu sunt oameni, că nu sunt corect plătiţi. Începând cu 2017 s-au reglementat aceste lucruri, dar văd că sunt în continuare un număr substanţial de notificări, ceea ce ne dă de gândit şi ne pune în situaţia să luăm măsuri pe viitor”, a declarat prefectul Sebastian Cucu, în cadrul şedinţei.

Primarul Antal Arpad a fost amendat în anul 2015 cu suma de 10.000 de lei pentru nesoluţionarea la termen a cererilor depuse pe Legea 10/2001.

La acea vreme, prefectul Sebastian Cucu precizase că aceasta a fost aplicată în urma unui control solicitat Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) care a vizat stadiul aplicării Legii 10.

Antal Arpad a contestat în contencios administrativ sancţiunea, invocând, printre altele, lipsa personalului specializat, dar şi faptul că primarii nu au atribuţii directe în aplicarea acestei legi, însă a pierdut procesul.

 

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail