A venit ziua mult așteptată în care vom trăi bucuria de a fi din nou ÎMPREUNĂ, pentru a ne umple sufltele cu frumusețea cântecelor si dansurilor populare românești care vor fi prezentate pe scena Teatrului „Tamasi Aron” din municipiu, de „Plăieșii” lui Nicolae Gribincea și „ Opincarii” noștrii dragi, în cadrul celei de a 30 ediții a Zilelor Sfântu Gheorghe.

 Înainte ca oaspeții din Republica Moldova să urce pe scenă, membrii ansamblului folcloric născut în orașul nostru, „CEATA OPINCUȚA”, ne vor aduce voia bună.

Prin dansuri, cântece și strigături ceata va aduce cinstire truditorilor pământului, va aduce în fața dumneavoastră o parte din viața lor: creșterea animalelor – prin cântecul Huțulca și prin dansurile Huțulca și Rața;  strângerea recoltelor – prin dansul Coasa; ritualurile creștine – prin dansul Clopoțelul; petrecerile din sat – prin  dansul Hora mare. O noutate îmbucurătoare este îmbogățirea componenței Cetei cu opincarul solist vocal profesionist  IONUȚ SIDĂU, originar din Maramureș, care ne va încânta cu frumoasele cântece maramureșene IO-S FECIOR DE MOROȘAN, PENTRU MÂNDRA DIN BOTIZA, AM VENIT CU DRAG LA VOI, NU-I CETERA SĂ HOREA. Astfel, în spectacolul din această seară va fi prezent, așa cum  e firesc, spiritul românesc din mai multe zone ale tării, din sudul Basarabiei, din Bacău și Galați, din Bucovina și Maramureș; își vor da mâna Carpaţii, apele vor forma un minunat brâu al reîntregirii, dangătul clopotelor bisericilor ne va înnobila trăirile” ne-a transmis Constantin Gheorghincă, coordonatorul Cetei.

Despre comorile sufletești  pe care  Nicolae Gribincea le dăruiește publicului, împreună cu membrii Ansamblului Etnofolcloric „Plăieșii”, folcloristul Andrei Tamazlâcaru menționa:

Ce sunt, de fapt, cântecele lui Nicolae Gribincea? Reverberații psalmice? Melodii celeste? Curățenie și echilibru interior ce se lasă peste neam, venind din răsărituri și apusuri? Cântări ale sufletului ce se înalță armonios spre cer? Doinire Dumnezeiască de vocale care zidesc în noi ceea ce se numește nădejde în Cel de Sus? – Cântecele lui Gribincea sunt imnuri pentru mileniul III. Orice ar fi, plăsmuindu-le, autorul lor rămâne cu toată făptura sa în Galaxia  ce constituie, de la începutul începuturilor, temelia și sensul viețuirii omului pe pământ – credința în Dumnezeu. Nicolae Gribincea creează în numele acestei credințe, inspirat de măreția și generozitatea Divinității. Maniera modernă, actualizată și transfigurată, în care sunt realizate aceste cântece, nu le știrbesc aureola. Ele rămân a fi un frumos rezultat al semănării de lumină în întunericul spiritual, care deseori ne afundă în bezne.”

Toate biletele la spectacol au fost vândute încă din cursul zilei de marți, 25 aprilie.

Pentru ca spectacolul să înceapă la ora programată, ora 19.00, rugăm spectatorii să vină din timp la Sala Teatrului „Tamasi Aron” din municipiu.

Evenimentul este organizat de Casa de Cultură „Konya Adam” în parteneriat cu Mesagerul de Covasna și cu sprijinul Asociației Despărțământul Covasna-Harghita al ASTRA.

Vă așteptăm cu drag!

 Maria Crețu-Graur

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail