211 fermieri covăsneni s-au înscris anul trecut în agricultura ecologică, potrivit datelor Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Covasna.

Conform conducerii instituției, în anul 2023, în județ s-au înscris în agricultura ecologică 211 operatori, din care 191 producători agricoli, 6 operatori/ grup de operatori care desfășoară activități de pregătire/ prelucrare în agricultură ecologică; un operator în flora spontană, un importatori, doi exportatori și 10 operatori/grup de operatori care desfășoară activități de distribuție/ introducere pe piață de produse ecologice. Numărul total este mai mare decât cel al operatorilor înregistrați în agricultura ecologică din județ, în 2022. Atunci, 166 de operatori s-au înregistrat în agricultura ecologică.

Un sector în evoluție

Cu privire la suprafața vizată, directorul executiv al instituției, ing. Kozma Béla, a precizat că suprafața agricolă totală înregistrată în agricultura ecologică din județul Covasna, în 2023, a fost de 11.942,72 de hectare, din care 852,17 hectare au fost în conversie în anul I, 2611,79 hectare- în conversie anul II și 1,91 hectare, în conversie anul III. Suprafața certificată a fost de 8476,85 hectare. Și în acest sens, rezultatele sunt mai bune față de anul anterior. Mai exact, în 2022, suprafața totală în agricultura ecologică a fost de 11373,54 hectare, iar suprafața certificată ecologic în acel an a fost de 6806,02 hectare.

În ceea ce privește apicultura ecologică, în 2023 s-au înregistrat în județ 320 de familii de albine, din care în conversie 145 și certificate, 175. În 2022, numărul total de familii de albine cu statut ecologic a fost de 175, conform datelor DAJ Covasna.

Conform informațiilor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, www.madr.ro, „agricultură ecologică” este un termen protejat şi atribuit de U.E României pentru definirea acestui sistem de agricultură și este similar cu termenii ,,agricultură organică” sau ,,agricultură biologică” utilizaţi în alte state membre.

„Rolul sistemului de agricultură ecologică este de a produce hrană mai curată, mai potrivită metabolismului uman, în deplină corelaţie cu conservarea şi dezvoltarea mediului. Unul dintre principalele scopuri ale agriculturii ecologice este producerea de produse agroalimentare proaspete şi autentice, care să respecte factorii naturali şi de mediu.În perioda de producţie la fermă se interzice utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri şi derivatele acestora) a fertilizanţilor şi pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor şi regulatorilor de creştere, hormonilor, antibioticelor etc. În etapa de procesare a alimentelor se interzice folosirea aditivilor alimentari, a substanţelor complementare şi a substanţelor chimice de sinteză, pentru prepararea alimentelor ecologice. Agricultura ecologică are o contribuţie majoră la dezvoltarea durabilă a agriculturii, la creşterea activităţilor economice cu o importantă valoare adăugată şi la sporirea interesului pentru dezvoltarea spaţiului rural.”- arată aceeași sursă.

Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul MADR, „pentru obţinerea şi comercializarea produselor ecologice care poartă etichetele şi siglele specifice, producătorii trebuie să parcurgă un proces strict ce trebuie urmat întocmai, pe toată trasabilitatea produsului.”

Astfel, înainte de a obţine produse agricole ce pot fi comercializate cu menţiunea ,,produs ecologic” exploataţia trebuie să parcurgă o perioadă de conversie, ceea ce înseamnă trecerea de la agricultura convenţională la cea ecologică, într-o perioadă determinată de timp, pe parcursul căreia se aplică dispoziţiile privind producţia ecologică.

Pe durata întregului lanţ de obţinere a unui produs ecologic, operatorii trebuie să respecte permanent regulile stabilite în legislaţia comunitară şi naţională. Ei trebuie să-şi supună activitatea unor vizite de inspecţie, realizate de organisme de control, în scopul controlului conformităţii cu prevederile legislaţiei în vigoare privind producţia ecologică, arată sursa citată.

„Agricultura ecologică este un sector dinamic în România care a cunoscut în ultimii ani o evoluţie ascendentă. Organizarea comercializării produselor constituie un element important din filiera de agricultură ecologică.”- se arată pe https://www.madr.ro/agricultura-ecologica.html.

Sursa foto: https://www.madr.ro/agricultura-ecologica.html.

M.D.C

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail