Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, joi, că a atacat în instanţa superioară sentinţa Curţii de Apel Braşov, care a anulat hotărârea de Guvern privind aprobarea steagului localităţii.
Acesta a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă, că în motivarea sentinţei nu sunt invocate vicii de procedură, judecătorul pronunţându-se cu privire la „reprezentativitatea” steagului, ceea ce, în opinia edilului, depăşeşte competenţa instanţei.
„Am atacat sentinţa, bineînţeles. Pentru mine este o chestiune science-fiction această motivare, vă spun sincer. Adică motivează judecătorul pe o chestiune care nu este competenţa judecătorului (…) Nu e de competenţa sa. Deci, practic, judecătorul interpretează reprezentativitatea steagului, dacă este sau nu reprezentantiv steagul. Nu este treaba judecătorului, cu tot respectul, nu are nicio treabă judecătorul. Judecătorul are treabă dacă s-a respectat legea sau nu, dacă a respectat sau nu a respectat legea Primăria, dacă a respectat sau nu a respectat legea Guvernul. Adică, vine Comisia Naţională de Heraldică care spune că steagul e ok şi vine un judecător şi spune că nu e reprezentativ (…) Dincolo de faptul că nu e de competenţa unui judecător să analizeze acest aspect, cuvântul de reprezentativitate este extrem de subiectiv. Dacă poimâne spune cineva că pentru el steagul României nu este reprezentantiv, atunci vine un judecător şi anulează steagul României? (…) Deci, practic, judecătorul acceptă şi recunoaşte că toate procedurile legale au fost îndeplinite atât de Consiliul Local, cât şi de Guvern. Eu aşa am crezut, că a găsit o chichiţă, că ne-a scăpat ceva, ne-a scăpat nouă, a scăpat Guvernului, suntem oameni, putem să greşim, nu am observat ceva, dar nu, deci singura chestiune este de reprezentativitate”, a declarat primarul Antal Arpad, în cadrul unei conferinţe de presă.
În sentinţa nedefinitivă pronunţată în luna aprilie, Curtea de Apel Braşov a admis în parte acţiunea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş şi a anulat H.G. nr. 711/2021 privind aprobarea modelului steagului municipiului Sfântu Gheorghe.
De asemenea, a admis cererea de intervenţie în cauză a Asociaţiei Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de deputatul AUR Dan Tanasă.
„În anul 2015, Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş se pronunţa ferm împotriva acestui steag şi contesta proiectul de hotărâre privind steagul municipiului Sfântu Gheorghe pe considerentul că este reprezentativ doar pentru comunitatea maghiară, nu şi pentru românii care constituie aproape 25% din totalul populaţiei oraşului. Conducerea Forumului Civic a adresat atunci un memoriu Consiliului local municipal în care arată că toate cele trei modele de steaguri propuse au un ‘caracter pur etnic maghiar’ şi cerea includerea unor simboluri heraldice reprezentative pentru comunitatea românească (…) Apelul comunităţii româneşti a fost complet ignorat de majoritatea UDMR din CL Sfântu Gheorghe. Instanţa de judecată a dat dreptate Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş şi a anulat HG prin care a fost adoptat simbolul local de la Sfântu Gheorghe, fiind unul în mod evident mono-etnic maghiar” , a scris Dan Tănasă, pe blogul său.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES