Poliţiştii covăsneni de la Biroul pentru Protecţia Animalelor au aplicat anul trecut peste 1.200 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 370.000 de lei, pentru încălcarea legislaţiei în domeniu.
Potrivit Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Covasna, în cursul anului trecut au fost înregistrate şi soluţionate 130 de petiţii ce au avut ca obiect încălcări ale legislaţiei în domeniul protecţiei animalelor, iar în urma controalelor efectuate au fost constatate şi aplicate 1.216 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 370.000 de lei.
„Experienţa celor trei ani de la înfiinţarea Biroului de Protecţie a Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Covasna a arătat că una dintre principalele probleme, în ceea ce priveşte deţinerea animalelor, o reprezintă lipsa de responsabilitate şi îndeplinire a atribuţiilor de îngrijire şi protejare a exemplarelor deţinute, iar cele mai multe sesizări şi constatări se referă la câini. În continuare, în toate localităţile urbane şi rurale din judeţ se constată prezenţa câinilor aflaţi fără supraveghere pe domeniul public, prezenţă care poate genera un sentiment de nesiguranţă pentru cetăţeni, în special în rândul categoriilor vulnerabile, precum copii şi bătrâni”, se arată într-un comunicat de presă al IPJ Covasna, remis marţi AGERPRES.
Reprezentanţii Poliţiei au precizat, totodată, că în urma activităţilor desfăşurate de poliţiştii Biroului de Protecţie a Animalelor, în anul 2023 în judeţul Covasna au fost microcipaţi, vaccinaţi şi sterilizaţi peste 1.400 de câini.
„Şi în acest an, în perioada martie-noiembrie (….) poliţiştii organizează acţiuni de informare a deţinătorilor de câini din judeţul Covasna cu privire la obligaţiile lor legale şi impunerea legislaţiei în ceea ce priveşte protecţia animalelor. Activităţile vor fi desfăşurate în toate localităţile din judeţ şi au ca scop, în primă fază, informarea deţinătorilor de câini cu privire la obligaţiile lor legale (…) Pentru deficienţele identificate, iniţial vor fi emise avertismente şi stabilite termene pentru remediere (….) După expirarea termenului stabilit, deţinătorii de câini vor fi reverificaţi, existând posibilitatea aplicării de sancţiuni contravenţionale în caz de neconformare. Amenzile prevăzute de legislaţia incidentă în aceste cazuri sunt foarte mari şi pot ajunge până la 12.000 de lei, pentru un singur exemplar canin”, precizează reprezentanţii Poliţiei.
Potrivit acestora, poliţiştii beneficiază de sprijinul a cinci cabinete veterinare din judeţul Covasna care efectuează gratuit sterilizări.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES