La inițiativa unui grup de părinți ai copiilor care învață la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, având și susținerea unora dintre profesori, precum și a elevilor, a început să circule zilele acestea o variantă în lucru a unei petiții, prin care se solicită reabilitarea, renovarea și reamenajarea construcțiilor și a curții din incinta instituției de învățământ.

Gabriela Pop, una dintre inițiatoarele petiției  a transmis, prin intermediul Internetului, un mesaj pentru toți cei care ar putea fi interesați să dea o mână de ajutor, prin semnarea acestei solicitări:

„Probabil fiecare dintre  Dumneavoastră a observat starea degradată  în care se află clădirile Colegiului Național <<Mihai Viteazul>>. În ciuda numeroaselor cereri din partea liceului către primărie pentru finanțarea unor lucrări majore de reabilitare totală a construcțiilor și în ciuda existenței a trei documentații D.A.L.I. (Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii – n. red.)  finanțate de primărie (!) dar fără finalitate, liceului nostru i se alocă anual, prin Proiectul de Buget al Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, sume modice, chiar derizorii. Aceste sume sunt, în general, menite să acopere cheltuieli de reparații, întreținere, obiecte de inventar, unele dotări. (…) Cu toate acestea cred că oricine a remarcat faptul că și alte școli din oraș s-au confruntat cu probleme similare legate de degradarea clădirilor, iar pentru acestea s-au găsit soluții de finanțare a lucrărilor de reabilitare totală, astfel încât la momentul actual aceste unități de învățământ sunt reabilitate, amenajate și echipate decent, conform standardelor minime de siguranță, de bun simț și a celor europene. Unele dintre aceste unități de învățământ care au beneficiat de aceste finanțări, au în patrimoniu construcții mai noi decât școala noastră sau un număr mai mic de elevi. Pentru a susține argumentația dăm spre exemplificare, dar fără a ne limita la acestea, câteva unități de învățământ din municipiul Sfântu Gheorghe, actualmente reabilitate, amenajate si echipate la standarde europene: Colegiul Național <<Székely Mikó>>, Liceul Teoretic <<Mikes Kelemen>>, Grup Şcolar <<Puskás Tivadar>>, Grup Şcolar <<Kós Károly>> (fosta locație de pe strada Gabor Aron, în viitor probabil în patrimoniul Colegiului Național <<Székely Mikó>>), Şcoala cu clasele I-VIII <<Gödri Ferenc>>, Şcoala cu clasele I-VIII <<Nicolae Colan>>.

După o discuție cu doamna directoare a CNMV, Luminița Costea,  cu doamna președintă a Comitetului de părinți, Sorina Ponivesc și cu câțiva părinți, ne-am decis să facem o petiție în numele întregii comunități din jurul liceului nostru, adresată Primăriei și Consiliului Local spre știinta Inspectoratului Școlar Județean Covasna,  Prefectului județului Covasna și a Ministrului Educației, petiție în care să abordăm detaliat fiecare element din incinta școlii ce necesită reabilitare urgentă.

Pentru impact major, avem nevoie ca petiția să fie semnată de cât mai mulți părinți/tutori dar și elevi majori, foști elevi, părinți ai viitorilor elevi, profesori, angajați ai liceului și așa mai departe.
Petiția va fi trimisă în format fizic la clase, prin diriginți/învățătoare, alături de listele de semnături până vineri 16.02.2018.

 

De asemenea, liste de semnaturi vor exista la Secretariat precum și la Poarta Colegiului Național <<Mihai Viteazul>>, în perioada 16.02 – 18.03.2018.”

Cu privire la această inițiativă, Gabriela Pop a declarat pentru „Mesagerul de Covasna”: „Ideea a pornit de la faptul că mai mulți părinți și profesori am sesizat de mai mult timp starea de degradare în care se află clădirile. Petiția va circula timp de o lună de zile, pentru a avea un impact cât mai mare și pentru a atrage atenția asupra unor probleme cu care ne confruntăm. (…) <<Mihai Viteazul>> este mai mult decât un liceu în care se vorbește românește – este un simbol. (…) Noi așteptăm de la autorități să găsească surse de finanțare. (…) Ca părinte al cărui copii învață în aceste clădiri mă simt revoltată și neglijată. Eu am fost întotdeauna mulțumită de acest liceu, pentru că se vede că este îngrijit. Dar lucrările acestea majore sunt peste putința conducerii, ele necesită foarte multă energie și foarte multe resurse. Sunt conștientă că aceste lucrări sunt o chestiune de timp, de termen mediu, (…) dar clădirea e în continuă degradare din cauza scurgerilor din țevi, din cauza acoperișului.”

Solicitări din petiție

Prin intermediul acestei petiții, care este încă în lucru, se aduc la cunoștința autorităților, într-un mod aproape exhaustiv, problemele apăsătoare, legate de infrastructură, cu care se confruntă Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe. Sunt semnalate aici starea de degradare fizică a clădirilor monument istoric din incinta colegiului, respectiv Corpul A și Corpul B; starea de degradare a clădirii Internatului (utilizată atât pentru desfășurarea cursurilor la ciclul primar, cât și pentru cazarea elevilor); starea avansatã de degradare în care se află clădirea monument istoric „Biblioteca”, actualmente inutilizabilă; problemelor de siguranță pentru elevi, pe care le ridică întreaga zonă a curții şcolii aflate în spate, în preajma Internatului, a Bibliotecii, a Sãlii de festivități, a Atelierului; starea avansată de degradare a Terenului Mare de Sport; urgentarea reabilitării termice a Sălii Mari de sport; necesitatea reabilitării clădirii vechii magazii, unde este amenajat cabinetul de religie; expertizarea tehnică a clădirilor care sã ateste gradul de risc seismic al întregului imobil.

 

„Clădirile istorice din incinta liceului nostru au tradiție continuă de scoală, de la prima cărămidă pusã în acest loc, la începutul secolului trecut, în anul 1908. Colegiul National Mihai Viteazul este o emblemã a orașului nostru, fiind cel mai important liceu teoretic cu predare în limba română din municipiul Sfântu Gheorghe și cea mai mare unitate școlară de limba română din județul Covasna.” – se arată în petiția care va fi semnată de toți cei care vor dori să se implice în bunăstarea celei mai mari școli românești din județ.

Proiectele pentru renovarea unora dintre clădirile colegiului

Întrucât această acțiune se află în stadiu incipient și nu a apucat să ia amploare, directoarea Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Luminița Costea, nu a dorit, deocamdată,  să dea declarații cu privire la petiția care a ajuns abia ieri la dumneaei:  „Eu încă nu am apucat să văd petiția. Doar am discutat cu părinții. Proiectul pentru sala de festivități și pentru internat se pare că a fost introdus, deoarece ni s-au cerut tot felul de documente. Problema este cu școala – până nu va fi câștigat proiectul respectiv, nu putem să știm dacă vom începe lucrările.” – a precizat Luminița Costea.

Contactată pentru a oferi cititorilor un punct de vedere cu privire la acest aspect, Viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Sztakics Eva a declarat:

„Noi avem gata proiectele, documentațiile de avizare a lucrărilor de intervenție pentru aproape toate imobilele din liceu. Avem depus proiect prin Programul Operațional Regional (P.O.R. – n. red.) pentru renovarea clădirilor internatului și a sălii de festivități. Deja de anul trecut am inițiat prin Programul Național de Dezvoltare Locală, priectul pentru reonovarea corpului principal și a bibliotecii, iar anul acesta, în buget am alocat bani pentru D.A.L.I. pentru sala de sport. Anul trecut am avut pentru aceasta două sau trei licitații și cei cu care am încheiat până la urmă contractul nu au executat lucrările, ceea ce a dus la rezilierea sa. Pentru P.O.R. am făcut deja vizita la fața locului, deci proiectul a trecut prin faza eligibilității și a conformității administrative, este acum la verificare tehnico-financiară; am avut o vizită la fața locului de la A.D.R. Centru (Agenția pentru Dezvoltare Regională – n. red.), cu evaluatorii externi, care au făcut fotografii. Chiar întâmpinăm unele probleme, deoarece nu se pot face intervenții la acele clădiri incluse într-un proiect, după depunerea lui, întrucât există șanse ca respectivul proiect să fie declarat neeligibil. Orice intervenție ar veni în defavoarea tuturor, în sensul că orice reparații capitale se pot face numai prin intermediul fondurilor europene, nu din bugetul local. Valoarea acestor proiecte este foarte mare. Eu cred că cei din conducerea liceului ar trebui să explice aceste lucruri, pentru că noi chiar lucrăm la aceste probleme și avem proiecte depuse. S-au acordat aproximativ zece mii de lei pentru servicii de consultanță pentru Programul Operațional Regional. Pentru Colegiul Național <<Mihai Viteazul>> am alocat 50.000 de lei pentru renovarea scărilor, 50.000 de lei pentru ventilația cantinei și 20.000 de lei pentru D.A.L.I.  al sălii de sport. (…) În aprobarea actuală de buget figurează aceste valori și sunt publice. Pentru corpurile monument istoric, am depus proiectul prin P.N.D.L. chiar de anul trecut,  și urmează ca anul acesta să încheiem contractul, dacă P.N.D.L. va mai fi viabil, iar Guvernul va dori să încheie contractul în acest sens. (…) Oricine este interesat, poate să vină și să îi punem la dispoziție toate documentațiile tehnice.”

Oana-Mihaela Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail