Membrii Partidului Civic Maghiar (PCM) din Consiliului Judeţean Covasna au votat joi împotriva unui proiect de hotărâre care viza cedarea către Muzeul Naţional de Istorie a României a unor obiecte de patrimoniu în schimbul tunului revoluţionarului paşoptist Gabor Aron, turnat în urmă cu 163 de ani în atelierul unui meşteşugar din judeţul Covasna.

Liderii PCM au declarat că îşi doresc nespus demult ca tunul să fie „repatriat”, dar nu sunt de acord că dea nimic în schimb, având în vedere că în anii ’70 acesta a fost luat cu „titlul de împrumut” de muzeul bucureştean şi nu a mai fost restituit nici în ziua de azi.

„Până nu se epuizează toate căile nu vom vota pentru acest schimb (…) pentru că nu este corect (…) UDMR, care s-a lăudat că aduce tunul acasă, este la guvernare, îl are pe ministrul Culturii, deci le cerem să găsească altă soluţie. Această cale pe care au găsit-o este, desigur, cea mai simplă, dar nu şi cea mai bună”, a declarat joi pentru AGERPRES Fazakas Tibor, unul dintre consilierii PCM.

Directorul Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, Vargha Mihaly, a declarat că tunul are o semnificaţie istorică deosebită pentru comunitatea locală maghiară, iar pentru a putea intra în patrimoniul judeţului Covasna trebuie, conform legii, să se efectueze un schimb de exponate.

„Tunul valorează 150.000 de lei, iar obiectele pe care le-am fi dat în schimbul lui valorează o jumătate din această sumă (…) Noi am oferit mai multe piese de tezaur şi din colecţia Ariuşd (61 de monede romane republicane şi imperiale din tezaurul dacic de la Simeria şi 12 obiecte aparţinând culturii Ariuşd, printre care mai multe unelte din silex, vase pictate şi figurine preistorice – n.r.), precum şi o copie în bronz a tunului lui Gabor Aron, în caz că vor să facă o expoziţie tematică despre Revoluţia de la 1848 (…) Nu am fi vrut să renunţăm la nici o piesă, dar nu se poate (…) conform legii, trebuie să facem un schimb de obiecte şi am oferit din cele din care avem o colecţie bogată. Consider că schimbul ar fi fost rezonabil şi îmi pare rău că acest subiect este politizat”, a spus Vargha Mihaly.

Tunul din bronz confecţionat în urmă cu 163 de ani din clopotele unor biserici din zonă a fost găsit în august 1906 în partea veche a oraşului Târgu Secuiesc, cu ocazia unor construcţii efectuate în curtea Spitalului şi este singurul care s-a păstrat până în ziua de astăzi din cele 64 de tunuri turnate de revoluţionarul paşoptist Gabor Aron.

Tunul, care are un calibru de 90 de milimetri, o lungime de 156 de centimetri şi aproximativ 370 de kilograme, a fost împrumutat în urmă cu aproape un an şi jumătate de la Muzeul de Istorie şi a fost expus în mai multe localităţi din judeţul Covasna, respectiv Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc şi Baraolt.

Vargha Mihaly a declarat că va solicita conducerii muzeului bucureştean să prelungească contractul de împrumut, deoarece tunul atrage în continuare un număr foarte mare de vizitatori.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail