Primarul municipiului Sfântu Gheorghe Antal Arpad a declarat joi pentru AGERPRES că autorităţile locale sunt dispuse să constituie un fond special pentru sprijinirea întreprinzătorilor locali, dar cu condiţia ca aceştia să accepte majorarea impozitului pe clădiri.
Mai exact, spune primarul, în acest fond ar urma să intre diferenţa rezultată în urma majorării impozitelor. „Noi putem crea un fond pentru IMM în Sfântu Gheorghe cu condiţia ca impozitele pe clădiri în cazul persoanelor juridice să crească puţin. În momentul de faţă se percepe un impozit de 1,2% (din valoarea contabilă a clădirii -n.r.) faţă de 1,8% cât ne permite legea, deci mai putem creşte puţin. Vom avea consultări cu oamenii de afaceri să vedem dacă sunt de acord ca diferenţa să intre în acest fond şi dacă se agreează, o vom face”, a declarat Antal Arpad.
Declaraţia a fost făcută în urma apelului lansat recent de membrii Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna, care au solicitat public primăriilor şi consiliilor locale din judeţ să sprijine mediul de afaceri în vederea depăşirii crizei economico-financiare, arătând că de supravieţuirea întreprinderilor mici şi mijlocii depind numeroase locuri de muncă, dar şi veniturile la bugetul public.
Preşedintele CCI Covasna, Herman Rosner a declarat, pentru AGERPRES, că „primăriile găsesc fonduri pentru sprijinirea culturii, cultelor, sportului, mişcării de tineret şi a diferitelor asociaţii civice, dar e timpul să înţeleagă că trebuie să sprijine şi antreprenorii locali, care intră în al patrulea an de criză”.
Herman Rosner a menţionat că banii alocaţi de consiliile locale ar putea fi folosiţi de întreprinzătorii privaţi pentru participarea la târguri şi expoziţii, unde pot găsi noi idei şi parteneri de afaceri, pentru realizarea de site-uri şi comerţ pe internet sau pentru obţinerea de certificate de calitate, deosebit de utile pe piaţa concurenţială internă şi externă.
Potrivit acestuia, impactul crizei economice asupra mediului de afaceri covăsnean a fost devastator, dovadă fiind cele 2069 de firme care au fost suspendate, dizolvate ori radiate în anul 2010, un număr dublu faţă de cel al firmelor înmatriculate. În anul 2011 tendinţa s-a menţinut, în primele nouă luni încetându-şi activitatea definitiv sau pe termen nedeterminat 1.160 de firme din judeţul Covasna, faţă de 871 de firme nou înmatriculate în aceeaşi perioadă.
„Evaluat în locuri de muncă aceasta înseamnă o pierdere de cel puţin 3.500 de persoane care nu îşi mai rezolvă singuri veniturile, nu mai plătesc impozite şi contribuţii la fondul de asigurări sociale şi cel de pensii (…) Iar dacă socotim câte trei angajaţi la o firmă vedem că numărul acestora este şi mai mare”, a conchis preşedintele CCI.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES