Sâmbătă, la Pivniţele Mari de la Moacşa.

În cursul zilei de mâine, cei pasionaţi de călărie şi iubitorii de cai vor avea ocazia să participe la Galopiada Secuiască.

Evenimentul, organizat de către Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe şi Consiliul Judeţean Covasna poate fi considerat premergător Galopiadei Naţionale din Ungaria care va avea loc în perioada 14-18 septembrie: „Este un nou eveniment major în viaţa secuilor şi nu numai. După cum ştiţi, municipiul Sfântu Gheorghe este înfrăţit cu oraşul Ferenczvaros din Ungaria, şi am avut ocazia anul trecut să participăm la acest eveniment din Budapesta, deoarece, colegii noştri au plătit pentru concurentul nostru taxa de participare la acest eveniment. Acolo şi în alte locuri, practic semi-paralel, s-a născut această idee de a organiza aici, în Ţinutul Secuiesc, un eveniment similar, şi din fericire, acest eveniment este parte a marelui eveniment – Galopiada Naţională. Noi am numit-o Galopiada Secuiască, deci, practic cei care vor câştiga aici, vor participa în septembrie la Galopiada Naţională din Ungaria” a explicat primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Andras Arpad.

Acesta consideră că evenimentul este unul important în viaţa Ţinutului Secuiesc şi astfel vor participa şi judeţele Harghita şi Mureş, respectiv Consiliile Judeţene ale acestora: „Acesta este un program cultural sportiv care se adresează maselor (…) Când ne-am apucat de acest eveniment, nici nu am crezut ce amploare şi ce anvergură mare va căpăta (…) iar faptul că televiziunea Duna va transmite în direct pe parcursul zilei de sâmbătă acest eveniment, din partea noastră cere punctualitate şi seriozitate maximă în organizare”, a completat Sztakics Eva, viceprimar al oraşului Sfântu Gheorghe.

Secuii sunt născuţi „pe cai”

Ideea evenimentului s-a născut anul trecut: „Ne-am gândit atunci cu domnul primar şi după aceea şi cu colegii noştri din Harghita şi din Mureş, să organizăm acest eveniment. De altfel este singura preselecţie din afara graniţelor Ungariei (…) În Miercurea Ciuc au organizat chiar o preselecţie ca să poată să vină cei mai buni de la ei. Ştiu bine că din toată regiunea sunt în antrenament de săptămâni întregi. În Ungaria sunt şi alte preselecţii, dar Galopiada Secuiască este singura preselecţie din afara graniţelor Ungariei, şi desigur, vrem să arătăm lumii că secuii sunt născuţi pe cai, şi mână caii aşa cum trebuie şi aşa cum fac şi în alte părţi din lume”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor.

Tamas Sandor şi Antal Arpad

Manifestarea va cuprinde programe hipice diversificate. Concursul cu atelaje, tir cu arcul călare, dresaj ecvestru – sunt doar câteva dintre acestea, şi, în plus, doritorii vor putea vizita târgul de artizanat, expoziţii: „Nu numai Galopiada se va desfăşura. Aceasta este, sigur, cel mai de seamă eveniment, ci şi alte expoziţii. Se expun regiunile Scaunelor Secuieşti, toate de la Mureş până la Târgu Secuiesc o să fie aici. „Inexistentul” Ţinut Secuiesc se va prezenta cu Scaunele Secuieşti”, a precizat Tamas Sandor. Spre seară se vor bucura de programul cultural, care cuprinde, prezentarea albumului muzical al lui Orban Ferenc, premiera operei rock „Honfoglalás”, pusă în scenă de Teatrul Călare din Komárom (Ungaria) şi Teatrul „Sziget”, în colaborare cu călăreţi de la Asociaţia „Szilaj Hagyományőrző Egyesület”din Ghidfalău şi de la centrul ecvestru al familiei Kálnoky, din Valea Crişului, precum şi cu Ansamblul de Dansuri „Trei Scaune”: „Este o onoare pentru noi că Dancs Annamari este unul dintre personajele principale ale operei rock, care va cânta, credem, spre bucuria tuturora sâmbătă seară”, a declarat doamna viceprimar Sztakics Éva.

Vremea rea nu va sta în calea Galopiadei

Potrivit doamnei viceprimar, chiar dacă vremea nu o va permite, galopiada se va desfăşura oricum: „În ceea ce priveşte vremea, dacă aceasta va fi urâtă, galopiada se va ţine oricum. Avem o zi de ploaie pentru programele culturale, deci dacă considerăm că nu se poate ţine opera rock în ziua de sâmbătă, atunci o vom muta pentru duminică. Dar sperăm să se desfăşoare totul sâmbătă”, a spus Sztakics Éva.

Dedicaţie specială pentru Crin

Organizatorii au ţinut să specifice că Galopiada Secuiască se adresează întregului Ţinut Secuiesc, ci nu numai unei părţi a acestuia. În ultimul timp, ideea de „Ţinut Secuiesc” a fost o temă mult dezbătută care a făcut înconjurul ţării. Cu ocazia Galopiadei Secuieşti, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad a ţinut să le transmită politicienilor români un mesaj: „Vreau să le aduc aminte tuturor politicienilor români că atunci când, în Spania, au spus că nu există naţiunea catalană, atunci un milion de catalani au ieşit pe stradă în Barcelona şi au spus: noi suntem naţiunea care nu există. Deci şi mesajul nostru este şi va fi sâmbătă, că noi suntem Ţinutul Secuiesc care nu există. Şi asta este o dedicaţie specială pentru Crin Antonescu”, a încheiat primarul.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail