Cel mai nou volum semnat de prof. Florentina Teacă, volumul intitulat „Poveste despre noi, dacii din Curbura Carpaților”, cu ilustrații grafice realizate de Alexandrina Elena Cășunean-Vlad, va fi lansat astăzi, în orașul-stațiune Covasna, la Casa orășenească de Cultură Covasna, cu începere de la ora 17.00.
Lansarea volumului este organizată de Asociația GRIT și Casa Orășenească de Cultură Covasna și va cuprinde și o expoziție cu desenele ce ilustrează cartea.
Florentina Teacă este autoarea a mai multe lucrări despre viața mocanilor din județ și despre traiul covăsnenilor, iar colaborarea cu Alexandrina Elena Cășunean- Vlad nu este nouă. Volumul lansat astăzi, a apărut la Editura Eurocarpatica, printr-un proiect realizat de Asociația GRIT, cu sprijinul Orașului Covasna și vine după ce anul trecut, cele două covăsnence talentate au realizat împreună, cu sprijinul acelorași parteneri, volumul „Poveste din Voineștii Covasnei”, cu întâmplări și personaje închipuite, dar inspirate din viața mocanilor din Voineștii Covasnei. Acel volum tipărit, cu sprijinul Orașului Covasna, în 1000 de exemplare, a ajuns la școli și biblioteci din județ, a fost oferit ca premiu la diverse activități și concursuri etc, având un succes deosebit.
Încă de atunci, s-a conturat ideea unei noi povești, despre dacii din Curbura Carpaților, a mărturisit Florentina Teacă.
„Poveste despre noi, dacii din curbura Carpaților este, așa cum indică și titlul, despre locuitorii de demult, de tare demult, ai cetății dacice ce străjuiește Voineștii Covasnei. Dacii din această carte fac parte din neamul cotensilor, trib menționat de Ptolomeu în rândul principalelor neamuri geto-dacice; cotensii erau stăpânitori ai zonelor de la Curbura Carpaților și își avea capitala regatului la Ramidava. Importanta cetate a dacilor este o enigmă pentru istorici și arheologi, localizarea cu precizie a acesteia nefiind încă făcută. Poveste despre noi, dacii din curbura Carpaților este …. o poveste, adică ficțiune. Mă adresez acum celor care vor spune că nu avem nicio dovadă că cetatea noastră ar fi străvechea Ramidava, capitala cotensilor: nu, nu avem. Dar nu avem nici certitudinea că n-ar putea fi. Am scris Poveste despre noi, dacii din curbura Carpaților închipuindu-mi cum vor fi fost vremurile prin locurile noastre, acum două mii de ani și ceva. Când am zis despre tribul dacic al cotensilor ori despre râul Cotensa, la covăsneni – Covasna m-am gândit. La fel, Ramidava din poveste este pentru mine Cetatea Zânelor – poate <<zâne>> le spunea Zinnas (personajul principal) fetelor lui ce culegeau odată brândușe pe sub zidurile davei. Și, mai mult, acel sătuc al voinicilor dăruiți de basileu cu pământuri acolo, Voiniceștiul – Voinești am vrut să fie. Că a fost vreodată așa cum am povestit, rămâne să ne spună fiecăruia dintre noi imaginația și crezul, dar că ar fi putut să fi fost așa, asta este fără de tăgadă. Oricum ar sta lucrurile, și pe vremea când cei ce trăiau prin părțile noastre se numeau daci, și mai înainte, și după, ca și acum, mereu aici, la noi în Covasna, au fost oameni și locuri de poveste. Una frumoasă și dragă!”- a explicat autoarea.
Volumul va fi prezentat de reprezentantul Muzeului „Casa Mureșenilor” – Brașov, Ovidiu Savu, reprezentantul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR) Sfântu Gheorghe, Dan Buzea, de iconograful și pictorul Matei Schinteie din Covasna și de poeta Mihaela Aionesei din Târgu Secuiesc. Aceasta din urmă a transmis, deja, câteva gânduri despre volumul Florentinei Teacă, invitând iubitorii lecturii la eveniment:
„Miercuri vă invit la o poveste inedită despre <<Dacii din curbura Carpaților>>. Cine sunt ei? Ei, asta chiar este o surpriză despre care veți afla doar participând la lansarea cărții 🙂 Și pentru că am fost invitată să vorbesc despre ea, am scris și câteva rânduri…
Colecționară de tradiții și obiceiuri străvechi, de chipuri și povești din Voinești, prin mai toate cărțile pe care le-a publicat până acum, profesor Florentina Teacă, vine să ne surprindă plăcut cu o nouă carte – <<Poveste despre noi, dacii din Curbura Carpaților>>. Cuprinsă în Colecția <<Centenarul Marii Uniri>> a Editurii Eurocarpatica din Sfântu Gheorghe, 2019, cartea, pe lângă povestea inteligent ticluită în care ne sunt dezvăluite aspecte importante din viața dacilor, este și un tezaur de aforisme. O culegere de gânduri înțelepte, lăsate ca zestre de strămoși, generației noastră, care la rândul ei, o lasă generației viitoare. Căci cartea ne anunță încă din prima pagină a fi o dedicație: <<lui Alex, cu drag>>. Despre care știm din cartea anterioară că este nepotul autoarei, căruia îi lasă în grijă aceste nestemate, cărțile, din dorința de continuitate și cu speranța că acesta, după ani și ani, va duce mai departe munca de cercetare începută de ea pe meleagurile covăsnene.”- a transmis poeta Mihaela Aionesei.
Evenimentul, care se anunță a fi o reușită împletire a artelor și o punte între trecut și prezent, este deschis tuturor.
Ana Ciorici COSTACHE