Perspectiva integrării imediate a Republicii Moldova în Uniunea Europeană prin reunirea cu România a fost tema analizată vineri, în cadrul lucrărilor Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, cei care s-au adresat cursanţilor fiind de părere că momentul istoric este foarte prielnic pentru acest proiect de ţară.

Deputatul PNL Andrei Daniel Gheorghe, preşedintele Comisiei comune pentru integrare europeană a Parlamentului României şi Parlamentului Republicii Moldova, a declarat că reunirea este „cel mai important proiect de ţară al naţiunii române„, după integrarea integrarea în UE şi NATO, iar toate forţele politice ar trebui să susţină acest proiect.

El a susţinut că momentul este unul favorabil, iar reunificarea ar aduce stabilitate la nivel regional.

Suntem într-un moment istoric foarte prielnic pentru ceea ce reprezintă reunificarea celor două state româneşti. Simt cu tărie acest lucru, pur şi simplu este un context în care, inclusiv pentru ceea ce reprezintă securitatea spaţiului euroatlantic, reintegrarea Republicii Moldova în teritoriul, în patria, în structura esenţialmente profundă a ceea ce reprezintă ţara-mamă, România, este un fapt profund benefic şi un fapt care aduce securitate, siguranţă şi stabilitate la nivel regional„, a declarat deputatul Andrei Daniel Gheorghe.

Acesta a ţinut să sublinieze faptul că există bazele reunificării, iar acest deziderat are temeiuri solide în dreptul internaţional.

Eu atunci când mă refer la integrarea europeană a Republicii Moldova, vorbesc în primul rând de integrarea Republicii Moldova în ţară-mamă, în România. Eu cred în convergenţa celor două proiecte. (…) Trebuie să înţelegem că Republica Moldova nu poate funcţiona în viitor decât din perspectiva acestei convergenţe şi a revenirii sale, natural, pe căile democratice şi constituţionale recunoscute internaţional. Există bazele reunificării. Mai auzeam, câteodată, o altă aberaţie care confunda unificarea cu vreo formă de dictat, unii foloseau chiar cuvinte complet deplasate. Nu, reunificarea este un deziderat nobil, un deziderat naţional care are temeiuri în drept internaţional foarte solide şi care se poate realiza pe căi constituţionale, pe căi parlamentare şi democratice. Deci, acest lucru trebuie înţeles foarte, foarte bine de toată lumea. Cred că, în acest moment, Republica Moldova este pusă în faţa unei alegeri foarte, foarte evidente. Alegerea deopotrivă a parcursului european, un parcurs asumat, şi deopotrivă a revenirii alături de ţara-mamă„, a arătat parlamentarul PNL.

El a mai susţinut că trebuie să existe un pact naţional pentru Republica Moldova, punctând faptul că actul reunificării este unul legitim în Europa, întrucât există precedentul de unificare a Germaniei de Vest şi de Est.

Totodată, deputatul liberal a subliniat că viitorul comun al României şi Republicii Moldova este un lucru în interesul tuturor.

Cred că este foarte important ca la Chişinău, ca şi la Bucureşti, să se înţeleagă o serie de lucruri, să se înţeleagă că asumarea parcursului european şi integrării europene de către Republica Moldova presupune, evident, o desprindere definitivă de influenţa rusească şi de orice formă de şantaj pe care ar putea s-o exercite Moscova. Şi, de asemenea, Uniunea Europeană, NATO trebuie să înţeleagă faptul că în acest context extrem de teribil, provocat de agresiunea militară a Rusiei din Ucraina, este vital ca Republica Moldova şi România să-şi regăsească viitorul comun şi parcursul comun. Este un lucru în interesul tuturor, este un lucru care generează bunăstare, generează libertate şi generează securitate regională„, a afirmat Andrei Daniel Gheorghe.

Acesta a ţinut să sublinieze importanţa susţinerii Mitropoliei Basarabiei şi separarea completă a cultului ortodox şi a practicii religioase „de orice influenţă geopolitică din est şi de orice tentativă de manipulare ideologică a oamenilor prin mijloacele specifice dughiniste, putiniste, KGB-biste”.

La rândul său, vicepreşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaţilor, Boris Volosatîi, a declarat că în Republica Moldova este „cea mai prielnică situaţie de reîntregire a ţării din 1990 încoace„, în contextul în care există în Parlamentul de la Chişinău o majoritate pro-europeană, care a fost votată şi de marea parte a unioniştilor.

Deputatul AUR a analizat aspectele culturale, economice şi politice ale relaţiei dintre România şi Republica Moldova, precizând că paradigma acestei relaţii trebuie schimbată.

Dacă noi nu schimbăm paradigma de relaţie cu Republica Moldova, de atitudine faţă de românii din apropierea hotarelor, dacă nu ne întoarcem la politicile noastre interbelice de a înainta în spaţiu, nu e nevoie de schimbare a hotarului, de a înainta în spaţiu prin informare, prin influenţă, prin susţinere. Noi am avut o Românie interbelică activă în toţi Balcanii, astăzi avem o Românie care nu îşi face datoria faţă de neamurile sale, neamurile care îi pot fi spate şi izvor de creştere demografică dar (…) şi economică şi care ar aduce viitor acestui neam„, a spus deputatul Boris Volosatîi.

Cea de-a XX-a ediţie a Universităţii de Vară a Românilor de Pretutindeni este organizată de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, în parteneriat cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni (Bucureşti), Centrul European de Studii Covasna-Harghita (Sfântu Gheorghe), cu binecuvântarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.

 

Gina Ştefan/ AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail