Rezultatele provizorii ale Recensământului Populației și Locuințelor (RPL) runda 2021, arată că populația rezidentă a județului Covasna este de 200.042 persoane, în scădere cu 10.135 persoane față de recensământul precedent. În ceea ce privește mărimea populației, Covasna este pe penultimul loc în ierarhia județelor, pe ultimul fiind județul Tulcea.

Datele au fost anunțate marți, în cadrul unei conferințe de presă, de reprezentanții Direcției Județene de Statistică (DJS), Illés Andrea și Lőrinczi Ferenc.

„Rezultatele provizorii ale recensământului arată o populație rezidentă a județului Covasna (…) de 200.042 persoane. Asta înseamnă o scădere cu 10.000 de locuitori, mai exact 10.135 de persoane, față de recensământul precedent din octombrie 2011. Majoritatea populației rezidente în județ este de sex feminin, 50,9% și trăiește în mediul rural. Din punct de vedere al mărimii populației rezidente, județul Covasna se situează pe locul 41 în ierarhia județelor, pe ultimul fiind Tulcea. ”- au transmis reprezentanții Direcției Județene de Statistică.

 

Fenomenul de îmbătrânire s-a accentuat

Datele DJS Covasna evidențiază că fenomenul de îmbătrânire s-a accentuat, vârsta medie a populației rezidente pentru județul Covasna crescând la 41,4 ani (față de 39,6 ani la RPL2011).

„Față de vârsta medie pe țară, vârsta medie a județului nostru este mai mică cu 1,0 ani. În ierarhizarea județelor după vârsta medie la RPL2021, județul Covasna se plasează pe locul 9. În cadrul Regiunii Centru, din care face parte și județul nostru, vârsta medie este de 42,1 ani, județul nostru poziționându-se pe locul 2.”- au transmis reprezentanții Direcției Județene de Statistică.

Vâlcele, localitatea cu cea mai mare creștere a persoanelor rezidente

Datele Direcției Județene de Statistică arată că în ultimii zece ani, între cele două recensăminte, majoritatea județelor au scăzut ca dimensiune sub aspectul numărului de locuitori (39 din 42 de județe, inclusiv municipiul București). În aceeași categorie se încadrează și județul nostru.

Vâlcele este una dintre localitățile care au câștigat locuitori, în cei 10 ani de la ultimul recensământ. Mai exact, populația comunei a ajuns la 5559 persoane, fiind cu peste 1000 mai mai mulți locuitori decât în 2011. Astfel, datele arată că Vâlcele este cea mai mare comună din județ.

„Referitor la municipii, orașe și comune, în cadrul județului Covasna, localitățile care au câștigat cel mai mare număr de locuitori între cele două recensăminte, sunt comuna Vâlcele care a ajuns la o populație de 5559 persoane (cu 1084 persoane mai mult decât în 2011), orașul Întorsura Buzăului cu o populație rezidentă de 8332 persoane (cu 804 persoane mai mult decât în 2011) și comuna Belin cu o populație rezidentă de 3181 persoane (cu 322 persoane mai mult decât în 2011). Ierarhia se modifică dacă ne referim la creșteri în valori relative. Astfel, comuna Vâlcele a crescut cu 124,2% față de 2011 ajungând la o populație de 5559 locuitori, respectiv comuna Arcuș cu 113,4% ajungând la o populație de 1722 locuitori).”- se arată în datele Direcției Județene de Statistică.

În ceea ce privește localitățile cu cele mai mari scăderi în valori relative înregistrate în decursul ultimului deceniu, acestea sunt: Comandău (822 locuitori, –18,3% față de populația din 2011) și municipiul Târgu Secuiesc (16243 locuitori, –12,2% față de populația din 2011).

„Comuna cea mai mică din județ este comuna Comandău cu numai 822 locuitori (în scădere față de RPL2011 când s-au recenzat 1006 locuitori). La recensământul precedent, cea mai mică a fost comuna Dalnic cu 956 locuitori care, la recensământul din 2021 a înregistrat o scădere, ajungând la penultimul loc cu 896 de locuitori.”- au transmis reprezentanții Direcției Județene de Statistică.

În ceea ce privește orașele din județ, după numărul de locuitori,  cel mai mic este Baraolt, iar cel mai mare, Covasna.

„Baraolt este orașul cel mai mic din cadrul județului (7730 locuitori față de 8672 locuitori în 2011). Cel mai mare oraș din județ, conform rezultatelor provizorii ale RPL2021, este Covasna cu 9208 locuitori”- au arătat reprezentanții Direcției Județene de Statistică.

Populația rezidentă a municipiului Sfântu Gheorghe, în scădere

Datele provizorii ale recensământului mai arată și că municipiul Sfântu Gheorghe, reședință a județului, are o populație rezidentă de 50.080 persoane, mai mică decât acum zece ani, cu 5.926 persoane.

De altfel, conform reprezentanților Direcției Județene de Statistică, „între cele două recensăminte, nu și-a păstrat dimensiunea nici o localitate”.

Structura etnică și confesională a populației

În ceea ce privește structura etnică și confesională a populației rezidentă a județului Covasna, reprezentanții Direcției Județene de Statistică au precizat că La RPL2021, înregistrarea etniei, limbii materne și a religiei s-a făcut pe baza liberei declarații a persoanelor recenzate. Pentru persoanele care au refuzat să declare aceste trei caracteristici, precum și pentru persoanele pentru care informațiile au fost colectate indirect din surse administrative, informația nu este disponibilă pentru aceste trei caracteristici (etnia, limba maternă și religia). Ca urmare, structurile prezentate în continuare pentru cele 3 caracteristici etno-culturale sunt calculate în funcție de numărul total de persoane care și-au declarat etnia, limba maternă și respectiv religia și nu în funcție de numărul total al populației rezidente.

Astfel, datele DJS Covasna arată că informația privind etnia a fost disponibilă pentru 185,9 mii persoane (din totalul celor 200,0 mii persoane care formează populația rezidentă a județului Covasna).

„S-au declarat români 42,8 mii persoane (23,0%), de etnie maghiară 133,4 mii persoane (71,8%), de etnie romă 9,5 mii persoane (5,1%) și alte etnii 0,2 mii persoane (0,1%).”- au transmis reprezentanții DJS Covasna.

În ceea ce privește structura populației, după limba maternă, datele arată că „potrivit liberei declarații a celor 185,8 mii persoane care au declarat limba maternă, structura populației din județul Covasna după limba maternă se prezintă astfel: pentru 26,5% limba română reprezintă prima limbă vorbită în mod obișnuit în familie în perioada copilăriei, pentru 73,2% limba maghiară reprezintă prima limbă vorbită în mod obișnuit în familie.”

Potrivit DJS Covasna, structura confesională a fost declarată de 184,7 mii persoane din totalul populației rezidente a județului Covasna și arată că 21,6% dintre persoanele care au declarat religia sunt de religie Ortodoxă, 34,7% au declarat religia Romano-Catolică, 32,8% Reformată, 4,0% Unitariană (Biserica Unitariană Maghiară), 3,9% Penticostală (Cultul Creștin Penticostal – Biserica lui Dumnezeu Apostolica) și alte religii 3%.

Primele rezultate ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021 (RPL 2021) au fost făcute publice în cursul lunii decembrie 2022. Datele complete și definitive vor fi făcute publice începând din luna mai, până la finalul anului 2023.

Ana CIORICI COSTACHE

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail