Într-un orășel în plină dezvoltare, Consiliul Local Covasna nu își permite să ia vacanță, atâta vreme cât în derulare se află o mulțime de proiecte pentru îmbunătățirea calității vieții localnicilor și serviciilor oferite atât lor, cât și celor câteva zeci de mii de turiști care își petrec vananțele aici, an de an.

Printre poriectele mari de infrastructură, munca edililor este presărată și cu lucrări mai mici, de detaliu, dar care fac diferența între calitate și delăsare. În orașul Covasna, în această perioadă se desfășoară o serie de astfel de lucrări care promit să schimbe în bine aspectul localității. Primarul Gyerő József ne-a oferit detalii despre o parte dintre acestea:

„Avem în lucru o seriede lucrări și de investiții. Acum este în curs execuția unor lucrări de reabilitare a trotuarelor din orașul Covasna. Acțiunea vizează un număr de trei trotuare, în lungime totală de circa 2,5 kilometri. Una din zone este strada Toth – de la izvorul de apă minerală Kati, de la fostul hotel Hefaistos, până la hotelul Montana. Am avizat această zonă pe motiv că se face accesul către hotelul Montana și către Hotelul Hefaistos, în zona Hotelului Dacia, și foarte mulți turiști circulă pe acolo. Practic, turiștii circulau pe stradă, din cauza faptului că trotuarul era degradat. Acum am predat amplasamentul. De asemenea au început lucrările și pentru trotuarul care face legătura între podul Puskas și strada Secuiască – este porțiunea de trotuar de lângă pârâu, de la blocul ANL, până la podul de pe strada Secuiască. Acolo reabilităm și iluminatul public. Aceasta este de asemenea o zonă intens circulată de către persoanele care coboară în centrul orașului dinspre blocurile din zona Voineștiului, sau de pe strada Frăției. Practic pe acolo vin copiii la școală, iar trotuarul este foarte deteriorat. Al treilea trotuar în lucru este de la intersecția străzii Ștefan cel Mare cu strada Pava de Jos, până la ieșirea din oraș, către Târgu Secuiesc. Lucrările vor dura trei luni, de la începerea lor.”

O altă lucrare de detaliu, ce este în curs de execuție, este schimbarea balustradelor inestetice, din diferite zone:

„Avem deja porțiuni de balustradă schimbată în centrul orașului, lângă pârâu, lucrare care  urmează să fie continuată. Aveam niște balustrade, începând de la zona podului mare din centru, până la casa de cultură (care actualmente este lăsată în paragină). Acestea au fost afectate de trecerea timpului și de intemperii și arătau foarte urât, motiv pentru care le-am schimbat tot cu unele din metal, vopsite în negru. Vrem să ne extindem puțin cu această lucrare și să  schimbăm și balustrada de pe pod.Tot pentru astfel de lucrări urmează să intrăm în ședință de consiliu, iar la capitolul investiții să mai suplimentăm cantitatea achiziționată și să le montăm în zona școlilor. Spre exemplu, în zona școlii <<Avram Iancu>> este o balustradă foarte urâtă, pe care vrem să o înlocuim, de asemenea și în zona Spitalului de Cardiologie este o balustradă veche, urâtă, pe care vrem să  o schimbîăm cu una modernă, care să se asorteze și cu stâlpii de iluminat public, pe care vrem să îi înlocuim și să modernizăm puțin aspectul zonei.”, a mai adăugat Gyerő József.

Lucrări la rețeaua de electricitate și la iluminatul public

O serie de lucrări mai mari prevăd modificări importante a rețeaua de electricitate, proiect al SC Electrica SA, precum și la iluminatul public, proiect care revine în responsabilitatea Primăriei.

„Pentru a fi eficiente aceste lucrări de reabilitare, a trebuit să ne sincronizăm cu cei de la Electrica, care vor face o mare acțiune de schimbare a instalațiilor electrice aeriene și introducerea acestora în subteran. Practic se schimbă toate cablurile, iar toți stâlpii de iluminat public,începând cu intesecția străzii Mihai Eminescu, cu strada Cuza Vodă, până la Spitalul de Cardiologie. Având în vedere faptul că ei scot stâlpii de susținere a cablurilor electrice aeriene, noi rămânem fără stâlpi de iluminat public, iar acesta este momentul să montăm stâlpi moderni, din metal. Pentru aceasta trebuie să facem acum un proiect tehnic, să alocăm o anumită sumă de bani și să achiziționăm stâlpii, astfel încât atunci când Electrica va executa lucrările, să le executăm și noi odată cu ei, ca să nu mai săpăm după aceea încă o dată. Am montat deja pe strada Unirii, din centru orașului, un număr de nouă stălpi  de iluminat public. Apoi vedem dacă la anul putem să introducem în reabilitare și trotuarele.”, a declarat edilul șef al orașului Covasna.

Astfel, după finalizarea acestor lucrări, nu vor mai exista în Covasna cabluri aeriene nici de alimentare electrică, nici ai altor furnizori de servicii. Primarul orașului Covasna a ținut să le transmită, pe această cale, tuturor furnizorilor de servicii publice, următoarele: „Cu această ocazie am dori să îi atenționăm pe cei care sunt operatori ai diferitelor utilități publice – îi rugăm în mod insistent să se sincronizeze cu noi, să introducă sub carosabil sau sub trotuare toate utilitățile pe care le au, deoarece nu vom mai permite  montarea cablurilor aeriene, irosindu-se astfel toată lucrarea pe care o facem noi. Îi atenționăm pe aceasă cale că nu vom mai emite autorizații de montare a cablurilor aeriene.”

Parcul Tineretului își va schimba înfățișarea

Parcul Tineretului, o zonă deosebită și reprezentativă pentru orașul-stațiune are, potrivit primarului Gyerő József, o mare nevoie de schimbare a aspectului.„Anul acesta vom face o lucrare majoră de reabilitare a Parcului Tineretului, lucrare pe care vreau să o terminăm până pe 1 Decembrie.  Parcul acela a fost lăsat în paragină și arată foarte urât. Fiind și o zonă de intens vizitată de turiști, a fost momentul să îi vină rândul și acelui parc, mai ales acum, în An Centenar. Este o investiție care a presupus pe de-o parte o rectificare bugetară destul de mare – e vorba de fondurile bugetare din resurse proprii, valoarea lucrării fiind  de aproximativ un milion de lei, din bugetul local. Am început procedura de achiziție publică pe proiectare și pe implementare. Am întocmit proiectul tehnic, l-am pus pe SEAP și acum parcurgem procedura licitației pentru execuția lucrărilor. Eu sper să avem oferte eligibile și să putem încheia contractul de execuție astfel încât în  lunile care vor mai rămâne până la data de 1 Decembrie să se poată face și lucrarea. Este vorba de o lucrare mare și eu aș fi bucuros să o terminăm până atunci.  Dar nu putem sări peste aceste faze, peste aceste proceduri, prevăzute în legislație. A trebuit să rezolvăm și chestiuni legate de întabularea terenurilor din această zonă, deoarece situația juridică nu era destul de clară. De asemenea în zona Pieței Eroilor, unde se află bustul lui Justinian Teculescu – am  alocat o sumă de bani, am întocmit proiectul tehnic și am emis ordinul de începere – începând de luni intră în vigoare ordinul pentru reabilitarea acelui părculeț, a zonei în care este amplasat bustul lui Justinian Teculescu. În 30 de zile, cel care a câștigat proiectul ar trebui să termine lucrarea.”- a menționat Gyerő József.

Lucrări de reabilitare a drumurilor de câmp

Nici agricultorii nu au fost uitați, pentru aceștia fiind foarte important să poată ajunge cu ușurință la terenurile aflate în jurul orașului. Cu privire la acest aspect,  primarului Covasnei a precizat: „Am făcut și lucrări de întreținere a drumurilor de câmp,  cu grederul și compactorul, astfel încât și acestea sunt circulabile. Ne-a afectat puțin vremea și inundațiile care au dat și peste noi recent, dar aceste drumuri se află în continuare în stare foarte bună, această lucrare fiind foarte apreciată de către cei care lucrează câmpul. Îi rugăm tutuși, ca pe timpul ploilor să nu intre pe câmp cu utilaje grele, deoarece asta înseamnă că toată munca pe care o depunem noi și toată grija noastră se duce pe apa sâmbetei. În momentul în care un utilaj greu intră pe un drum ud, pe  câmp, acesta se deteriorează.”

Festival nou în orașul  Covasna

Tradițiile și obiceiurile secuiești vor fi prezentate în cadrul unui nou festival, despre care Gyerő József speră să devină o tradiție, așa cum este Nedeia Mocănească a Voineștenilor: „ În data de 29 iulie organizăm o primă ediție a unui festival etnofolcloric, în centrul orașului, pentru promovarea produselor tradiționale și a meșteșugurilor populare practicate de către secui. Vom organiza aici în centru o prezentare vie a meșteșugurilor, spectacole de folclor, ansambluri folclorice de dans și cântece populare. Vom încheia ziua cu gastronomie secuiască, cu un concert prezentat de două trupe, una din Baraolt și una din Ungaria. Îi invităm pe toți cei care sunt interesați de muzica de fanfară, de gastronomia secuiască, de portul popular și îi așteptăm cu drag. Am denumit acest festival <<Forgacs”>>-Surceaua. Caracteristic pentru populația maghiară din zona fostului Scaun Orbai, ca și meșteșug, a fost prelucrarea lemnului, așa cum în rândul populației de etnie română din această zonă, ocupația de bază a fost oieritul. Prelucrarea lemnului, fabricarea porților secuiești sau a pălăriilor de paie din Ciuruș, de exemplu, sau rotarii din Zăbala, sau șindrilarii din zona Ghelința – acestea erau niște activități specifice locuitorilor din zonă. Astfel am dorit ca în jurul acestei idei să construim un festival în care să arătăm celor interesați, pe de-o parte, aceste valori ale etnografiei zonei, iar pe de altă parte să oferim un program cultural-artistic și de divertisment și turiștilor, localnicilor și tuturor celor  interesați. Acest festival l-am conceput ca fiind, să spunem, regional, în sensul în  care în fiecare comună sau sat din fostul Scaun Orbai (localitățile Zăbala, Brateș, Comandău, Boroșneu, Covasna și Zagon) – acei meșteri, acele ansambluri populare pun în evidență valorile de acolo. Au răspuns acestei chemări primarii și asociațiile de profil din zonele respective, și sper ca în seara de 29 iulie să încheiem un alt festival reușit în orașul Covasna.”- a conchis primarul Gyerő József.

Oana-Mihaela Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail