Două baluri dedicate portului popular sunt programate să se desfășoare în luna februarie (a.c.), în județ, unul dintre acestea, aflat la prima ediție, în orașul-stațiune Covasna și celălalt, aflat la cea de –a patra ediție, în localitatea întorsureană Brădet.
La Covasna, prima ediție a Balului Portului Popular se va desfășura la sfârșitul săptămânii viitoare, mai exact, în 10 februarie. Evenimentul va fi organizat de către Asociația Cultural – Creștină „Justinian Teculescu”, Asociația Culturală „Brâul Sitean” și Hotel „Bradul” din localitate.
Cei care doresc să participe vor trebui să respecte câteva condiții: să se prezinte îmbrăcați în costum popular (sau măcar în elemente ale acestuia), să aducă un coșuleț cu bunătăți pe care să le consume în cadrul evenimentului, să aibă chef de dans și voie bună. Biletul de intrare va costa 30 de lei de persoană și va acoperi plata formației și de organizare.
Balul va avea loc la Hotelul „Bradul” din Covasna, cu începere de la ora 19.00. Persoanele interesate să ia parte la eveniment vor trebui să confirme prezența la unul dintre numerele de telefon: 0744.772.771 sau 0764.601.269.
Bal al Portului Popular, la Brădet, de Lăsata Secului
La Brădet, Balul Portului Popular, aflat la cea de-a IV-a ediție, se va desfășura cu o zi înainte de Lăsata Secului pentru Postul Paștelui. Evenimentul se va desfășura în organizarea Casei de Cultură Întorsura Buzăului, cu sprijinul Primăriei orașului Întorsura Buzăului și cu implicarea Asociației „Cununa Carpaților” din localitate și are ca scop atât promovarea tradițiilor și obiceiurilor zonei și a frumoaselor costume tradiționale lăsate de străbuni sau create în zilelele noastre, dar și socializarea, oferirea unui prilej de distracție, de voie bună, de întâlnire cu oamenii locului și nu numai, o ocazie de socializare. După cum arată și numele evenimentului, și în acest caz, ținuta obligatorie este costumul popular.
„Balul Portului Popular – ediția a IV-a – va avea loc în data de 17 februarie (a.c.), în preajma Lăsatei Secului pentru Postul Paștelui, data fiind aleasă în mod special, și îi invităm pe toți cititorii ziarului, deși locurile vor fi limitate, să vină la Căminul Cultural din Brădet, atunci, să scoată din lada de zestre costumul popular sau dacă nu au, să își facă și să vină să se mândrească și să joace în el. Este altceva când joci într-un costum popular. Parcă îți dă aripi, parcă îți dă putere acest costum. De ce nu, este un prilej de întâlnire cu oamenii locului și chiar cu rudele, cu prietenii, în acea atmosferă deosebită, pentru că faptul că toată lumea va fi îmbrăcată în costum popular, este o încântare pentru ochi și pentru suflet.”- ne-a declarat, ieri directorul Casei de Cultură Întorsura Buzăului (de care aparține și Căminul Cultural Brădet), Costică Oltean, principalul organizator.
Potrivit acestuia, evenimentul va avea loc în data menționată, la Căminul Cultural Brădet, cu începere de la ora 20.00.
Balul are din ce în ce mai multă căutare, cu fiecare ediție, a menționat Costică Oltean. Acesta a precizat că peste 200 de persoane au anunțat participarea la până acum, însă aceasta este condiționată de confirmare telefonică.
„Au anunțat participarea peste 200 de persoane – ne-au întrebat și pe rețelele sociale și nu numai, dar deocamdată nu am început înscrierile. Urmează ca în zilele următoare să promova afișe pe care va fi trecut un număr de telefon la care cei care doresc să vină, să confirme participarea. Căminul este mărișor, dar din păcate este neîncăpător pentru cerințele acestui eveniment, astfel că, pentru organizarea corectă a balului, trebuie să invităm și formații, iar locurile sunt aceleași. După ce vom pune afișele pe care va fi trecut și numărul meu de telefon, voi deschide o listă și primii veniți vor fi primii primiți! Sunt foarte bucuros că oamenii apreciază acest obicei extraordinar, că acest bal este atât de plăcut de cetățeni! ” – a spus Costică Oltean.
Toți cei care doresc să participe vor trebui să aducă un coșuleț cu „de-ale gurii”, cu bunătăți pe care să le consume pe durata balului.
„Fiecare vine cu un coșuleț cu de-ale gurii și am observat că au început să diversifice preparatele. Vin cu fel și fel de bunătăți făcute în casă. În mare măsură, se aduc preparate tradiționale, făcute în casă.”- a spus Costică Oltean.
Programul artistic va fi susținut de Ansamblul folcloric „Cununa Carpaților” al Casei de Cultură și de alte formații din zonă, dar nu numai.
„Evenimentul acesta are o tradiție pe care vreau să o respect. Balul Portului Popular a fost, sincer, preluat și de mine de la alții, nu a luat naștere la Întorsura Buzăului, ci a luat naștere în partea Brașovului. Acolo au început prima dată aceste evenimente foarte frumoase și există o tradiție, adică acest bal nu înseamnă numai să vii să mănânci și să joci. Este adevărat că odată ce te-ai îmbrăcat în costumul popular trebuie să și joci, dar acest bal pornește cu imnul de stat, apoi toți se prind în Hora Unirii, după care are loc un spectacol. Toate formațiile invitate sunt obligate să intre în scenă cu un dans, cu un cântec, cu un obicei. Toată lumea joacă jocuri tradiționale, după care formația, ansamblul face o pauză. După pauză intră pe scenă altă formație care prezintă un scurt spectacol. De fapt, așa se desfășoară Balul Portului Popular. Alături de <<Cununa Carpaților>> am invitat, deocamdată, să participe o formație foarte bună de la Teliu (…), pe cei de la Vâlcele- Ansamblul <<Voievozii Munților>>; de la Nehoiu vine o formație și vreau să invit și corurile noastre de la Barcani și Întorsura Buzăului și vom mai vedea.”- a spus Costică Oltean.
Biletul de intrare va costa 10 lei de persoană și va reprezenta, de fapt, plata unui bilet la o tombolă.
Interes pentru portul popular, în creștere, în zonă…
Costică Oltean a precizat că numărul costumelor populare a crescut, în zonă, în ultimii ani.
„Am mai spus-o și o spun din nou: tot aud că oamenii și-au făcut rost de ie, de cămăși tradiționale, că și-au cusut costume, și acesta este un lucru mare pentru mine și asta mă bucură cel mai mult. Îmi pare rău că nu avem atât de mult spațiu pe câtă cerere este. Atunci când am decis să organizăm acest bal prima dată, oamenii au spus că ar veni, dar nu știu dacă au cu ce să se îmbrace…acum nu se mai pune problema aceasta, s-a trecut de mult peste impedimentul acesta, peste ideea că <<m-aș duce, dar nu am costum popular>>. Iată că se poate și că oamenii și-au făcut sau și-au cumpărat costume populare sau elemente ale acestora și le îmbracă la o sărbătoare sau la Balul Portului Popular, cu mare drag. (…)”- a spus Costică Oltean.
Expoziție de costume populare vechi și noi, în plan
De dorit ar fi ca participanții să vină îmbrăcați în costumul popular integral, dar se acceptă și doar câteva elemente ale acestuia, puse în valoare în mod potrivit, a spus directorul Casei de Cultură Întorsura Buzăului.
„Eu mi-aș dori ca oamenii care vin la bal să se prezinte cu costumul popular integral. La noi este o zonă de interferență, un fel de amestec cu zonele limitrofe, în ceea ce privește costumele populare, însă modelul tradițional este alb – negru. Astfel, dacă un domn care dorește să vină la bal își ia, de exemplu, o cămașă tradițională și un pantalon negru, iar doamnele sau domnișoarele își iau o ie și o fustă neagră, de exemplu, sau cu un pantalon negru, deja intră în tradiție.”- a spus Costică Oltean.
Acesta a menționat că a mers din casă în casă, ani de zile, pentru a descoperi comori din lăzile de zestre: costume populare vechi, din zonă. A și găsit și erau în cusute în alb și negru. Directorul Casei de Cultură Întorsura Buzăului și-ar dori să organizeze, cu acestea, cândva, o expoziție, care să ilustreze trecerea prin timp a portului din zonă.
„Repet, aici, la noi în zonă, cele mai multe costume vechi pe care eu le am și pe care le-am găsit (pentru că am fost din casă în casă și am reușit să găsesc costume foarte vechi), toate au fost alb – negru. E drept că aveau cămașă albă, cioarec, cioarecul era un fel de pantalon, dar cu o croială cu totul și cu totul aparte și o fustă plisată. În mare, acesta era costumul cu care oamenii se duceau la biserică, de obicei. Am găsit și costumul vechi de mire, care era compus din acel cioarec (…) și cămașă albă, alb –curat. Peste acea cămașă albă se purta o vestă neagră și se purta căciula neagră pe cap. Deci, costumul adevărat, pe care eu l-am găsit după ani de zile de căutări, așa era. Pentru femei, am găsit și fustă neagră și ia propriu-zisă. Am găsit și poze foarte vechi de la cununii în care mirele era îmbrăcat așa cum v-am spus. Nu am reușit să strâng tot ce mi-aș fi dorit, (…) dar intenționez să fac o expoziție de costume noi și vechi. (…) Eu mi-aș dori să organizez acea expoziție aici (la Casa de Cultură Întorsura Buzăului – n.r.), însă deocamdată nu avem spațiu”- a spus Costică Oltean.
Pregătiri și pentru alte evenimente culturale, la Întorsura Buzăului, prin Casa de Cultură
Costică Oltean a declarat că deja a început și pregătirile pentru ediția din acest an a festivalului ouălor roșii de Paște – eveniment organizat de aproape 25 de ani, în localitatea Brădet.
„Am început deja pregătirile și pentru Festivalul ouălor roșii. Un festival de talia acestuia sau de talia <<Ciobănașului>>- (amplu festival de folclor cu decenii de existență), nu ai cum să nu te apuci cu câteva luni bune înainte.”- a spus directorul Costică Oltean.
Ana Ciorici Costache