Florentina Teacă, autoare a mai multe lucrări despre viața mocanilor din județ și despre traiul covăsnenilor, în general, pregătește un nou proiect editorial: „Poveste din Voineștii Covasnei”- volum cuprinzând o poveste pentru cei mici și cei mari, deopotrivă, însoțită de ilustrații grafice.
Volumul, aflat în curs de editare la Editura Eurocarpatica, printr-un proiect realizat de Asociația GRIT cu sprijinul Orașului Covasna, prezintă întâmplări și personaje închipuite, dar inspirate din viața mocanilor din Voineștii Covasnei.
Ideea acestui proiect s-a conturat în urmă cu doi ani, după ce primul volum semnat de Florentina Teacă, „Mocanii voineşteni, străjeri ai românismului în arcul carpatic transilvan”, a văzut lumina tiparului, a declarat autoarea.
„În anul 2016, mi s-a împlinit un vis, acela de a scrie o carte despre strămoșii noștri – <<Mocanii voineşteni, străjeri ai românismului în arcul carpatic transilvan>>, apărută la Editura Eurocarpatica din Sfântu Gheorghe, cu o prefață de Vasile Stancu. Din şi despre suflet este această carte: al mocanilor Voineştilor Covasnei. Nicidecum nu se vrea a fi vreun exerciţiu de erudiţie, vreun exemplu de acribie, vreo epuizare a subiectului abordat, ci, mai degrabă, o evocare de trecut (mai ales spre „odinioară” am privit) şi o prezentare de contemporan pe care le-am facut subiectivă, implicată; o cercetare etnografic-afectivă a păstoritului din Voineşti, cu accentul pe cele mai de demult. M-am bucurat să pot apela la memoria colectivităţii acesteia cu temeinice rădăcini pastorale, să cunosc oameni care au ciobănit o viață întreagă, să le prezint amintirile, poveştile, să le împărtăşesc trăirile, să le admir pozele, să spun ce zic ei. Pentru că mai fiecare voineştean poate zice „A spus tata că a zis moşu’…” despre ciobănit; pot şi eu zice la fel. Pentru că, da, din aceşti mocani mă trag. În timp ce lucram la acest volum, mă gândeam la cei ce o vor citi și, mai ales, îmi doream ca nepoțelul meu să afle despre strămoșii lui, pe care nu a apucat să-i cunoască. Dar el avea șase anișori pe atunci, și am realizat că mulți ani vor mai trece până va înțelege ce am vrut eu să exprim în paginile cărții. A răsfoit-o, s-a uitat la poze și mi-a zis: <<Tuși, cartea asta e pentru oameni mari…>>. Acela a fost momentul în care am decis că trebuie să scriu ceva, cu același subiect, dar pe înțelesul copiilor. Iată că, după doi ani, ideea s-a transformat în faptă și așa a luat naștere proiectul <<Poveste din Voineștii Covasnei>>. După cum sugerează și numele, este…o poveste. O poveste cu personaje și întâmplări închipuite, așa cum sunt în povești. Numai că și oamenii și faptele din cărticică sunt urziți din realități care de multă vreme se întâmplă la noi, la mocanii din Voineștii Covasnei. Mereu a existat la noi un Ilie (personajul principal al cărții) care a trăit o copilărie frumoasă, care apoi a gustat din dulceața și din greul ciobăniei, care a luptat în vreun fel pentru românism, care a avut o viață zbuciumată și rodnică – așa suntem noi! ”- a spus Florentina Teacă.
Povestea creată de aceasta este însoțită de ilustrații grafice realizate de o tânără mămică, din Voineștii Covasnei:
„Povestea a devenit și mai frumoasă cu ajutorul ilustrațiilor făcute de talentata Alexandrina Cășunean Vlad. Aceasta, mămică a doi copii mici, a înțeles imediat ceea ce vreau și s-a implicat în acest proiect cu toată energia ei creatoare. Profit de ocazie să-i mulțumesc public pentru desene!”- a precizat Florentina Teacă.
Volumul este adresat atât celor mici, cât și celor mari, fiind creionat ca o punte între trecut și prezent și ca o apropiere de viața mocanilor voineșteni.
„Am publicat câteva fragmente din poveste pe Facebook și am fost uimită de cât de bine au fost receptate. Asta înseamnă că lumea vrea să afle despre mocanii voineșteni, chiar și sub formă de poveste, înseamnă că nu am greșit în momentul în care am ales această modalitate. Se pare că e o poveste pentru copii de toate vârstele… Îmi doresc ca rândurile cărții să trezească emoție, să îi apropie pe cititori de trecutul ciobanilor voineșteni; îmi doresc ca cititorii să iasă pentru câteva moment din cotidian și să intre în poveste. Iar dacă li se va întâmpla (cum, de altfel, mărturisesc că mi s-a întâmplat mie) să se descopere într-un personaj sau altul, înseamnă că scopul meu a fost atins! Căci această carte este despre noi, românii pe care Cel de Sus ne-a lăsat aici, în Curbura Carpaților, să fim pe veci români. Grea misie ne-a dat…, dar cum nimic nu e la întâmplare, a știut El de ce. Doamne, ține-ne tari, ca și până acum și Îți promitem că nu o să uităm nimic din ce este al nostru, românesc!”- a transmis Florentina Teacă.
Volumul „Poveste din Voineștii Covasnei” se află în curs de editare la Editura „Eurocarpatica”, printr-un proiect realizat de Asociația „GRIT” cu sprijinul orașului Covasna.
Ana Ciorici Costache