Cât timp va exista trupa de dansuri populare de la Vâlcele, tradiţiile româneşti din zonă nu vor putea fi uitate. De un an de zile, un grup de tineri din Vâlcele se dedică trup şi suflet lumii artei populare. Prin plăcerea lor de a dansa, apropie oamenii unii de alţii şi îi ajută să pătrundă în lumea minunată a cântului şi ritmului popular.

Trupa de dansuri populare din Vâlcele a luat naştere anul trecut, în 2010, din iniţiativa lui Dan Ardelean. „Băiatul care îi coordonmează, Dan Ardelean, a fost factorul de coalizare a tinerilor. El e student. A terminat anul I la Bucureşti, şi a spus vrea să facă o activitate culturală. Astfel, a pus mai multe idei pe o hârtie, i le-a prezentat domnului primar, iar domnul primar a spus că dacă ei vor să facă acest lucru, e binevenit (…) Tinerii din sat au fost foarte receptivi”, ne-a povestit viceprimarul comunei Vâlcele, Nicolae Cucu.

Dar, cum orice început e greu, şi trupa de dansuri a avut dificultăţi şi lipsuri: „În prima fază n-au avut costumaţie şi am împrumutat de la Întorsura Buzăului. Abia apoi au început cu colinde, cu mersul pe la fete de Rusalii, la activităţi mai micuţe”, a precizat Nicolae Cucu. Fiindcă tinerii au dat dovadă de seriozitate şi ambiţie, Primăria Vâlcele a reuşit să facă rost de nişte fonduri şi le-a achiziţionat costume populare. „Pe mine mă bucură tare, pentru că dacă acum doi ani în urmă, cineva îi punea pe ei să danseze sârba şi breaza şi învârtite, dansau numai muzică modernă, şi iată că acum, 24-26 tineri din Vâlcele, fete şi băieţi, se duc de cel puţin 2-3 ori pe săptămână în şcoală, într-o sală de clasă sau uneori la căminul cultural şi fac repetiţii. Şi e frumos. E îmbucurător”, a spus viceprimarul.

Formaţia este acum din ce în ce mai solicitată, şi, din spusele lui Nicolae Cucu, în decurs a trei luni de zile au participat, deja, la patru festivităţi.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail