La data de 6 aprilie a.c., polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Covasna, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Covasna, au efectuat 3 percheziții domiciliare, în județul Covasna, la persoane bănuite de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de persoane. A fost pus în executare un mandat de aducere.
Simultan, pe teritoriul Ungariei, a fost efectuată o percheziție domiciliară, pe teritoriul Germaniei au fost efectuate două percheziții domiciliare și pe teritoriul Austriei o percheziție domiciliară, urmată de audieri de persoane, privind activitatea aceluiași grup infracțional.
Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2017 și până în prezent, mai multe persoane, din județul Covasna, s-ar fi constituit într-un grup infracțional organizat și ar fi exploatat alte persoane, prin obligarea la practicarea cerșetoriei, precum și la muncă, pe teritoriul Germaniei și Austriei, profitând de situația lor vulnerabilă, respectiv nivel minim de educație, cu o situație materială precară, care nu cunoșteau limba și țara de destinație și nu dispuneau de mijloace financiare pentru a reveni în țară.
De asemenea, aceste persoane nu s-ar fi putut adresa instituțiilor, nu ar fi putut călători independent sau să exercite o altă activitate în afara cerșitului și ar fi avut de achitat pretinse datorii, față de persoanele bănuite, prin practicarea cerșetoriei.
În urma perchezițiilor efectuate în România, au fost descoperiți și ridicați 89.950 de euro și 9.400 de lei, aproximativ un kilogram de bijuterii din aur, un laptop, precum și mai multe înscrisuri.
O femeie a fost condusă la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Covasna, în vederea audierii, fiind reținută, pentru 24 de ore, urmând a fi prezentată Tribunalului Covasna, pentru luarea de măsuri legale.
Până în prezent, au fost identificate 11 persoane, care ar fi fost traficate. Schimbul de informații între autoritățile din statele participante a fost asigurat de EUROPOL, iar cooperarea judiciară a fost facilitată prin intermediul EUROJUST.
La acțiuni s-a beneficiat de sprijinul polițiștilor Inspectoratului de Poliție Județean Covasna – Serviciul Criminalistic, precum și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Covasna.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române. Cercetările sunt continuate pentru documentarea întregii activități infracționale. Precizăm că, pe întregul parcurs al procesului penal, persoana bănuită beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
IPJ Covasna- Compartimentul Relații Publice