Potențialul turistic al județul depășește nivelul la care este acum, a subliniat prefectul județului Covasna, Raduly Istvan, în cadrul unei conferințe de presă organizată marți, 27 septembrie, pe vârful Csere de lângă Măgheruș, cu ocazia Zilei Mondiale a Turismului.
Prefectul a spus că marketingul turistic trebuie consolidat în continuare, profitând de atractivitatea comorilor naturale rare, de farmecul ariilor protejate, de bogăția patrimoniului construit, de diversitatea folclorului, al portului popular și a gastronomiei, precum și de calitatea evenimentelor sportive, se arată în comunicatul de presă transmis de purtătorul de cuvânt al Prefecturii Covasna.
„Visitcovasna.com este o inițiativă foarte bună, care trebuie menținută la zi, extinsă și îmbunătățită, dar există și multe alte modalități de promovare a potențialului turistic. Ar trebui create mai multe trasee interactive pentru a prezenta la un nivel adecvat valorile naturale, geologice și istorice ale zonei. În același timp, este nevoie de un program anual, atât în scris, cât și în format electronic, care să fie elaborat până cel târziu în noiembrie pentru anul următor. Acest lucru ar fi util și pentru că ar evita, cel puțin parțial, suprapunerea unor evenimente importante. Pe de altă parte, dacă ne construim viitorul (și) pe faptul că aeroportul internațional Brașov „va deschide lumea”, turiștii trebuie să cunoască programul cu luni de zile înainte pentru a ajunge la evenimentul dorit”, a explicat prefectul.
Potrivit sursei citate, el a adăugat că aceste broșuri ar trebui să fie distribuite nu atât în birourile locale de turism, cât în marile orașe, în special în București și Budapesta, dar și în Bruxelles, Londra și Paris.
Județul Covasna are în prezent patru arii protejate și o serie de atracții naturale. Conform evidențelor Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, dacă se includ și camerele de închiriat, în județ există un total de 252 de unități de cazare turistică autorizate, dintre care 21 sunt hoteluri (18 în orașe și unul în Bálványos, care aparține UAT Turia) cu un total de 3086 de locuri, 92 sunt pensiuni (34 în orașe, 58 în mediul rural) cu 1323 de locuri și 16 sunt pensiuni agroturistice (toate în mediul rural) cu 179 de locuri.
Potrivit Direcției Județene de Statistică Covasna, anul trecut au vizitat județul 131.670 de turiști, în creștere cu 44% față de 2011 (91.365).
Începând din 1980, la inițiativa Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO), agenție a Națiunilor Unite, sectorul turismului sărbătorește în fiecare an, la 27 septembrie, Ziua Mondială a Turismului, cu scopul ca turiștii, prestatorii de servicii turistice și cei care lucrează în sectorul turismului să celebreze împreună turismul și să atragă atenția asupra a valorii sale sociale, culturale și economice.
M.D.C.