În ultimii trei ani, România a înregistrat de departe cea mai mare tendinţă a scumpirilor din Uniune.

Românii sunt campionii Uniunii Europene la scumpiri. Potrivit unui studiu Eurostat, în ultimii trei ani, la noi preţurile au avut o creştere record, de aproape 4 ori mai mare decât media europeană, in­for­mează Realitatea TV.

În ultimii trei ani, România a înregistrat de departe cea mai mare tendinţă a scumpririlor din Uniune. La nivel eu­ropean, preţurile s-au majorat cu doar 5,3 la sută în perioada iulie 2008 – iulie 2011, în timp ce în România, creşterea a fost una record, de 18 procente.

Tot la noi, preţurile alimentelor erau în luna iulie cu peste 12 procente mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului 2008. Pe acelaşi sector, în UE creşterile au fost de doar 4,7 la sută.

România conduce detaşat la capitolul bunuri şi servicii. Majorările de preţuri din ultimii trei ani depăşesc 17 procente, în timp ce media europeană este de 10 la sută.

Efortul românilor de supravieţuire este cu atât mai mare cu cât veniturile s-au micşorat simţitor. Românii care nu au avut scăderi salariale pe hârtie, au rămas în realitate cu şi mai puţini bani. Şi asta pentru că în raport cu inflaţia, un angajat cu un salariu de 2.000 de lei în 2008 ar câştiga acum, în termeni reali, cu 110 lei mai puţin dacă venitul ar fi rămas constant.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail