Un număr de 305 tineri din categoria „NEETs” aflați în evidența Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna s-au angajat în acest an, conform datelor instituției.
De la începutul anului, s-au angajat în total 305 tineri „NEETs” din evidențele AJOFM Covasna. Este vorba despre 269 de persoane neindemnizate și de 36 – indemnizate, au transmis reprezentanții instituției. Potrivit acestora, angajările acestor tineri s-au făcut în domeniul comerțului, construcțiilor, confecțiilor, exploatării forestiere, producției de produse alimentare.
În momentul de față, în evidența AJOFM Covasna sunt înregistrați 752 de tineri „NEETs”. 324 sunt din mediul urban și 428, din mediul rural.
Din categoria „NEETs” fac parte tinerii până în 25 de ani, care nu au reuşit să se integreze pe piaţa muncii din diverse motive (lipsa oportunităţilor de ocupare, lipsa competenţelor cerute pe piaţa muncii etc.) şi care nu sunt cuprinşi în programe de educaţie sau formare.
Fiind înregistraţi în evidențele AJOFM, ei beneficiază de informare, servicii personalizate de consiliere și orientare profesională, de profilare, mediere, formare profesională etc.
Totodată, sunt acordate o serie de subvenții pentru încadrarea în muncă a persoanelor NEETs.
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna a realizat o profilare a acestor tineri „NEET”, în urma căreia i-a încadrat în patru categorii: „ușor ocupabili”, „mediu ocupabili”, „greu ocupabili” și „foarte greu ocupabili”, datele fiind actualizate frecvent pe site-ul instituției.
La nivel național sunt derulate o serie de proiecte special dedicate susținerii acestor tineri.
De exemplu, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) derulează proiectul„ „INTESPO”, care urmărește găsirea acestor „NEETs”, identificarea lor și luarea lor în evidență.”
De altfel, în cadrul acestui proiect, a fost lansat și „ telefonul tânărului NEET”.
„Pentru facilitarea interacțiunii cu tinerii NEETs, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a lansat, în cadrul proiectului INTESPO – Înregistrarea Tinerilor în Evidențele Serviciului Public de Ocupare, un număr de telefon special, destinat acestora. Apelând 021.44.44.000, tinerii cu vârsta între 16 și 25 de ani, care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională pot afla date utile care îi pot ajuta să facă un pas important în carieră. Care sunt avantajele pe care le poate obține dacă se înregistrează la SPO, care sunt pașii pe care trebuie să-i parcurgă pentru înregistrare, ce acțiuni se vor derula în apropiere de el și când vor avea loc acestea, cum poate participa, sunt doar câteva dintre informațiile pe care le poate obține de la experții proiectului INTESPO – Înregistrarea Tinerilor în Evidențele Serviciului Public de Ocupare.” – se arată într-o informare postată pe site-ul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), www.anofm.ro.
Ana Ciorici Costache