Directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, consideră că modificările aduse Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, prin care dreptul la ajutor social încetează în cazul refuzului unui loc de muncă oferit, sunt binevenite.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, săptămâna trecută, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Printre prevederi se numără și cea potrivit căreia „refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social.”
În această situație, „familia sau persoana singură poate solicita un nou drept după o perioadă de 12 luni de la data deciziei de încetare a dreptului la ajutorul social”.
Directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor consideră că promulgarea legii este binevenită.
„(Promulgarea Legii- n.r) Este binevenită. Cred că trebuia decisă mai repede, pentru că treaba aceasta, pe termen mediu, s-ar putea să ducă la o reșcolarizare a unora și implicarea în muncă a altora (…)”. – a declarat directorul.
Potrivit datelor AJOFM Covasna, din totalul persoanelor înregistrate în evidența AJOFM Covasna la finele lunii iunie (3080 persoane), 2788 sunt șomeri neindemnizați, majoritatea fiind beneficiari de venit minim garantat.
Ana Ciorici Costache