Ziua Imnului Național al României a fost sărbătorită astăzi, în Garnizoana Sfântu Gheorghe, printr-un ceremonial militar și religios care a avut loc la „Grupul statuar Mihai Viteazul”.
Conform programului, festivitatea a fost deschisă de prefectul județului Covasna, Raduly Istvan, și de comandantul garnizoanei, lt. col. Dorin Neagu, care au salutat Garda de Onoare a Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireșoaia”, a Batalionului 5 Rachete Sol-Aer „Horea” și a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihai Viteazul” al județului Covasna.
Imnul Național „Deșteaptă-te, Române!” a fost intonat de Corul „Voievozii Munților” din Vâlcele, împreună cu toți cei prezenți, după care preotul militar Ioan Cucu a oficiat serviciul religios.
În discursul rostit cu această ocazie, prefectul Raduly Istvan a spus: „Imnul, sau cum se spunea în latina veche hymnos a fost inițial un cântec solemn, de obicei religios, compus pentru a adora o zeitate, interpretat în cadrul unor festivaluri religioase, acompaniat de instrumente. Mai târziu imnurile au început să fie dedicate unor figuri mitologice, unor personalități istorice, iar mai apoi unor țări.
Imnul național este o compoziție muzicală care aduce în prim plan istoria, tradițiile și reușitele unei națiuni, și care este recunoscut în mod oficial.
Imnul României, Deșteaptă-te, române!, de-și a fost adoptat numai în 1989, când a fost cântat spontan de mulțimea ieșită în stradă săturată fiind de umilința tiraniei, are o tradiție mult mai veche, el fiind publicat în 1848 sub titlul Un răsunet, fiind preluat imediat ca unul dintre principalele cântece ale mișcării naționale sub numele de Deșteaptă-te, române!
Acum ori niciodată, cântau înflăcărați de patriotism revoluționarii în 1848, acum ori niciodată, cântau dornici de libertate și revoluționarii în 1989, și mii și mii dintre ei au adus chiar sacrificiul suprem pentru aceste idealuri.
În zilele noastre – din fericire – nu mai trebuie să murim pentru țară, trebuie mai degrabă să trăim pentru țară, să muncim, fiecare la locul lui, pentru a face ca România să devină un loc mai bun, mai fericit, mai prosper. Datoria noastră este ca prin efortul comun, al tuturor, să facem ca țara să iasă mai puternică, mai rezistentă, mai dinamică din această pandemie, să utilizăm și ultimul cent din fondurile Planului Național de Redresare și Reziliență pentru a moderrniza administrația, pentru a crește nivelul sistemului educațional, pentru a construi un viitor verde, sustenabil. Că o putem face acum ori niciodată.”
Cei prezenți la sărbătoarea Zilei Imnului Național al României, la Sfântu Gheorghe, au ascutat cu emoție, ca de fiecare dată, scurtul recital de cântece patriotice susținut de Corul „ Voievozii Munților” din Vâlcele, și-au urmărit, la final, defilarea Gărzii de Onoare.
M.D.C.
Sursa foto: https://www.facebook.com/prefecturacv/photos/pcb.145115661091465/145115374424827/