Un număr de patru legi, aprobate în cursul lunii decembrie 2018, ar urma să vină în sprijinul fermierilor și agricultorilor, după apariția normelor de aplicare.

Este vorba despre Legea nr. 296/2018 privind aprobarea Programului de investiții pentru înființarea centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui în zona montană, Legea nr. 330/2018 privind aprobarea Programului de investiții pentru înființarea centrelor de colectare, spălare și prelucrare primară de lână și piei în zona montană, Legea nr. 331/2018 privind aprobarea Programului de investiții pentru înființarea unităților de capacitate mică pentru sacrificarea animalelor și/sau prelucrarea cărnii în zona montană și Legea nr. 332/2018 privind aprobarea Programului de investiții pentru înființarea stânelor montane. Toate acestea sunt  incluse în Legea cadru – Legea muntelui, a explicat directorul Direcției pentru Agricultură a județului Covasna, ing. Konczei Csaba, în cadrul recentei întâlniri a fermierilor din zona Buzaielor, derulată la Sita Buzăului.

„Aceste legi au apărut în decembrie. Este vorba despre Legea  296, care  lansează un program de sprijin pentru înființarea și/ sau modernizarea centrelor de colectare a laptelui (…) și presupun că acest lucru va fi foarte interesant pentru dumneavoastră și pentru asociațiile sau pentru cooperativele înființate în această zonă. Tot la sfârșitul lunii decembrie, a apărut Legea 330, care dă drumul unui program de sprijin pentru preluarea și prelucrarea lânii și a pieilor de animale, deci, iar o lege care vine în ajutorul dumneavoastră și eu sper că în această zonă în care zootehnia, creșterea animalelor și mai ales a oilor, dar și a bovinelor e de bază, va fi de interes major. Eu sper ca împreună cu asociațiile din zonă sau cooperativa din Sita putem să implementăm și această lege,  pentru că ar fi necesară. Legea 331 este altă lege apărută în decembrie și vorbește despre un program de sprijin pentru înființarea abatoarelor mici sau mobile, tot în zona montană. Asta este separat de posibilitatea de achiziționare a abatoarelor mobile, un program care a fost anunțat în noiembrie de domnul Ministru Daea. Cele două vor funcționa cumva în paralel. În final, a apărut și Legea 332/2018, care asigură o formă de sprijin pentru înființarea stânelor montane.”- a spus directorul Konczei Csaba.

Legea nr. 296/2018 privind aprobarea Programului de investiții pentru înființarea centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui în zona montană – vizează realizarea de investiții pentru înființarea centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui în localitățile din zona montană. Conform actului normativ, investițiile din Program au ca obiectiv valorificarea superioară a produselor montane, limitarea declinului sectorului de producție primară, în scopul asigurării consumului intern, menținerea și crearea de noi locuri de muncă, cu accent deosebit pe stoparea depopulării. Același document arată că înființarea centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui în zona montană se realizează în conformitate cu proiectele-tip puse la dispoziție în mod gratuit de către Agenția Zonei Montane.

Numărul centrelor, tipul acestora, amplasamentul în localitățile din zona montană, proiectul-tip de realizare se va aproba anual, prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.

Prin acest program se instituie o schemă de finanțare prin care beneficiarii Programului primesc maximum 40% din valoarea cheltuielilor eligibile ale investiției în vederea realizării de centre de colectare și/sau prelucrare a laptelui în zona montană.

„Intensitatea sprijinului poate fi majorată cu 20 de puncte procentuale cu condiția ca ajutorul de stat maximum combinat să nu depășească 90 de puncte procentuale din valoarea cheltuielilor eligibile ale investiției pentru: a) tinerii fermieri sau fermierii care s-au instalat cu maximum cinci ani anteriori datei de depunere a cererii de înscriere în Program; b) investițiile care se realizează în zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice; c) cooperativele constituite în conformitate cu prevederile Legii nr. 566/2004, cu modificările și completările ulterioare.”- se arată în Lege.

În ceea ce privește Legea nr. 330/2018 privind aprobarea Programului de investiții pentru înființarea centrelor de colectare, spălare și prelucrare primară de lână și piei în zona montană – aceasta are ca obiect facilitarea accesului la finanțare în vederea realizării de investiții pentru înființarea centrelor de colectare, spălare și prelucrare primară de lână și piei de către crescătorii de animale din zona montană.

„Investițiile din Program au ca obiectiv valorificarea superioară a produselor montane, limitarea declinului sectorului de producție primară, în scopul asigurării consumului intern, menținerea și crearea de noi locuri de muncă, cu accent deosebit pe stoparea depopulării. ”- se arată în lege. Și în acest caz, înființarea centrelor de colectare, spălare și prelucrare primară de lână și piei din zona montană se realizează în conformitate cu proiectele-tip puse la dispoziție în mod gratuit de către Agenția Zonei Montane, iar numărul centrelor, tipul acestora, amplasamentul în localitățile din zona montană și proiectul-tip de realizare se aprobă anual, prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.

Prin acest program, se instituie o schemă de finanțare prin care beneficiarii Programului primesc maximum 40% din valoarea cheltuielilor eligibile ale investiției în vederea realizării de centre de colectare, spălare și prelucrare primară de lână și piei în zona montană. Și în acest caz, intensitatea sprijinului financiar poate fi majorată cu 20 de puncte procentuale, cu condiția ca ajutorul de stat maxim combinat să nu depășească 90 de puncte procentuale din valoarea cheltuielilor eligibile ale investiției pentru: a). tinerii fermieri sau fermierii care s-au instalat în cei 5 ani anteriori datei de depunere a cererii de înscriere în Program; b) investițiile care se realizează în zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice; c) cooperativele constituite în conformitate cu prevederile Legii nr. 566/2004, cu modificările și completările ulterioare.

Legea nr. 331/2018 privind aprobarea Programului de investiții pentru înființarea unităților de capacitate mică pentru sacrificarea animalelor și/sau prelucrarea cărnii în zona montană – vizează realizarea de investiții pentru înființarea unităților de capacitate mică pentru sacrificarea animalelor și/sau prelucrarea cărnii în localitățile din zona montană.  Investițiile din Program au ca obiectiv valorificarea superioară a produselor montane, limitarea declinului sectorului de producție primară, în scopul asigurării consumului intern, menținerea și crearea de noi locuri de muncă, cu accent deosebit pe stoparea depopulării, iar condițiile sunt similare cu cele din programele menționate anterior.

În final, Legea nr. 332/2018 privind aprobarea Programului de investiții pentru înființarea stânelor montane vizează realizarea de investiții pentru înființarea de stâne montane în localitățile din județele din zona montană.

Investițiile din Program au ca obiectiv valorificarea superioară a produselor montane, limitarea declinului sectorului de producție primară, în scopul asigurării consumului intern, menținerea și crearea de noi locuri de muncă, cu accent deosebit pe stoparea depopulării, iar condițiile sunt similare cu cele ale celorlalte trei programe.

„Pentru aceste patru legi trebuie să apară normele de aplicare. Sperăm noi, vor apărea în curând și atunci vom putea începe implementarea acestora.” – a spus directorul Konczei Csaba.

În ceea ce privește programele din anul anterior, acesta a amintit programul de susținere a producătorilor de tomate în spații protejate, care a avut mare succes în țară, dar și în județ:

„Acest program a avut mare succes la nivel de țară, dar și la nivelul județului Covasna. În 2017 am avut trei beneficiari, iar în 2018  am avut 10 beneficiari, care, în total, au produs cam 22 de tone de tomate în serele din județul Covasna, în spațiile protejate din județul Covasna. Deci, deși în prima fază am fost foarte sceptic, consider că acesta este un program care a demarat și funcționează foarte  bine și la nivelul județului Covasna. Niciodată nu aș fi crezut că suntem în stare în județ să producem 22 de tone de roșii în spații protejate, vândute în extra sezon pe piață. Deci, e ceva inedit.”- a spus directorul Direcției Agricole.

Un alt program care a avut succes a fost cel vizând susținerea oierilor în valorificarea lânii.

Ana Ciorici COSTACHE

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail