Are 17 ani și practică Ju–Jitsu. Și-a început traseul în artele marțiale încă din copilărie, moștenind pasiunea pentru acestea de la tatăl său. Iubește ceea ce face și mărturisește că visul său cel mai mare este să devină campion mondial.
Titlul de „Triplu campion național” și cel de „Campion Balcanic” sunt câteva dintre rezultatele pe care tânărul Vlad Lașcu le-a obținut recent.
„Pentru mine, Ju-Jitsu a devenit un mod de viață, este un sport fără de care nu aș fi fost persoana de astăzi! Este un sport care m-a maturizat și m-a transformat într-un adevărat luptător.”- afirmă Vlad în cadrul interviului pe care vi-l prezentăm în cele ce urmează.
– Bună, Vlad! Cunoaștem aspecte privind activitatea ta sportivă, dar te rog să ne ajuți să te cunoaștem mai bine. Ce ne poți spune despre „rădăcinile tale”, despre locul și mediul în care ai crescut.
– Bună ziua, mă numesc Vlad Lașcu, am 17 ani și practic Ju-Jitsu. M-am născut în Sfântu Gheorghe, dar am sânge de rus și ucrainean, deoarece bunicul meu era rus și bunica mea ucraineancă, iar tata s-a născut la Chișinău, unde am și eu aproape toate rudele. Am crescut în Sfântu Gheorghe, într-o familie modestă. De mic am iubit sportul și mereu eram mai competitiv și mai curajos față de ceilalți. Momentan sunt elev în clasa a XI-C la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, la profilul „filologie”. Datorită tatălui meu, am avut o copilărie extrem de frumoasă și îi mulțumesc că a avut răbdarea să mă educe și să mă susțină în tot acest timp! Tata a fost modelul și omul care m-a împins de la spate de fiecare dată când am avut nevoie.
– Când și cum ți-ai descoperit pasiunea pentru sport? Este moștenită din familie?
– Pasiunea pentru sport am descoperit-o în clasa I, printr-un coleg care practică judo și am spus că vreau să încerc și eu, și de acolo a început totul. Această pasiune o moștenesc de la tatăl meu, care a fost comandant în armata din Moscova și acolo a practicat karate, dar din lipsă de bani, nu a putut continua acest sport.
– Cum ai ales să practici Ju-Jitsu și ce înseamnă Ju-jitsu pentru tine?
– Pentru mine, Ju-Jitsu a devenit un mod de viață, un sport fără de care nu aș fi fost persoana de astăzi! Este un sport care m-a maturizat și m-a transformat într- un adevărat luptător.
– Ai practicat și alte sporturi, înainte de a alege Ju-Jitsu?
– La început am practicat judo, de la vârsta de 7 ani, cu același antrenor – domnul Oltean Petru, care mă îndrumă și astăzi și îmi dezvăluie tainele artelor marțiale.
– Cum ai ajuns la Clubul Sportiv Municipal (CSM) Sfântu Gheorghe?
– La CSM Sfântu Gheorghe am ajuns prin antrenorul meu, care a făcut tot posibilul să activez acolo.
– Cu cine te pregătești în prezent?
– În prezent mă pregătesc cu același antrenor, Sihan Oltean Petru, care a fost lângă mine în toți acești ani și m-a ajutat să ajung la nivelul acesta, iar pentru asta am cuvinte de mulțumire atât pentru dumnealui, cât și pentru soția acestuia, doamna Oltean Cristina, care mi-a fost și îmi este ca o mamă.
– Cât timp durează antrenamentele obișnuite și cum se derulează acestea?
– Antrenamentele sunt zilnice, a câte două ore fiecare, plus alergare sau activități la sala de forță, deseori. Antrenamentul decurge cu o încălzire 30 de minute, tehnică, 30 de minute, iar în timpul rămas, o luptă ușoară pentru a exersa tehnicile învățate și, dacă mai rămâne timp, condiție fizică.
– Dar cele pentru competiții?
– Pregătirea pentru competiții este extrem de dificilă și obositoare, dar în același timp frumoasă, deoarece încerci să îți descoperi limitele și forțezi ca să le depășești.
– Regimul alimentar este foarte important, în general, dar cu atât mai mult pentru sportivi. Alimentația ta în ce constă?
– Da, alimentația este foarte importantă pentru mine și constă, de regulă, în: două pahare de apă, pe stomacul gol, un suc natural și cinci nuci cu miere, dimineața; la amiază, niste carne la grătar cu orez și o salată, iar seara, după antrenament, o bucată mică de pește.
– Care sunt competițiile cele mai importante la care ai participat de-a lungul timpului?
– Cele mai importante competiții la care am participat sunt: Campionatele Mondiale din 2014, derulate la București; Campionatele Mondiale din acest an, derulate la Atena, în Grecia; Campionatele Balcanice 2017 din Podgorica, Muntenegru; Open-ul Mondial 2017 ce a avut loc la Chișinău, Republica Moldova și „German Open 2017” desfășurat la Gelsenkirchen, în Germania.
– Dar cele mai frumoase rezultate sportive?
– Cele mai frumoase și cele mai muncite rezultate ale mele sunt: Locul 3 la Campionatele Mondiale, în 2014, titlul de „Campion național” obținut în 2015, titlul de „Triplu campion național”- 2017, Locul 5 la Campionatele Mondiale 2017, titlul de Campion Balcanic și o medalie de bronz la Campionatele Balcanice 2017, și locul II și locul III la „German Open”-2017.
– Ce trebuie să faci sau să ai, pentru rezultate frumoase?
– Consider că pentru a excela într-un sport este nevoie nu doar de muncă foarte multă, ci și de ambiție, curaj, și ceea ce este cel mai important, încredere în tine.
– Cea mai recentă competiție la care ai participat a fost Openul Germaniei la Ju –Jitsu, de la care te-ai întors cu medalii. Spune-ne mai multe despre această competiție. A fost una dificilă?
– Într-adevăr, pe data de 1 octombrie am luptat în Germania la Open-ul Germaniei, o competiție puternică și valoroasă, an de an, dar care acum a avut un arbitraj foarte prost, ce m-a costat intrarea în finala competiției, deoarece am fost „furat” în semi-finală, în lupta cu campionul mondial, de niște albitri fără experiență.
– La ce probe ai participat?
– Am participat la categoria „U18 ani” -55 de kg proba „Fighting”, unde am reușit să câștig locul III, iar la categoria „U18 ani ”- 60 de kg, la proba „Ne waza”, unde am obținut locul II.
– Ce activități mai cuprinde agenda ta competițională, până la finele anului?
– Momentan, mă pregătesc pentru Campionatele Europene, a doua cea mai importantă competiție din viața mea, care este la sfârșitul acestei luni, între 27-29 octombrie la București.
– Care este cel mai înalt obiectiv al tău, în ceea ce privește sportul?
– Visul meu este de a deveni campion mondial, ceea ce nu este ușor, dar voi munci până voi ajunge la acel titlu.
– Este costisitor sportul pe care îl practici?
– La început trebuie să investești puțin ca să ajungi la unele competiții, dar dacă ai rezultate, vin și primele, până la urmă.
– Cine te susține financiar (și nu numai)?
– Financiar sunt susținut de CSM Sfântu Gheorghe, iar moral, de antrenor și de tatăl meu.
– De ce ai recomanda acest sport?
– Eu cred că artele marțiale sunt cele mai bune pentru un copil, adolescent sau chiar adult, deoarece încetul cu încetul devin un mod de viață și, în primul rând, îți umplu mintea și timpul cu lucruri pozitive, te ajută să te concentrezi și să gândești mai bine, iar în al doilea rând, te ajută să ai un corp frumos, deci, cred că artele marțiale sunt excelente pentru a avea o minte sănătoasă și un trup sănătos și frumos. Am remarcat că, în general, când aud de arte marțiale, oamenii au impresia că este vorba despre un sport foarte violent, ceea ce este total greșit, deoarece acest sport te învață cum să te aperi în orice situație și te ajută să fii o persoană calmă și bună.
– Timpul liber cum ți-l petreci? Mai ai alte pasiuni în afară de cea pentru sport?
– În general nu prea am timp liber, deoarece termin cursurile la ora 14.00, iar după aceea mă duc la magazinul familiei, ca să îl ajut pe tata, apoi merg la antrenament.
– În curând vei finaliza studiile liceale. Ce dorești să faci în viitor?
– După ce voi termina studiile liceale, aș dori să merg la Academia de Poliție din București. De mic îmi doream să ajung agent secret, spion, luptător în trupele speciale sau ceva asemănător, ce combină sportul cu munca.
– În finalul acestui interviu, dacă dorești să transmiți un mesaj cititorilor noștri, te rog să faci acest lucru!
– Aș dori ca fiecare om care a citit acest interviu să își schimbe părerea în bine despre acest sport și să vină cât mai mulți să îl experimenteze și, de ce nu, să devină și ei campioni.
A consemnat Ana Ciorici Costache