,,În căsuța din pădure aveau casa doi pitici’’, dar acum și oamenii se pot bucura de Căsuța din Pădure.
Doamna Lorena Makos împreună cu soțul au făcut realitate din visul lor. Au construit acasă, la Valea Mare, o cabană. Căsuța din Pădure este locul cel mai frumos în care să îți faci amintiri, nu am crezut până nu am vazut cu ochii mei peisajul și până nu am simțit pacea locului. Acest lucru a adus inspirația de a aduce în fața dumneavoastră povestea despre cum răbdarea și pasiunea sunt coordonatele cele mai importante atunci când dorim să facem ceva.
Ce v-a îndemnat sa porniți pe acest drum al antreprenoriatului ?
Momentul de inspirație a fost reprezentat de vizita la o pensiune. Aceasta a fost scânteia; așa a apărut ideea de a construi o cabană în zona în care am copilărit atât eu, cât și soțul meu. Cabană în care să ne retragem ori de câte ori doream să ne rupem de grijile cotidiene și în care să ne reîncărcăm bateriile.
Planuri! Căci la acea vreme nu aveam nici cabana construită, dar nici locul ales.
Însă, nu a fost nevoie de foarte mult timp pentru a realiza că de fapt există potențial turistic pentru a construi o cabană turistică în această zonă.
Cum ați ales locul ?
Ne-am dorit foarte mult ca aceste planuri să devină realitate. Dar pentru a putea construi o cabană era nevoie de un loc: un teren pe care l-am cumpărat de la un vecin în comuna Valea Mare. Teren care întrunea toate ingredientele necesare pentru o poveste frumoasă: o zonă cât mai retrasă, aflată la marginea pădurii, cu o panoramă spectaculoasă, care, în mod sigur, îți poate oferi momente unice. Am considerat că o locație bine aleasă este mult mai importantă decât construcția în sine… și credeți-mă, am ales foarte bine!
Care e povestea numelui?
Povestea numelui este legată de fetița noastră. Cabana se afla deja în construcție. Formele începeau să se contureze, iar fetița noastră era mereu nerăbdătoare să meargă „la căsuță”, așa cum denumea ea contrucția. Când a venit momentul să alegem un nume pentru cabană, aceasta aflându-se, după cum am mai spus, la marginea pădurii, gândiți-vă ce a ieșit: „Căsuța din pădure”.
Ce dificultăți ați întâmpinat pe parcurs ?
Din fericire, nu am întâmpinat dificultăți până acum.
Dificultățile pot apărea de acum înainte, legate și de faptul că suntem la început de drum.
Cine v-a fost alături?
Familiile noastre au pus umărul la reușita acestui proiect și vreau să îi amintesc aici și să le mulțumesc pe această cale socrului și tatălui meu.
Foarte mulți prieteni de-ai noștri din comuna Valea Mare ne-au ajutat, însă toate acestea nu s-ar fi întâmplat fără sprijinul autorităților locale.
Ce servicii oferiți?
Oferim servicii de cazare în regim self catering.
Cabana are 5 camere, fiecare cameră având câte un pat dublu, televizor și grup sanitar propriu. Patru dintre acestea se află la etaj.
Parterul, cu suprafața de 85 mp, este împărțit astfel: cea de-a 5-a cameră, un grup sanitar de serviciu, un living ce are o suprafață de 50 mp și o bucătărie open-space, complet utilată (mașină de spălat vase, frigider dublu, mașină de gătit, plită electrică, cafetieră, veselă, tacâmuri etc), cu o suprafață de 20 mp.
Despre închirierea cabanei vă pot spune că detaliile necesare se regăsesc pe pagina de facebook „Căsuța din pădure” sau pe site-urile de turism promovate pe internet.
Ce îi aduce pe oameni aici ? Ce îi atrage ?
În primul rând omul vrea, din când în când, să fugă de acasă, să evadeze într-un spațiu fără timp.Pentru a-și satisface această nevoie de evadare din cotidian omul trebuie să aleagă foarte bine, noi fiind în măsură să îi oferim toate cele necesare pentru o evadare de success.
Zona este superbă, cabana aflându-se la cota 720, în zona serpentinelor dintre Valea Mare și Sărămaș. Locația oferă o deschidere panoramică spre toată comuna Valea Mare, în depărtare putând fi văzut vf. Bodoc.Dar frumusețea zonei poate fi cu adevărat descoperită plimbându-te, la pas, prin pădurile și poienițele aflate lângă cabană.
Părinții își pot permite luxul de a se relaxa deoarece pentru copii avem un loc de joacă amenajat, toată locația/zona cabanei fiind împrejmuită. Momentele de relaxare pot fi petrecute nu doar în interior, cabana fiind prevăzută cu o terasă generoasă. În curte se află un spațiu acoperit, unde se poate găti la sobă, cuptor sau la grătar.
Ce îi sfătuiți pe cei care doresc să vină și ei pe acest drum al antreprenoriatului în turism?
Cei care doresc să parcurgă drumul antreprenoriatului în acest domeniu trebuie să facă lucrurile cu pasiune și să fie dispuși să aloce foarte mult timp în acest sens. Răbdarea reprezintă o piatră de temelie deoarece roadele muncii nu vor fi culese de la o zi la alta.
Care este cea mai mare satisfacție pe care o aveți?
Mă întorc la începutul acestei discuții – ne bucurăm enorm de faptul că am reușit să construim această cabană în zona în care am copilărit și astfel povestea din copilărie continuă…
Cu ajutorul familiei, al prietenilor și al autorităților locale „Căsuța din Pădure” a devenit locul în care mulți oameni își găsesc liniștea, în marginea pădurii. Pădurea vorbește, ne învață să conviețuim, să ne înălțăm spre cer prin ambițiile noastre. Au început timid, dar au văzut potențialul și au reușit. Fiecare are povestea lui, drumul lui și locul lui în lume. Doamna Lorena Makos împreună cu familia sa a reușit să creeze un loc de suflet pentru suflet, din care oamenii să plece mai fericiți, mai liniștiți și mai conectați cu natura.
De multe ori cel mai mult ne lipsește această interacțiune plină de înțelepciune și de daruri. Ne prindem atât de tare în mrejele lui ,, nu am timp”, până când timpul chiar s-a scurs.
Când reușim să ascultăm sunetul vântului printre copaci, ciripitul păsărelelor și apa rostogolindu-se peste pietre la vale ne amintim că am fost trimiși aici, pe Pământ, ca să ne bucurăm, să trăim clipa și să plecăm cu amintiri frumoase.
Alexandra Chirilaș