Un grup de părinţi din municipiul Sfântu Gheorghe a depus joi o petiţie la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna prin care solicită anularea deciziei de comasare a mai multor unităţi de învăţământ.
Vass Izabella, unul dintre iniţiatorii petiţiei, a declarat pentru AGERPRES că documentul a fost însoţit de 1.291 de semnături, majoritatea din Sfântu Gheorghe, care au fost strânse on-line în perioada 18-24 august, ceea ce dovedeşte că un număr însemnat de persoane sunt împotriva comasării unităţilor de învăţământ în cauză, respectiv trei şcoli cu trei grădiniţe.
”Cerem Inspectoratului Şcolar ca până pe data de 28 august să anuleze decizia, în caz contrar vom organiza o acţiune de protest şi vom cere demisia inspectorului-şef, Keresztely Irma (…), deoarece considerăm că aceasta ia măsuri abuzive, fără consultarea comunităţii. Pe noi nu ne-a întrebat nimeni ce părere avem despre acest proiect. Doamna inspector general nu vrea nici în continuare să consulte părinţi, încălcând Legea educaţiei şi a transparenţei”, a spus Vass Izabella.
Conducerea Inspectoratului Şcolar Covasna a luat decizia ca începând din toamnă să comaseze din punct de vedere administrativ trei şcoli cu trei grădiniţe de cartier din municipiul Sfântu Gheorghe.
Inspectorul şcolar general Keresztely Irma a explicat că măsura are ca scop eficientizarea resurselor financiare şi a activităţii unităţilor şcolare şi preşcolare, care se confruntă de la an la an cu scăderea numărului de copii înscrişi. Aceasta a arătat că în anul şcolar 1999-2000, în municipiul Sfântu Gheorghe, existau peste 15.500 de elevi, iar în anul 2010-2011 numărul acestora a scăzut sub 12.000.
Şeful Inspectoratului a mai spus că mulţi dintre părinţi au tendinţa de a-şi înscrie copii la şcolile din zonele centrale, iar fără numărul optim de elevi şcolile de cartier nu vor putea supravieţui. De asemenea, ea a explicat că această comasare administrativă nu va afecta nici copiii şi nici cadrele didactice, urmând să fie făcute schimbări doar la nivelul conducerilor celor trei grădiniţe – ”Pinocchio”, ”Napsugar” şi ”Arvacska” – care îşi vor pierde personalitatea juridică şi vor fi conduse de directorii de şcoli.
Viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe Sztakics Eva a declarat că măsura este benefică deoarece se vor face economii financiare, iar elevii vor avea posibilitatea de a servi masa de prânz în cantinele grădiniţelor.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES