Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe a început pregătirile pentru Festivalul coral „George Sbârcea” care se va înscrie, în acest an, manifestărilor dedicate „Anului satului românesc”, tratând, în componenta științifică legătura lui George Sbârcea cu marile voci românești și cu instrumentele tradiționale.
Conducerea Fundației a amintit că evenimentul a fost inițiat în anul 2012, în memoria lui George Sbârcea, cunoscut şi sub pseudonimul Claude Romano. Născut pe 23 martie 1914, la Topliţa – decedat pe 27 iulie 2005, la Bucureşti, George Sbârcea a fost unul dintre cantautorii şi compozitorii de marcă ai României interbelice.
Având în vedere că de la prima ediție au participat profesori universitari, doctori, muzicologi, cercetători, coruri și ansambluri corale din țară, conducerea Fundației a aprobat ca acest festival să se intituleze Festivalul Național Coral „George Sbârcea”.
Președinta Fundației, prof. ing. Maria Peligrad, a declarat pentru „Mesagerul de Covasna” că ediția din acest an a festivalului va avea loc în luna mai, având același scop ca și până acum: revigorarea mişcării corale, valorificarea potenţialului artistic individual şi de grup al elevilor, profesorilor, al corurilor de amatori deja existente; încurajarea constituirii de coruri, în vederea dezvoltării personalităţii elevilor şi promovarea performanţelor artistice, precum şi sensibilizarea concurenţilor şi spectatorilor în legătură cu bogăţia şi frumuseţea repertoriului coral existent, a valorilor culturale româneşti.
Pregătirile au început cu timp în urmă, organizarea evenimentului necesitând multă dedicare, suflet, timp și efort.
Structura va fi asemănătoare edițiilor precedente, ateliere corale dedicate preșcolarilor și elevilor din ciclul primar, o componentă științifică și un amplu spectacol coral fiind incluse în program, a precizat prof. ing. Maria Peligrad.
„Am început pregătirile. Anunțăm, pe această cale, că pentru ateliere corale se pot înscrie deja cei interesați. Am ales și idei privind componenta științifice. Astfel, vă pot dezvălui faptul că partea științifică va avea în vedere că Patriarhia ortodoxă română a declarat anul acesta <<Anul satului românesc >> și tema va fi aleasă și în funcție de această nominalizare, astfel încât să vorbim despre George Sbârcea, despre legătura sa cu marii cântăreți români, despre George Sbârcea și legătura sa cu marile voci românești, dar și despre instrumente muzicale tradiționale românești, despre muzica satului nostru!”- a declarat președinta Fundației „Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad.
Aceasta a precizat că, momentan, se caută o sală potrivită pentru derularea spectacolului din cadrul evenimentului, astfel că formatul acestuia încă nu a fost stabilit.
„Pentru că deocamdată nu ne este clară sala de desfășurare, nu putem alcătui încă programul spectacolului și formatul acestuia, dar vom reveni cu informații, în timp util!”- a precizat prof. ing. Maria Peligrad.
Printre evenimentele care vor mai fi organizate în acest an, după festivalul coral „George Sbârcea”, de către Fundația „Mihai Viteazul”, se numără Festivalul „Tinere talente”, „Balul costumului popular”, manifestarea „Mihai Viteazul și Visul Unirii” și Festivalul de colinde și obiceiuri „Crăciunul la români”.
Fundația „Mihai Viteazul” s-a înființat în 20 septembrie 1990, organizând numeroase evenimente și acțiuni în scopul promovării valorilor culturale românești. În acord cu obiectivele propuse la înființare, fundaţia a reuşit să mobilizeze resurse umane şi materiale pentru realizarea unor manifestări de amploare care au devenit cunoscute în multe colţuri din ţară și chiar şi de către românii de peste hotare.
Ana Ciorici COSTACHE